Uskoro 23. Smotra folklora „Dani miholjskog ljeta 2019“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

HKUD „Ognjišta“ Lug – Brankovići u nedjelju 25. kolovoza,2019. godine, organizira 23. Smotru folklora „Dani miholjskog ljeta“ koja će se održati ispred škole u Lug – Brankoviću s početkom 13.30h.

Na smotri će nastupiti:

HKUD „Topola“ Vitez

KUD „Zovik“ Brčko

KUD „Izvorni običaji „ Zagreb

KUD „Usorski običaji“ Usora

HKUD „Široka kula“ HR

HFS „Bobovac“ Ćatići Kraljeva Sutjeska

HKUD „Ognjišta“ Lug – Brankovići

Pokrovitelji:

Općinski načelnik Mato Zovko

Ministarstvo kulture i sporta ZDK

Cromont d.o.o. Žepče

Vinarija „Povratak“ Žepče

Profil Isolation Donji Lug

Ožujsko pivo

Budo Export d.o.o. Žepče

Župni ured Lug Brankovići

JU „Dom kulture“ Žepče

Marjan Jukić Brankovići

Medijski pokrovitelji:

Radio Žepče

Radio Postaja Žepče

Zepce.ba

 

Navečer od 19.30 ispred škole će pjevati grupa Kiki i Matej.

 

Obilježavanje stradanja Hrvata u mjestu Kiseljak

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dana 16.8.2019. godine (petak) u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO Žepče zajedno sa koordinacijom braniteljskih udruga domovinskog rata HVO Žepče realizirat će aktivnost obilježavanja stradanja hrvatskih civila i bojovnika 1993. Godine u mjestu Kiseljak kod Žepča.

Aktivnost obilježavanja  realizirati će se po sljedećem protokolu:

17:30 sati- polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Kiseljaku

18:00 sati – sveta misa za poginule civile i branitelje u župnoj crkvi u Bistrici

U uvjerenju da je sjećanje na žrtve najsigurnija obrana od iskrivljene svijesti, koja je i uzrok njihovog stradanja, pozivamo sve obitelji poginulih, sve branitelje, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti općine Žepče, predstavnike političkih stranaka i sve ostale, da se pridruže ovom obilježavanju stradanja Hrvata Žepačkog kraja, te zajedničkom molitvom, iskažimo počast i sjećanje na nedužne žrtve Kiseljaka 1993-2019, navode iz Općinske udruge nositelja ratnih odličja Žepče. 

NK Žepče novu sezonu otvara na domaćem terenu protiv ekipe FK Igman

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


Kraj je ljetne stanke, za vikend starta Druga liga FBiH - Centar za sezonu 2019/2020 koju će NK Žepče  otvoriti na domaćem terenu. Protivnik će biti  ekipa FK Igman Ilidža, klub koji se ovo ljeto fuzionirao s Bosnom Union.

Igman je prošlu sezonu završio na šestoj poziciji od osam timova u grupi B Kantonalne lige KS sa svega devet osvojenih bodova. Bosna je s druge strane igrala ligu s NK Žepče  i završila na devetoj poziciji s petnaest bodova manje od četvrtoplasiranog Žepča. U dva ogleda Žepča i Bosne domaći  nogometaši odnijeli su svih šest bodova.

Utakmica se igra na Gradskom stadionu u Žepču u subotu 17. kolovoza s početkom u 17 sati i 30 minuta.

 "Izabranici Damira Hadžića spremno čekaju 'novi' klub i nadaju se vašoj podršci. Sve navijače i ljubitelje sporta pozivamo na subotnju utakmicu i da u što boljoj atmosferi upišemo prve bodove", poručili su iz NK Žepče pred početak sezone.

Održan Preporodov bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Drugog dana  Kurban-bajrama u  Žepču je održan tradicionalni Preporodov Bajramski koncert pod nazivom  „Bajram dođe, mirišu avlije“.

Koncert je organizovala Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod Žepče  u saradnji sa BZK Preporod Brčko.

Cjelovečernji muzičko-zabavni program u  žepačkom Domu kulture  izveli su: Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, te narodni i tamburaški orkestar Bošnjačke zajednice kulture „Preporod„ Brčko.

Brčaci su oduševili žepačku publiku, izvedbom poznatih narodnih pjesama  ali i spletom bosanskih  igara i kola, sa naglasom na stare pjesme i igre iz Sarajeva u izvedbi  folklornog ansambla. Na koncertu su  recitovani  i stihovi Maka Dizdara   ali  Tahira Mujičića  u izvedbi Medihe Zahirović i   Ajle Kalesić.

Kompletan program  vodila je poznata bh. interpretatorica sevdalinki Vesna Hadžić, koja je ovom prilikom  žepačoj publici  otpjevala „Stade se cvijeće rosom kititi“, „Srećo moja“, Sinoć ja i moja kona “, „Karanfile cvijeće moje“, a to su samo neke od  poznatih pjesama koje je Hadžić izvela na žepačkoj sceni.

