Krizni stožer: Važne zdravstvene preporuke za umirovljenike uoči početka isplate mirovina

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Krizni stožer  za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona, na
osnovu preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ),
poziva sve naše sugrađane, umirovljenike, koji će početkom narednog  tjedna
na svojim vratima očekivati poštare s mirovinama, ali i one koji
eventualno budu u prilici da svoju mirovinu preuzmu u bankama, da se
adekvatno pripreme i osiguraju i brinu za svoje, ali i zdravlje drugih.

- Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate
masku, te obavezno i svoju kemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa.

Prije kontakta s poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno
operite i nakon kontakta s poštarom.

Još jednom naglašavamo da je upravo populacija i dob osoba koje primaju
mirovinu najrizičnija, uz kronične bolesnike, da zaraza virusom za koji
još uvijek ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne
posljedice.

Ukoliko budete u prilici da sami idete po mirovinu u banke ili pošte,
neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba,
kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom
servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon
povratka kući, obavezno operete ruke.

Nadležni iz poštanskih servisa već su obaviješteni o mjerama koje su oni
dužni primijeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih
razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca,
izvršite pranje ruku, a kuvertu bacite.

Naime, bitno je da znate da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne
samo s vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko
tisuća osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u
rizičnim područjima, inozemstvu ili žarištima virusa.

Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost
da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i
poželjno da i svako od vas primjeni maksimalne mjere zaštite.

Krizni stožer i INZ vas pozivaju da zaštitite sebe, ali i druge,
primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavate bilo kakve
bliske kontakte. Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nositelja
virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome, te da kontakt s takvim
osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može
uveliko zakomplicirati i otežati život i zdravlje.

Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele mirovina, ali i
susreti s osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju
mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas.

Krizni stožer za praćenje novog koronavirusa ZDK

Čestitka Razvojnoj agenciji Žepče povodom 10 godina rada i postojanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Čestitku u povodu 10. obljetnice rada Razvojne agencije Žepče uputio je opčinski načelnik Mato Zovko u kojoj se kaže:

 

"Poštovana direktorice, poštovani  zaposlenici Razvojne agencije Žepče,

 

U ime općinske uprave Žepče i u svoje osobno ime svim zaposlenicima Razvojne agencije Žepče, na čelu s direktoricom Brankom Janko srdačno čestitam jubilarnih 10 godina rada i postojanja.

Razvojnu agenciju Žepče je 2010. godine osnovalo Općinsko vijeće Žepče  s ciljem da bude promotor, nositelj i koordinator razvojnih aktivnosti na području naše općine. Sve do danas, RAŽ organizirano i kontinuirano radi na provođenju Općinske strategije razvoja, implementaciji brojnih međunarodnih projekata, privlačenju domaćih i stranih investicija, te pružanju logističke potpore poslovnoj zajednici.

Hvala Vam što svojim radom unaprjeđujete poslovnu klimu i potičete ekonomski razvoj općine Žepče! Vjerujemo kako ćete u predstojećim godinama nastaviti u istom smjeru uz mnoštvo društveno korisnih projekata! Radujemo se budućoj suradnji i želimo mnogo uspjeha u budućem radu!

 

S poštovanjem,

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mato Zovko, dipl.prav

Vlada ZDK za pomoć gospodarstvu osigurala pet milijuna KM

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je na izvanrednoj sjednici usvojila dopune Zakona o poticanju razvoja male privrede, kako bi se olakšalo aktiviranje dodatnih sredstava koja će se osigurati kroz rebalans Budžeta za financiranje mjera na saniranju posljedica pandemije koronavirusa u maloj privredi.

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, od 9. do 31. ožujka na evidenciju biroa za zapošljavanje prijavljene su 1.204 osobe, među kojima je veći broj radnika koje su poslodavci otpustili iz svojih firm.

- Ovo je alarm za negativna dešavanja u privredi zbog pandemije koronavirusa. Vlada je u fazi kreiranja različitih mjera koje ćemo vjerojatno objaviti iduće sedmice - rekao je premijer Mirza Ganić, navodeći da će narednog tjedna  o pripremljenim mjerama raspravljati i Ekonomsko-socijalno vijeće za ZDK.

