Vlada ZDK doznačila šestu ratu braniteljskih stipendija, općini Žepče doznačeno 35.650,00 KM.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačila je nadležnim gradskim i općinskim službama sredstva za isplatu šeste rate stipendija za 2.249 korisnika za studijsku 2019./2020. godinu u iznosu od 309.750,00 KM. Korisnici stipendija su redovni i samofinancirajući studenti prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

U Proračunu  ZDK za 2020. godinu za ovu namjenu osigurana su dosad najveća sredstva u iznosu od 2.478.000,00 KM. Drugu godinu zaredom, stipendije su dobili svi studenti koji su aplicirali na natječaj Ministarstva za braniteljska  pitanja i koji su ispunjavali formalno-pravne uvjete.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa, stipendija iznosi 1.200,00 KM.

- Vlada ZDK i Ministarstvo za braniteljska  pitanja ulažu napore da stvore uvjete da redovno na kraju mjeseca izvrše isplatu po jedne rate braniteljske  stipendije i tako pomognu studentima iz reda braniteljske  populacije - rekao je ministar za braniteljska  pitanja Fahrudin Čolaković, uputivši čestitke studentima pred početak nove akademske 2020./2021. godine.

Najavio je da Ministarstvo za braniteljska  pitanja već priprema novi natječaj za dodjelu braniteljskih  stipendija koji će biti objavljen početkom studenog ove godine.

Premijer Mirza Ganić rekao je da ova vlada pridaje veliku pažnju studentskoj populaciji, te da pored stipendiranja u okviru programa Ministarstva za braniteljska pitanja i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, sufinancira troškove smještaja studenata u studentskim domovima.

- Ostalo je da isplatimo još dvije rate braniteljske  stipendije te posljednju od tri rate stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Očekujemo da će i preostale rate biti doznačene u kratkom roku, čime ćemo izmiriti sve obaveze prema studentima iz 2020. godine - rekao je premijer Ganić.

Šesta rata stipendija Ministarstva za braniteljska pitanja doznačena je gradskim i općinskim službama za braniteljsko -invalidsku zaštitu u sljedećim iznosima:

- Grad Zenica – 544 korisnika - 74.000,00 KM,
- Grad Visoko – 283 korisnika - 38.700,00 KM,
- Općina Breza – 91 korisnik - 12.750,00 KM,
- Općina Doboj Jug – 52 korisnika -6.850,00 KM,
- Općina Kakanj – 231 korisnik - 31.450,00 KM,
- Općina Maglaj – 153 korisnika - 21.100,00 KM,
- Općina Olovo – 100 korisnika - 13.850,00 KM,
- Općina Tešanj – 183 korisnika - 24.850,00 KM,
- Općina Usora – 37 korisnika - 5.200,00 KM,
- Općina Vareš – 74 korisnika - 10.450,00 KM,
- Općina Zavidovići – 246 korisnika - 34.900,00 KM,
- Općina Žepče – 255 korisnika - 35.650,00 KM.

Press služba ZDK

NK Žepče 1919 u gostima savladao ekipu Proletera rezultatom 0:4

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U nedjelju  u okviru šestog kola KL ZDK  nogometaši Žepča, u gostima, upisali petu ovosezonsku pobjedu.  NK Žepče 1919 slavilo je  nad ekipom NK Proleter rezultatom 0:4.


Domaće je načeo Adžić s dva pogotka u prvom dijelu susreta. U prvoj polovici drugog dijela Adžić je postigao  još jedan pogodak, te tako upisuje hattrick.

Do kraja susreta u strijelce se upisao i Memčić za očekivano visoku pobjedu Žepča koje je  kroz Makljenovac prošlo bez većih problema.

U narednom kolu Žepče će na domaćem terenu dočekati ekipu Vareša.

„Misli o prirodi“:Certifikacijski mehanizam za eko škole prezentiran u Fojnici kod Maglaja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Centar za promociju civilnog društva prezentirao je u ponedjeljak, 28. 09. 2020. godine  predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola iz Maglaja, Žepča, Zavidovića i Usore, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, Certifikacijski mehanizam za Eko škole u Bosni i Hercegovini i mogućnosti uključivanja i podrške školama u okviru ovog projekta. Prezentacija je organizirana uz pomoć Eko HUBa Maglaj, odnosno Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj, u prostorijama Volonterskog centra za socijalnu inkluziju u Fojnici kod Maglaja.   

Eko škole su one škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim učešćem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta „Misli o prirodi!“, ispunjavajući određene uvjete, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresiranoj javnosti danas je u Maglaju predstavila savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.

„Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice“, pojasnila je Jukan.

Prezentaciji u prostorijama zeničkog Eko foruma prisustvovali su predstavnici oko 20 škola iz Zenice, Kaknja, Visokog i Tešnja, među kojima OŠ „Meša Selimović“ Zenica, OŠ „15. april“ Kakanja, Srednje tehničke škole Tešanj... Ovo je jedna u nizu prezentacija u gradovima širom BiH. Certifikacijski mehanizam u prethodnih nekoliko dana predstavljen je u Sarajevu, Mostaru, Blagaju, Širokom Brijegu i Zenici.

„Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekt koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri milijuna KM. Osnovni cilj projekta jeste povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Između ostalog, projektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva. Odabranim školama će se ponuditi resursi - znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

Današnja prezentacija organizirana je uz pomoć Eko HUBa Maglaj, jednog od devet Eko HUBova formiranih u sklopu projekta „Misli o prirodi!“, kojim koordinira Udruženje građana „Fojničani“ Maglaj. Eko HUB Maglaj djeluje na području Maglaja, Žepča, Zavidovića i Usore.

Članovi BBK"Pedala" Žepče uspješni na prvenstvu BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U nedjelju, 27.09.2020.g. u Mostaru, održano je brdsko prvenstvo Bosne i Hercegovine (cesta) na kojem su sudjelovali i predstavnici BBK "Pedala Žepče. Ispred  "Pedale "  nastupili su   vozači Beća Kerim i Božić Jelenko. Vožena je staza od desetak kilometara sa startom u gradu i ciljem na obližnjem brdu u pravcu poznatog izletišta Goranci.


"Medalju je uz mnogo truda uspio osvojiti naš Jelenko, uprkos tome što je on izrazito opredijeljen na XC discipline. Ovo mu je zvanično bila prva cestovna utrka a kako vidimo, odlično se snalazi. Naš junior Kerim, pokazao je odličnu formu i ponovo zauzeo četvrtu poziciju između 9 vozača svoje kategorije. Uknjiženi su novi bodovi a profil sljedeće utrke u Žepču mnogo obećava jer mu po konstituciji više odgovaraju ravničarske staze.


Dobra vijest je da u "Pedali" imamo novog vozača i vrhunskog sportistu čiji se pravi napredak i uspjesi očekuju u sezoni 2021. Radi se o Peri Zekić koji je, u amaterskoj kategoriji, za početak zabilježio svoju prvu biciklističku pobjedu i zlatnu medalju.


Čestitke našim novim i starim šampionima", poručili su ispred BBK "Pedala" Žepče.

Mak Softić iz Žepča kadetski prvak FBiH u ulovu ribe udicom na plovak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U subotu 26.09.2020. godine je na jezeru Modrac, staza Kiseljak, ODB održano Prvenstvo SRS FBIH u lovu ribe udicom na plovak za kategorije U-15, U-20, i U-25, na kojem su sudjelovali  članovi SR Bosna Žepče i zabilježili uspješan nastup kada su u pitanju mlađe kategorije.


Naime, na spomenutom  natjecanju   član SR Bosna  Mak Softić u kategoriji kadeta osvojio je prvo mjesto u pojedinačnom nastupu i titulu prvaka FBiH u kategoriji kadeta.
Ekipa kadeta na istom natjecanju, u sastavu Mak Softić, Juraj Grubešić, i Niko Đuzel,  zauzela je drugo mjesto ekipno.

 


Prema riječima predsjednika Skupštine i  Društva Nedžada Hodžića ovo je veliki uspjeh za žepački ribolov.


„ Iako naši članovi neće sudjelovati na državnim prvenstvu zbog trenutne epidemiološke situacije s korona virusom, natjecanje neće biti održano, ovo je veliki uspjeh za mlade natjecatelje koji su zasigurno budućnost ribolovnog sporta u Žepču.


Ovim putem želimo naglasiti  da su i  starije kategorije opravdale svoj nastup na održanom  Kup natjecanju i  Federalnom  prvenstvu u Sarajevu gdje su osvojena druga mjesta. Čestitam našim ribolovcima na ovom uspjehu i radujemo se novim nastupima“, istaknuo je predsjednik Hodžić.


Prema najavama iz Udruženja 11. 10. 2020  u Žepču će se održati tradicionalni Kup gdje će Žepče  ugostiti veliki broj ekipa iz cijele BiH. Kup će biti upriličen u povodu Dana Općine Žepče.

Općina Žepče: Potpisan tripartitni sporazum o donaciji građevinskog materijala

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U petak,  25.09.2020. godine  u  Uredu općinskog načelnika izvršeno je potpisivanje tripartitnog sporazuma  o donaciji građevinskog materijala, između  Federalnog ministarstva raseljenih osoba,  korisnika Pejinović Franje  i Općine Žepče.

Građevinski materijal je dodijeljen na temelju  Javnog poziva  za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na području općina Federacije Bosne i Hercegovine raspisanog od  Federalnog  ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

Nakon provedene procedure  Komisija je izvršila odabir potencijalnih korisnika i  za 1(jednog) korisnika iz općine Žepče  će izvršiti dodjelu građevinskog materijala.

"Nadamo se da će u idućoj godini biti više odabranih korisnika iz općine Žepče, jer za tim i dalje postoji potreba", istaknutli su na službenoj stranici općine  Žepče.

