Od udara vlaka u Žepču smrtno stradala jedna osoba

Sinoć oko sedamnaest sati i 40 min osoba incijala S.B.(93.godište) prijavila nestanak supruga inicijala R.B. (83. godište) iz Begov Hana.

Osoba je zadnji put viđena u blizini željezničke pruge. Prema informacijama koje smo dobili iz PU Žepče radi se o osobi koja je smrtno stradala od udara vlaka.

Nakon uviđaja osoba je pronađena u koritu Pepelarske rijeke ispod mosta preko koje prolazi željeznička pruga.

Uviđaj je u tijeku a potpune informacije bit će poznate nakon završenog uviđaja.

 

Više informacija o ovom događaju za Radio Žepče dao je načelnik PU Žepče Vladimir Jozinović:

 

Potvrđena zakonitost postupanja Porezne uprave FBiH u slučaju oporezivanja “freelancera”


Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je prije pola godine počela aktivnosti na prikupljanju informacija o građanima FBiH koji zarađuju novac u inozemstvu i naplaćuju ga putem PayPala ili nekih drugih servisa. Analizom je utvrđeno da su 843 osobe iz FBiH u posljednje tri godine ostvarili ukupan prihod od 37 milijuna KM i to godišnje od 10.000 KM i više.


Sve osobe koje su u periodu od 2015. do 2017. godine ostvarile prihod iz inozemstva, dužne su da u roku od 30 dana Poreznoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.


U rješenju Agencije se navodi da je Porezna uprava u provođenju aktivnosti prikupljanja podataka o prilivu sredstava na transakcijske račune kod poslovnih banaka u cilju utvrđivanja eventualne porezne obaveze određenog broja lica, koji su ostvarivali prihod iz inostranstva, postupala u skladu s nadležnostima propisanim Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Zakonom o porezu na dohodak.

Agencija također, navodi da nije došlo do povrede privatnosti, prilikom podnošenja zahtjeva poslovnoj banci za dostavu podataka o prilivima sredstava na njen transakcijski račun putem PayPal sistema i daljom obradom podataka od strane Porezne uprave.


Potvrđeno je da je zakonska obaveza poslovnih banaka da dostave lične podatke Poreznoj upravi i da za navedeno ne treba suglasnost korisnika računa s obzirom na to da je Porezna uprava, suglasno Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Zakonu o porezu na dohodak, nadležna za obradu ličnih podataka poreznih obveznika. Dakle, Agencija je utvrdila da dostavljanjem podataka od strane poslovnih banaka Poreznoj upravi, te daljom obradom podataka od strane Porezne uprave nije došlo do povrede relevantnih propisa, a time ni odredbi člana 4. stav.1. točka a) Zakona o zaštiti ličnih podataka.


Porezna uprava ponovo poziva porezne obveznike fizička lica – građane koji ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, da ne nasjedaju na priče plasirane od nesavjesnih i neodgovornih lica koji koriste sve načine da izbjegnu plaćanje zakonom propisanih obaveza.


Pozivamo sve porezne obveznike da izvrše obaveze propisane zakonom i da prijave sve prihode nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH. Naglašavamo, da će Porezna uprava FBiH biti prinuđena da postupa u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima, i da će sankcionirati sva lica koja ne budu izvršavala svoje obaveze u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.


OMS Žepče: Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici

Kroz teme koje su obrađivane: „Poštivanje drugog i drugačijeg“, „Šta je to zajedničko kod monoteističkih religija“, „Moralnost, odgoj i aktivizam u religijama“, projekat „Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“ zaokružen je panel diskusijom na istoimenu temu.

Jučer je u poslijepodnevnim satima u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Žepče, održana pretposljednja aktivnost Odbora za međureligijsku saradnju Žepče koju isti implementira zajedno sa Međureligijskim vijećem BiH i Catholic Relief Service.