U ovogodišnjem proračunu  je za poticanje razvoja male privrede već bilo planirano dva milijuna KM, a kroz proračunski  rebalans taj iznos će biti dodatno uvećan za oko 3,5 milijuna KM, s tim da će se redefinirati dosadašnji programi poticaja.

- Dosadašnji programi su bili dobro prihvaćeni kod privrednika, ali krizna situacija zahtijeva da povećamo sredstva i izmijenimo programe poticaja, jer smo došli u situaciju da se borimo za svako radno mjesto. Za ovu namjenu smo osigurali više od pet milijuna KM - kazao je Ganić.

Naglasio je da je vrlo izvjesno da će tijekom godine biti potrebno uraditi dodatni rebalans budžeta, jer punjenje budžeta nije na zadovoljavajućem nivou, a posljednjih sedam dana iznosi oko 60 posto u odnosu na period prije krize.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da najveću štetu trenutno trpe ugostitelji i obrtnici, koji su obustavili rad na osnovu zabrane Federalnog štaba civilne zaštite, a koji zapošljavaju 7.200 radnika.

- Ministarstvo za gospodarstvo u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zenici priprema set mjera za ovaj sektor, a najvažnija interventna mjera će biti subvencioniranje neto plaće u iznosu od 60 posto - kazao je Jelić.

Najavio je da ovo ministarstvo kroz poseban program namjerava pomoći poduzećima koja se bave proizvodnom djelatnošću da sačuvaju tekuću likvidnost, koja je ugrožena zbog smanjenog obima posla i narudžbi.

Apelirao je na poslodavce da ne otpuštaju radnike, jer će pravo korištenja sredstava iz programa poticaja Ministarstva za privredu imati samo firme koje nisu davale otkaze, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Žepčanka Dijana Stojanović Jelić "Oduvijek sam željela biti poduzetnica"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Predstavljamo Dijanu Stojanović Jelić iz Žepča. Dijana je uspješna poduzetnica, koja svojim primjerom nadahnjuje druge žene za poduzetništvo ali istražuje i nudi rješenja koja pomažu mnogim mamama. Pored toga, Dijana je veoma društveno angažirana u svojoj lokalnoj zajednici, gdje ni jedna humanitarna akcija ne prolazi bez nje, piše poduzetna.ba.
Oduvijek sam željela biti poduzetnica
Dijana Stojanović Jelić, uspješna poduzetnica iz Žepča

Kako je započeo vaš poduzetnički put?

-         Ja sam nekako oduvijek željela biti privatna poduzetnica jer sam odrasla u takvoj obitelji. Moja otac je privatni poduzetnik i nekako je bilo logično da ću jednog dana i ja to postati s obzirom na to da sam uvijek tome i težila ali to nije korak na koji se lako odlučimo nego jednostavno osjetimo da je pravi trenutak za to kada skupimo dovoljno znanja, iskustva i samopouzdanja.  Sjećam se da sam bila na sastanku kod direktorice naše Razvojne agencije u Žepču gospođe Branke Janko i da mi je ona rekla da smatra da je pravo vrijeme da registriram svoju agenciju za marketing i postanem samostalna. Rekla je da vjeruje u mene i da će mi rado pomoći u okvirima svoje nadležnosti. Njene riječi su mi tada dale veliku snagu i vjeru i zaista u roku od mjesec dana ja sam i registrirala Agenciju za marketing dizajn i savjetovanje “Prima” Žepče.  Ponosna sam da me upravo jedna tako uspješna i poduzetna žena ohrabrila na taj korak. Naravno imala sam podršku i svoje obitelji ali i zajednice.

Što vam je bilo od najveće važnosti? Da li su to poticajne mjere (ako ste koristili neku), edukacija ili podrška pojedinaca/pojedinki?

Kao što sam već ranije rekla, u tim početnim koracima najvažnija nam je podrška osoba koje smatramo kompetentnim za savjete i mišljenja kao što su uspješni i iskusni poduzetnici i poduzetnice. Kada od njih dobijemo određeni “vjetar u leđa” onda nam je svakako bitna i podrška Općine u kojoj registriramo biznis. Ja sam prilikom registracije prijavila svoju ideju za program podrške projekta Market Makers i dobila sam neka sredstva potrebna za početnu registraciju. Meni je to jako puno značilo jer sam pored sredstava dobila i nova znanja. Također naša Razvojna agencija Žepče mi je bila dostupna za sve potrebne savjete i svu pomoć oko registracije biznisa.

