Ponedjeljak, Listopad 14, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Općine Žepče dobili smo obavijest, upozorenje na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru, istu prenosimo u cijelosti.

Budući da s toplijim danima dolazi vrijeme kada mještani naše općine počinju s čišćenjem svojih poljoprivrednih površina od korova ili slobodno vrijeme provode u prirodi često ložeći vatru, a imajući u vidu da je već evidentiran veliki broj požara na otvorenim prostorima, upozoravamo na sljedeće:
- Zabranjeno je paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 15 metara od zgrada, te u trasama elektroenergetskih vodova tako da paljenje vatre, izgaranje gorivih tvari i širenje dima ugrožava šume, ratarske kulture, usjeve, nasade, vinograde, voćnjake, te odvijanje cestovnog prometa stvaranjem dimne zavjese.

- Tijekom godine, prije i nakon završene žetve, uništavanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka može se obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem uz nazočnost potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz poduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

- U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel.broj 123 ili policiju na tel.broj 122.

Napominjemo, da je odredbama Krivičnog zakona FBiH za izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Stoga, apelujemo na sve mještane naše općine, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš jer Vaš mali nemar i nepažnja mogu prouzročiti štete nesagledivih razmjera, kaže se u informaciji koju smo dobili Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe općine Žepče.