Fokus cjelokupnog projekta bio je na aktivisticama Odbora i njihovom jedinstvenom doprinosu promovisanja međureligijskog dijaloga i saradnje, miroljubivosti, tolerancije, empatičnosti i solidarnosti. Sve navedeno može se izgraditi posredstvom ispravnog poznavanja različitih kultura, tradicija, običaja i vjerovanja. Svrha projekta i bila je međusobno upoznavanje kako bi se uvidjela snaga žene vjernice.

Jasan primjer vrijednosti i značaja žena vjernica u današnjem vremenu, a koje mogu umnogome doprinijeti vidljivim promjenama u lokalnim zajednicama,  jeste održavanje prvog Kongresa žena vjernica 2015. godine i drugog 2018. godine. Cilj prvog Kongresa bilo je donošenje Deklaracije o  angažmanu vjernica u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog. Deklaracija je prethodila izglasavanju zajedničke Platforme za mir Mreže vjernica  koja je vodilja aktivisticama Odbora u djelovanju na jačanju interkonfesionalnog dijaloga.

„Kroz ovakva druženja razmjena iskustava je od iznimne važnosti i ono kao takvo treba biti preneseno u sve naše zajednice na koje možemo utjecati kroz ono što radimo.“

„Odgajanjem mladih, ali preodgajanjem samih sebe stvaramo dobru atmosferu za međureligijsku komunikaciju.“

„Trebamo živjeti i djelima pokazivati ono što propovijedamo.“

„Vrijednost žene vjernice u društvu pokazuje se kroz aktivizam i društveno koristan rad u zajednici u kojoj živimo“, samo su neki od zaključaka sa druženja.

Prof. Pehar jedna od predavačica na drugom Kongresu, o kojem se razgovaralo na jučerašnjem druženju, rekla je da je prenošenje znanja od srca ono znanje koje se upamti, a duša je ono najljepše u nama, ono što je božansko, i duša nema ni vjeru, ni religiju ni naciju. Sažmimo vjeru u jednoj od najvažnijih božjih poruka 'Ne čini drugom ono što ne želiš sebi'. 

Univerzalna poruka svih našh druženja jeste da ne smijemo dopustiti da nas različitosti razdvajaju, nego da gradimo mostove  svojim sličnostima.

 

Anesa Džinić-Odobašić

Mališani DVIČ-a u prostorijama Doma kulture Žepče izrađivali blagdanske čestitke

Dobra suradnja Dječjeg vrtića Don Ivica Čondrić Žepče i JU Dom kulture Žepče nastavlja se i ove godine. U predblagdanskom vremenu mališani dječjeg vrtića su na pozornici Doma kulture danas izrađivali čestitke za božićne i novogodišnje blagdane.

Mališani su tako svoje poslijepodne kvalitetno proveli uz igru i kreativan rad zajedno sa djelatnicama JU Dom kulture i odgajateljicama Kristinom i Ankicom.

Sve čestitke koje su izradili pokloniti će JU Dom kulture povodom praznika.

Dio atmosfere pogledajte u našoj fotogaleriji:

Predstava „Ay, Carmela“ ovaj petak u Centru za kulturu Zavidovići

Kazališna predstava „Ay, Carmela“ igrat će se u petak, 14.12. s početkom u 19:00 sati u Centru za kulturu Zavidovići. Cijena ulaznica je 7 KM, a za umirovljenike i studente 5 KM.

Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varijetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra ova predstava se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH, kao i na prostoru gotovo cijele Europe, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti.

U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Vozači u BiH duguju 58 milijuna KM, rekorder prikupio 62.654 KM kazni

Ukupna dugovanja vozača po osnovu neplaćenih prometnih prekršaja premašila su cifru od 58 milijuna maraka, potvrđeno je iz Agencije za identifikaciju dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Dug vozača u Federaciji BiH iznosi 34.754.230 KM, Republici Srpskoj 20.996.735 KM, a u Brčko distriktu 2.599.716 KM.

Zanimljivo je da se, među osam najvećih dužnika, našlo njih čak pet iz Brčkog.

Međutim, najveći dužnik prema Zakonu o sigurnosti prometa na putevima u BiH je iz Trebinja, a duguje čak 62.654 KM. Slijedi dužnik iz sarajevske Općine Stari Grad, koji nije platio kazne u ukupnom iznosu od 58.750 KM, a iza tog Sarajlije našla su se dva Brčaka, koji duguju 51.993 KM odnosno 50.778 KM.