Na kraju  i pored visoke temperature  uz ritam narodnog orkestra na  sceni žepačkog Doma kulture  zajedno sa učesnicima publika je zaigrala bosansko kolo , kojim je završen  još jedan u  organizovanih nizu Preporodovih bajramskih koncerata.

U znak zahvalnosti  na vrhunskoj realizaciji i izvedbi  bajramskog koncerta, ovom prilikom predsjednik BZK Preporod Žepče Rusmir Agić  uručio je zahvalnicu i Preporodov Zbornik o Ilhamiji predsjedniku BZK Preporod Brčko Edinu Jašareviću.

Rusmir Agić

BiH počinje sa provjerom autodijelova koji ulaze u zemlju

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U narednim mjesecima Bosna i Hercegovina počinje sa provjerama autodijelova koji ulaze u zemlju. 

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je krajem marta ove godine objavilo odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa, javlja Agencija Anadolija.

Ovom odlukom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila, te za diјеlоvе, urеđаје i opremu vozila u procesu homologacije tipa.

Danas je u Sarajevu, s tim u vezi, održan radni sastanak s uvoznicima i proizvođačima dijelova, uređaja i opreme za vozila u BiH. Drugi će biti održan sutra u Banjoj Luci. Nakon toga će se provesti i završno testiranje informacionog sistema za homologaciju dijelova. 

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacije i transporta BiH, podsjetio je na odluku koja je ranije donesena, a kojom se, između ostalog, propisuju tehnički standardi koje moraju da posjeduju vozila koja se uvoze u BiH. 

"Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište BiH. Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, prolaze jedan postupak provjere ispravnosti, što dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju", pojasnio je Andrić.

Prema njegovim riječima, od septembra, odnosno decembra, zavisno o kojim dijelovima se radi, počinje se s provjerama i predviđeno je da sistem bude u potpunosti elektronski, pojasnio je Andrić.

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcija koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, izjavio je da dijelovi, koji budu obuhvaćeni odlukom, morat će da prođu provjeru prije nego što budu pušteni na tržište BiH. 

"Danas smo napravili sastanak sa uvoznicima dijelova, da se pripremimo za ono što predstoji i da ne bude zastoja u radu. Dijelovi do sada nisu bili podvrgnuti provjeri i na naše tržište je moglo doći bilo šta. Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za bezbjednost u vozilu. U prvoj grupi počinjeno s dječijim, sjedalicama, kacigama", rekao je Talijan.  

Naveo je i da će u nastavku u provjere biti uključeno više od 40 dijelova. 

O značaju provjere dijelova govorio je i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH. Pojasnio je da je rok primjene za neke dijelove 90, a neke 180 dana, od stupanja na snagu odluke. 

"Cilj je da svi dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u skladu sa svim normativima koji se preuzimaju od Evropske komisije, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu sigurni isto onoliko koliko su sigurni u drugim dijelovima Evrope", rekao je Jašarspahić. 

NK „Žepče“ u subotu dočekuje ekipu FK „Igman“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nogometni klub Žepče u sklopu prvog kola Druge lige FBiH Centar ugostit će ekipu FK Igman iz Ilidže, a utakmica će se odigrati u subotu 17. kolovoza 2019. godine sa početkom u 17:30 na domaćem  stadionu NK „Žepče“ .

„Ovim putem pozivamo i navijače na dođu u što većem broju i pruže podršku klubu u nastojanju ostvarenja pobjede.“, poručili su iz uprave NK Žepče.

Kajakaška reprezentacija Poljske u Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kajak-kanu klub 550 Žepče, PD Vis i GSS Žepče ugostili su sinoć dvadeset članova nacionalnog tima Kajakaške reprezentacije Poljske.

Reprezentaciju predvodi sportski ravnatelj sa trenerima, medicinsko osoblje i dvanaest natjecatelja. Tijekom boravka u Žepču gosti su smješteni u planinarskom domu na Matinskom Visu, a naredna tri dan iskoristit će vrijeme za odmor, planinarenje i upoznavanje sa prirodnim ljepotama općine Žepče.

Ova posjeta je nastavak dobre suradnje koju imaju PD Vis, Kajak-kanu klub 550 i GSS Žepče sa raznim sportskim klubovima ,spasilačkim službama i planinarskim društvima kako u zemlji tako i u Europskoj Uniji.

 

Predsjednica RH Grabar-Kitarović danas u marijanskom svetištu u Komušini

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetit će danas središnje Marijansko svetište Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini, u općini Teslić, stoji u najavi na njezinim službenim internetskim stranicama.


Predsjednica će u 18:00 sati nazočiti Svetoj misi  u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić.

Ovo je prvo javno pojavljivanje predsjednice nakon proslave Oluje i nakon što je objavila kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Potkategorije