Na kakve poteškoće ste najviše nailazili i kako ste ih rješavali?

Do sada u svom poslovanju nisam imala prevelike poteškoće koje nisam uspjela rješavati, bilo je tu nekih situacija koje su zahtijevale malo više truda, rada i istraživanja da bih uspjela ići dalje, ali u manjim sredinama to je tako. Nažalost, kada imate agenciju za marketing u sredini koja još uvijek nije prepoznala važnost marketinga u poslovanju firmi, dešava vam se da većinu radnog dana potencijalnim klijentima objašnjavate nešto što u većim sredinama odavno znaju a to je da promocija nije trošak, da im je marketing neophodan ali s druge strane jednom kada to uspijete klijenti su vam zahvalni i ostaju samo vaši.

Po vašem iskustvu, da li žene podržavaju druge žene?

Kada je u pitanju poslovanje u našoj Općini Žepče ja sam jako ponosna na sve žene koje me okružuju. Izuzetno se podržavamo i tu smo jedna za drugu uvijek. Nije nas mnogo, žena privatnih poduzetnica, ali smo mnogo jake zajedno. Uskoro planiram registrirati udrugu obrtnika i obrtnica u Žepču i smatram to bitnim korakom za naše osnaživanje i još bolji rad.

Što je to što nedostaje kada je u pitanju stvaranje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva?

Naravno da ćemo svi reći da nam prvo nedostaju novčana sredstva ali mislim da novca ima samo nama nedostaju znanja i kadrovi koji će pomoći poduzetnicima pisati projekte za dobivanje tih novčanih sredstava. Nedostaje nam pozitivnog okruženja, odnosno svaki dan čitamo priče koje su često poražavajuće i negativne kada je u pitanju poslovanje u BiH ali osobno znam da ima jako puno pozitivnih priča koje mogu biti inspiracija svima za veću vjeru u bolje sutra, samo takve priče i pojedinci nemaju dovoljno medijskog prostora. Zbog toga sam jako zahvalna kada mogu ispričati svoju poduzetničku priču jer želim da bude inspiracija i ohrabrenje za sve buduće poduzetnike i poduzetnice.

Poznato nam je da ste uvijek spremni pomoći vašim savjetom. S kakvim pitanjima i nedoumicama vam se najčešće javljaju poduzetnice.

Najčešće nedoumice su upravo te da li da registriram vlastiti biznis ili ne, koliko će me to koštati..i slično. Ljudi se plaše ostaviti stalni posao koji možda i ne vole ali im donosi siguran novac. Ja sam uvijek tu da to nekako zajedno objektivno sagledamo, uradimo analizu snaga i slabosti i donesemo kvalitetan zaključak. Također često mi se obraćaju da im pomognem promovirati neki proizvod putem društvenih mreža ili jednostavno da prodaju nešto….sve savjete rado dijelim i vrlo rijetko naplaćujem jer zaista želim svojim znanjem i iskustvom pomoći nekome kako su i meni pomagali prije više od 12 godina.

Pored posla u marketingu kojim se bavite preko 12 godina, Vi ste osmislili i neke super inovacije koje olakšavaju život roditeljima a za jednu ste dobili i mnoge nagrade i priznanja. Radi se o mobilnoj aplikaciji 2.Mama, recite nam više o tome?

Da, sama mobilna aplikacija je nastala iz moje vlastite potrebe da olakšam sebi život s obzirom na to da sam majka 3 male djece i bilo je situacija kada bi svi bili bolesni u isto vrijeme i suprug i ja više nismo znali tko je popio koji sirup, u koje vrijeme, koju dozu i trebala sam pomoć, a tu pomoć sam nazvala 2.MAMA (druga mama). Aplikacija nas automatski podsjeća kada je vrijeme za lijek bolesnom djetetu, koji lijek i u kojoj dozi. Ove godine smo sa 2.Mamom bili u finalu regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited, ali sam također osvojila i 3.mjesto na Festivalu inovacija u Mostaru Next Startup Betapitch Mostar. Naš tim vrijedno radi na novoj verziji aplikacije s mnoštvom novih funkcija koja će uskoro biti online i jako se veselimo zbog toga.

Prošle godine ste bili nominirani za nagradu Snaga izvrsnosti, što vam je značila ta nominacija?