Vozač iz Maglaja je sljedeći, jer je nakupio kazne u iznosu od 43.124 KM, a iza njega slijede još tri vozača iz Brčkog, čija dugovanja iznose 38.956 KM, 38.860 KM i 38.440 KM.

Inače, ogroman broj nenaplaćenih prometnih kazni u BiH je višegodišnji problem.

Ranija iskustva pokazala su da je najviše novčanih kazni izrečeno za prekršaje kao što su vožnja bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistriranim vozilom, prekoračenje brzine, vožnja u pijanom stanju i slično, navodi portal vijesti.ba

U četvrtak humanitarni koncert „RADIO ŽEPČE I ŽEPAČKI GLAZBENICI ZA NIKIN KORAK“

Radio Žepče uz pomoć prijatelja, žepačkih glazbenika organizira veliki humanitarni koncert čiji je prihod namijenjen obitelji Zrno za Nikino liječenje.

Koncert pod nazivom „Radio Žepče i žepački glazbenici za Nikin korak“ bit će održan u kino-dvorani Doma kulture u četvrtak 13. prosinca 2018. godine, s početkom u 18,00 sati. Cijena ulaznice za koncert je 3 KM, i već su puštene u prodaju početkom prosinca u prostorijama Radio Žepča, a iste ćete moći kupiti na dan koncerta na biletarnici Doma kulture.

Također, svi posjetitelji će moći ostaviti svoje dobrovoljne priloge u za to predviđenoj kutiji, kako bi prikupili što veći iznos koji će pomoći obitelji Zrno za daljnje Nikino liječenje.

Glazbena škola „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče, Nocturne, Damir i Adis, Sandi, Ivan Spajić, Stare tambure, Emptianane, VOG, Josip Tirić, Tomo Marić, Rezervni sastav, Etno Trans band rado su se odazvali našem pozivu, te su s radošću pristali nastupiti na ovom velikom humanitarnom koncertu.

Ovim putem pozivamo i Vas da nas podržite u što većem broju da Niki i njezinoj obitelji pokažemo da nisu sami i da im pomognemo u njihovoj borbi „Za Nikin korak“.

Također, svi koji žele pomoći obitelji Zrno mogu donirati novac i na žiro-račune njezinih roditelja: Damir Zrno UniCredit Bank 3383102558066166 ili na žiro-račun njezine majke Valentine Zrno, službeni račun za humanitarne prilog, u Zagrebačkoj banci na broj računa HR5823600003513337386, a sve s naznakom “Za Niku Zrno”.

Audio: Dani otvorenih vrata u Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Žepče

Od 10. do 14.12.2018. godine, u Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Žepče održat će se Dani otvorenih vrata.

Tom prilikom korisnici i uposlenici Centra imat će niz aktivnosti koje će realizirati u suradnji s gostima.

Tako je planom aktivnosti jučer bilo upriličeno druženje korisnika i vršnjaka iz vrtića Žepče, a danas je na programu radionica izrade novogodišnjih čestitki.

U ove aktivnosti bit će uključeni  žepački  osnovnoškolci i srednjoškolci kao i roditelji korisnika centra.

Završna aktivnost je planirana za petak, Happy day, u okviru kojeg će biti prezentiran rad Ustanove i Dnevnog centra Žepča i obilježen završetak projekta glazbene terapije kao i mnogobrojni drugi sadržaji.

Čestitke koje su nastale na radionicama naši sugrađani, javne ustanove, poduzeća kao i poduzetnici mogu kupiti u Centru i tako pomoći korisnicima da ostvare prihod, ali prije svega da djeca pokažu svoje potencijale, koliko mogu i koliko je ljubavi utkano u njihov rad.

Što je o aktivnosti Dani otvorenih vrata za radio Žepče kazala voditeljica Centra u Žepču Eldina Huselja poslušajte na linku.

 

 

Potkategorije