 

 

 

Zašto se kaže da je nekome upala kašika, a nekome sjekira u med!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kada nekog zadesi iznenadna sreća, kada mu se desi nešto lijepo ili kad postigne neki uspjeh, obično kažemo da mu je „upala sjekira u med“. Kakvo je porijeklo tog frazeološkog izraza? A kome “upadne” kašika u med

Nekadašnji pčelari nisu znali za košnice i pitome pčele, nego su lutali po šumama u potrazi za rojevima divljih pčela i njihovim staništima punim meda. To nije bio lak posao, jer su pčele mkesta za sebe i med pronalazile u skrovitim šupljinama pri vrhovima drveća.
Skupljači meda morali su tako dosta da se pomuče penjući se po stablima i udarajući sjekirom ne bi li pronašli šupljinu pod korom.

Kada bi lovac na med naišao na skrovište, njegova sjekira bi lako probila koru drveta i odmah utonula u med što se smatralo velikom srećom. Tako je i nastao ovaj izraz.
Danas se, ponekad, kaže za nešto lijepo što nas je zadesilo da nam je „pala kašika u med“ što nije baš istovjetno s osnovnim značenjem, jer ono označava neočekivanu, iznenadnu sreću.

Izraz “Upala kašika u med” se koristi kada se objašnjava koliko je, zapravo, nečija sposobnost proporcionalna s njegovim uspjehom. Uglavnom, kaže se da je “upala kašika u med” onima, za koje se zna das u nesposobni, ali imaju zaleđinu, moćnog oca, majku, ljubavnika/cu, koji im sređuju dobre poslove ili pozicije u društvu.
Riječ je o osobama koje se okoriste određenom situacijom, sretnoo postignu neki uspjeh, pronađu priliku, itd.

bhpcelar.ba

FOTO-Radunice: Upriličena volonterska akcija 72 h bez kompromisa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U petak,  25. rujna 2020. godine u župnoj zajednici sv Ane i Joakima u Radunicama  okupilo se dvadesetak volontera, kako bi sudjelovali u akciji „72 sata bez kompromisa“. Hladno vrijeme i kiša nisu spriječili  sudionike ove aktivnosti da urade puno posla. Kako  je tekla va akcija donosimo kroz izvješće Valentine Matijević, voditeljice tima volonterske akcije za župu Radunice, a sve to možete pogledati i u bogatoj foto galeriji."Prvi dan smo se okušali u stolarskom zanatu. Kako se u našoj Župi nalazi dosta raspršenih sela, potrudili smo se napraviti drvene putokaze. Isti dan smo postavili sve znakove te na njih stavili reflektirajuća svjetla kako bi putnici i prolaznici mogli ih vidjeti i u mraku. Pored putokaza postavili smo i kartu župe na kojoj se nalaze nacrtana sva sela i groblja te pored karte slike kapelica. Kartu župe  je 2010. godine nacrtao Nikola Badanković u Sarajevu. Ukupno su postavljenje 3 karte.


Najmlađi volonteri su se potrudili te prelakirali sve klupe ispred Crkve, pokupili lišće u župnom dvorištu, te su, kako našem župniku ne bi bilo zima, prevezli drva bliže župnoj kući iz dvorišta. A dok župnik loži grijanje – grije se i naša cijela crkva, jer smo nedavno uradili podno grijanje.


Drugi dan skupina volontera uputila se u Cerije kod kapelice sv. Petra. Već treći puta u ovoj akciji nastojimo očistiti i oko ove kapelice. Zbog ne mogućnosti održavanja i malog broja ljudi koji žive u tom selu, kapelica je bila obrasla živicom i drvećem. Naši volonteri su se potrudili te očistili oko kapelice i popravili ogradu. Želja nam je da se i ubuduće  kapelica redovno čisti i održava. Druga skupina ostala je u župnom dvorištu s namjerom postavljanja karte župe i ispisa na ceradu plakata koja predstavlja 150 godina postojanja. Ispod župne kuće nalazilo je se drveće koje su trebali sasjeći naši volonteri. I to su uspjeli napraviti. Pored svega otišli smo i na groblje na Brankovićima te smo odstranili neke grane koje su se presavile preko ograde.
Radosni smo što je i nekoliko mladih, naših prijatelja, iz susjednih župa došlo nam pomoći i družiti se. I njihov rad nam je doprinio našem zajedništvu i dobro urađenom poslu.

Sretni smo što smo uspjeli odraditi puno korisnog posla, pokazivali smo svoje talente i dobru volju za radom. Nadam se da ćemo i pored akcije 72h bez kompromisa imati priliku organizirati radne akcije i napraviti još puno posla za župu.


U nedjelju smo svi sudionici volonterske akcije imali zajedničko druženje i roštilj. Pogledali smo slike i video prošlih volonterskih akcija, te smo u popodnevnim satima zaigrali i nogometa.

Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ se već šest godina održava pod pokroviteljstvom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Valentina Matijević, vođa tima volonterske akcije za župu Radunice    


Subcategories