U Žepču održan radnih sastanak predstavnica biblioteka iz pet općina

Danas je u JU Opća biblioteka Žepče održan radni sastanak i druženje direktorica i predstavnica biblioteka iz još četiri općine i to Zavidovići, Tešanj, Usora i Doboj-jug.  Za vrijeme sastanka razmijenjena su mišljenja i ideje između predstavnica biblioteka, a sve u cilju podizanja kulture na veći nivo u pomenutim općinama.

Direktorica JU Opća biblioteka Tešanj kazala je da svi oni koji su uključeni u kulturni život svojih općina  moraju biti kreativni, znati od ničega napraviti nešto i iznad svega cijeniti volonterski rad jer je to jedini način da se kultura podigne na viši nivo od dosadašnjeg.

Direktorica JU „Opća biblioteka“ Žepče Sabina Maličbegović kazala je kako je počašćena današnjom posjetom iz čega će se izroditi mnoštvo ideje i novih projekata, te kako se nada da će se u idućem periodu ovim radnim sastancima odazvati i predstavnice ostalih biblioteka iz Zeničko-dobojskog kantona.

Elektro Žepče: Ljubna sutra bez struje od 09,00 do 14,00 sati

Iz poslovnice „Elektro Žepče“ obavještavaju potrošače kako će sutra, 19. Listopda 2018. godine zbog radova na Trafostanici biti isključena struja u mjestu Ljubna u terminu od 09,00 do 14,00 sati.

Za sva pitanja ili naknadna obavještenja možete se obratiti dežurnoj službi na brojeve telefona: 881-717 ili 883-134.

Žepački srednjoškolci na Radio Žepču stječu prvo radno iskustvo

Danas su u okviru obilježavanja Socijalnog dana članovi Asocijacije srednjoškolaca u BiH svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima, provodeći 8 sati u Javnim ustanovama i poduzećima.

Đžemil Tutnjić i Azhar Dervišić učenici 3. razreda SMŠ dan su proveli u redakciji i studiju Radio Žepča i tako stekli prvo radno iskustvo, a osim njih, još 20-tak srednjoškolaca danas na području općine Žepče sudjeluje u Socijalnom danu.

Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je imala podršku od većine ministarstava obrazovanja na kantonalnom nivou i Vlade Brčko Distrikta, što pokazuje veliku spremnost obrazovnih institucija za suradnju u projektu "Socijalni dan".

Sudjelovanje u Socijalnom danu su uzela 1.564 srednjoškolaca iz 45 lokalnih zajednica, što je skoro troduplo veći broj u odnosu na prvi realizirani "Socijalni da", saopćeno je iz ASuBiH.

 Iz Asocijacije su zahvalili svim poduzećima, kojih je ove godine bilo više od 700, a koja su otvorila vrata srednjoškolcima i omogućili im da dobiju prvo radno iskustvo.

Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se financirati projekti srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama. Poziv za projekte se otvara krajem godine, a ove godine je realizirano njih 25 iz Fonda Socijalnog dana 2017.

Srednjoškolci će i ove godine moći pisati projekte i tako dobiti mogućnost da unaprijede svoje lokalne zajednice, navodi se u priopćenju Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

A.T.

Medijska radionica za maturante SMŠ Žepče

U srijedu, 17. listopada u Srednjoj mješovitoj školi „Žepče“ u Žepču, djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN), održali su medijsku radionicu za učenike tehničare cestovnog prometa, ovogodišnje maturante.

 

Na radionici je sudjelovao 21 učenik, a djelatnike MCVN-a Davora Krajinovića i Josipu Prskalo dočekao je vjeroučitelj Branko Radoš.

Susret je započeo predstavljanjem djelatnosti Katoličkog tjednika, portala Nedjelja.ba i samog Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

Potom je uslijedilo upoznavanje te predstavljanje radionice koja se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu učenici su se, kroz igru i prezentaciju s konkretnim primjerima, upoznali s osnovama pisanja vijesti te su imali priliku primijeniti usvojeno znanje u praktičnom dijelu samostalnog pisanja vijesti u skupinama, koje su po završetku čitali i zajedno komentirali.

Potom su im predstavljena osnovna pravila kada je riječ o fotografiranju što je bilo potkrijepljeno brojnim primjerima. Nakon teorijskog dijela učenici su imali zadatak napraviti nekoliko fotografija i kao grupa predstaviti najbolju koju je edukator pogledao i prokomentirao uz savjete što se može poboljšati.

Djelatnici MCVN-a na kraju susreta zahvalili su upravi škole na mogućnosti za realiziranje radionice, vjeroučitelju Branku te naravno učenicima koji su aktivno sudjelovali i pokazali zainteresiranost.

Izvor:nedjelja.ba

Zenica dobila kontejnere u koje građani mogu odlagati odjeću za sugrađane u potrebi

Gradska uprava Zenice nakon inicijative gradskog vijećnika Almira Babajića realizirala je pilot projekt kontejnera u koje će građani Zenice moći odložiti odjeću i obuću za sugrađane u potrebi.


Iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice potvrđeno da je izvršena nabavka i postavljanje dva kontejnera u koje će građani Zenice moći odložiti odjevne predmete za svoje sugrađane, a kojima će raspolagati Crveni križ Zenice.

