Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

2. prosinca u Žepču počinje sistemska deratizacija

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Jesenska faza preventivne sistemske deratizacije prema naredbi Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona na području općine Žepče prema utvrđenom rasporedu provođenja akcije počinje 2. prosinca 2015. godine, i traje do 4. prosinca 2015. godine, a provodi je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Cilj ove akcije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na kantonu.

Ova akcija se provodi postavljanjem  trovne mase na javne površine, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, zajedničke prostorije stambenih zgrada, deponije čvrstih otpadaka, ugostiteljske, trgovačke i privredne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove i druge javne objekte.

Deratizacija se provodi suvremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodara, a postavljeni mamci u kutijama označeni su oznakom OTROV, pa apeliramo na građanstvo da otrove ne diraju i ne pomjeraju sa postavljenih lokacija.

Pozivamo sve subjekte na suradnju pri izvođenju preventivne akcije, kako bi bila provedena što kvalitetnije, te kako bi na taj način postigli očekivani efekt i povoljnu epidemiološku situaciju na našem Kantonu i time zaštitili zdravlje stanovništva – poručuju iz Ministarstva zdravstva ZDK.