Petak, Ožujak 22, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Služba za civilnu zaštitu i vatrogasna postrojba Općine Žepče izdala je upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru koje prenosimo u cijelosti.

 „Budući da sa toplijim danima dolazi vrijeme kada mještani naše Općine počinju sa čišćenjem svojih poljoprivrednih površina od korova, ili slobodno vrijeme provode u prirodi često ložeći vatru, a imajući u vidu da je već evidentiran veliki broj požara na otvorenim prostorima, upozoravamo na slijedeće:

 

  • Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 15 metara od zgrada, te u trasama elektroenergetskih vodova tako da paljenje vatre, izgaranje gorivih tvari i širenje dima ugrožava šume, ratarske kulture, usjeve, nasade, vinograde, voćnjake, te odvijanje cestovnog prometa stvaranjem dimne zavjese.

 

  • Tijekom godine, prije i nakon završene žetve, uništavanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka može se obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem uz nazočnost potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz poduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

 

  • U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123 ili policiju na tel. broj 122.

 

Napominjemo, da je odredbama Krivičnog zakona F BiH, za izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 1 do 8 godina. S toga apelujemo na sve mještane naše općine, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer Vaš mali nemar i nepažnja mogu prouzročiti štete nesagledivih razmjera“, kaže se u priopćenju Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Općine Žepče.