Kontejneri su postavljeni na dvije lokacije u Zenici i to u zeničkom naselju Crkvice u blizini Javne ustanove Dom porodica te u naselju Odmut.

"Za ove namjene iz budžeta Grada izdvojeno je 3.950,40 KM i radi se o pilot projektu koji treba dati odgovor na pitanje, da li građani na pravi način koriste ovakva kontejnerska mjesta. Predmetni kontejneri dimenzija su 1,15 x 1,20 x 2,20 metara i posebnim ugovorom su ustupljeni na korištenje Crvenom križu Grada Zenica koji će prikupljenu odjeću i obuću distribuirati osobama u stanju socijalne potrebe", kazali su iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica.

Na kraju su dodali kako je ovo samo pilot projekt te da će u budućem periodu biti nabavljena vjerojatno još dva kontejnera koja bi trebala biti postavljena na druge lokacije u gradu, ako građani iskažu potrebu za doniranje odjevnih predmeta.

 

Potpisan ugovor o izgradnji nove trase puta kroz Žepče

Općinski načelnik Mato Zovko i predstavnik poduzeća G.O. „Jozinović“ d.o.o. Dario Jozinović, potpisali su jučer Ugovor o izvođenju radova na izgradnji nove trase puta ul. Zagrebačka-Glazbena škola-Ul.Abdulvehab Ilhamije, općina Žepče.

Troškovi izgradnje prvog dijela prometnice iznose 115.092,27 KM, a financiraju se temeljem Ugovora o sufinanciranju između Kantonalne uprave civilne zaštite Zenica i općine Žepče.

Radovi će se izvršiti prema projektno-tehničkoj dokumentaciji, a nadzor nad izvođačem radova, vršit će poduzeće „PLATO“ d.o.o. Žepče.

Izgradnja nove trase puta za cilj ima rasteretiti najprometniju Ulicu Stjepana Radića i Ulicu Prvu.

 

 

Pregled mandata Zastupničkog doma Federalnog parlamenta

Poznata su imena svih 98 zastupnika koji će u naredne četiri godine donositi odluke i predstavljati svoje birače u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Iz SDA, koja ima najviše glasova, osvojili su 28 mandata. Među njima je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, aktualni federalni ministar Salko Bukvarević. Iz državnog u Federalni parlament seli Asim Sarajlić, a prvi put u parlamentarnim klupama je Sebija Izetbegović. Pozicije u ovom parlamentu potvrdili su Osman Ćatić, Asim Kamber te zahvaljujući kompenzacijskom mandatu i Ismet Osmanović. Kompenzacijske mandate dobili su i Kenela Zuko, Salko Zildžić, Zijad Mušić, a od glasova poštom i u odsustvu ovisi ulazak i Salmira Kaplana.

Od ukupno 16 mandata SDP-a, pozicije zadržavaju Damir Mašić i Elvir Karajbić, a prvi put u Parlamentu Federacije sjedit će Irfan Čengić. Putem kompenzacijskih lista mandate su dobili Lana Prlić, Ivan Boban i Mira Grgić. HDZBiH imat će 15 mandata, a i naredne četiri godine u kreiranju vlasti u Federaciji iz ove stranke će sudjelovati i Marinko Čavara, Lidija Bradara i Mladen Bošković.

Demokratska fronta je na ove izbore izašla u koaliciji s Građanskim savezom, a od 10 mandata jedan pripada njihovom koalicijskom partneru Nihadu Čolpi. Putem kompenzacijskih lista svoje mandate iz ove stranke u ovom parlamentu zadržat će Dževad Adžem i Amra Kunovac.

SBB će imati ukupno osam mandata, dva među njima zadržavaju Munib Jusufović i Šemsudin Kavazović.

Iz Naše stranke, koja će sada imati tri puta više mandata u odnosu na sadašnji, u parlamentarne klupe ulazi šest kandidata od kojih i Sabina Ćudić, dosadašnja zastupnica u Skupštini KS-a.

Prvi put u Parlamentu Federacije su PDA i Nezavisni blok. Obje stranke imaju po četiri mandata.

Po dva mandata imaju A-SDA, HDZ 1990 te novoosnovana stranka Narod i pravda.

Kako sada stvari stoje, jedan mandat imat će i Laburistička stranka. 

Izvor:www.federalna.ba

NK Žepče nadigrao NK Krivaja Zavidovići rezultatom 3:0

U desetom kolu Druge lige FBiH - Centar 2018/19, u jučerašnjem susretu ekipa Žepča na Gradskom stadionu ugostila je i savladala ekipu Krivaje iz Zavidovića.

Već u četvrtoj minuti Žepče je povelo pogotkom Adžića. Činilo se kao da bi gosti mogli teško stradati, ali se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Žepča koje je dominiralo cijelo poluvrijeme.

I drugo poluvrijeme otvorio je Adžić svojim drugim pogotkom danas, petim u posljednje tri utakmice, te je riješio sve dileme oko pitanja pobjednika. Treći pogodak zabio je Krehmić nakon kornera Ivešića. U nedjelju je Žepče trebalo ići u goste Zenici, ali će nakon njihovog istupanja iz lige ipak biti slobodno jedno kolo, te čeka 28. listopad i gostovanje u Kosovi kod Visa, navode iz kluba.

 

Potkategorije