Bila sam jako sretna i ponosna zbog te nominacija. Snaga izvrsnosti u kategoriji poduzetništva bilo je zaista wow. Osjećala sam se sretnom jer sam znala da idem pravim i ispravnim putem ako je to i u mojoj lokalnoj zajednici prepoznato.  Zbog navedene nagrade dobila sam još više medijskog prostora i imala priliku biti još jedna pozitivna priča iz BiH.

Za kraj, podijelite s nama vaš životni moto.

Iskreno nemam neki konkretan životni moto jer moj život ima neke ciljeve kojih se držim, a prvi je svakako da uvijek pomognem ljudima u potrebi posebno kada su djeca u pitanju. Želim biti inspiracija i pozitivan primjer da se svojim radom i trudom može uspjeti u životu i biti zadovoljni i sretni bez obzira na to gdje živite i što vas okružuje, pozitivan duh i stav uvijek nađu načina da pobjedi sve loše.


Trudite se ne činiti drugima loše stvari, vjerujete u sebe, učite i radite to je nešto što nam je svima najpotrebnije. I naravno osmijeh, sve je mnogo lakše kada poklonite nekome osmijeh pa makar to bili i vi sami u ogledalu.


poduzetna.ba

JP Komunalno Žepče: Privremeno obustavljeno isključivanje s vodovoda zbog neplaćanja računa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive


Imajući u vidu trenutno stanje vezano za pandemiju koronavirusa

i imajući razumijevanje za probleme dijela naših korisnika (nedostatak financijskih sredstva, otežano kretanje zbog propisanih ograničenja u kretanju, smanjenje socijalnih kontakata i.t.d.), JP „Komunalno“ d.o.o. Žepče do daljnjega neće vršiti isključenja s vodovoda niti utuženje onih korisnika koji nisu na vrijeme izvršili svoje obveze.

Izuzetak od naprijed navedenog su korisnici koji s plaćanjem računa kasne 12 mjeseci pa moraju biti utuženi zbog opasnosti od zastare potraživanja.

Naprijed navedeno će trajati do završetka aktualne krize vezane za pandemiju koronavirusa.

FSCZ - Novih 17 naredbi o dodjeli medicinskih zaštitnih sredstava

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ) je na hitnoj izvanrednoj elektronskoj sjednici, na osnovu zaključka s izvanredne sjednice Stožera, donio 17 novih naredbi.

Nove naredbe se odnose na nabavke neophodne zaštitne opreme i sredstava (rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva, zaštitne naočale) i kreveta s madracima za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i još 16 vladinih organizacija, uprava, institucija, zavoda i drugih pravnih lica koja su od izuzetne važnosti za funkcioniranje sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u zaustavljanju širenja pandemije uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid - 19) na području FBiH i potrebe za izdvajanjem dodatnih sredstava za nabavku materijala i opreme, FSCZ je na sjednici donio novu Odluku za nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM koja je upućena na davanje suglasnosti Vladi FBiH.

Razmatrana je i potreba privremene izmjene naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u dijelu u kome bi se o osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje mirovina  u bankama i potrebna kupovina, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance, zbog čega je zatraženo mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa na području Federacije  BiH u Sarajevu je u srijedu održana i 1 izvanredna sjednica Stožera, kojim je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Jednoglasno je prihvaćena Informacija o poduzetim aktivnostima kantonalnih, općinskih i gradskih stožera civilne zaštite na iznalaženju adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa koje je FSCZ tražio od njih u skladu s Preporukom od 24. ožujka.

Prostore za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa odredilo je 45 općina/gradova na području Federacije BiH. U tim prostorima može se osigurati smještaj za oko 1.743 osobe.

FSCZ primio je k znanju informaciju o broju osoba koje su kršile mjere o prinudnoj informaciji, iz koje se može zaključiti da je naredba po kojoj se osobe za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa smještaju u izolaciju u za to namijenjene objekte već urodila plodom, jer je broj osoba koje krše izolaciju znatno smanjen – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Istraživanje o negativnim efektima na poslovanje MSP sektora u Općini Žepče uzrokovanim pandemijom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Istraživanje o negativnim efektima na poslovanje MSP sektora u Općini Žepče uzrokovanim pandemijom

Razvojna agencija provodi istraživanje o negativnim efektima na poslovanje MSP sektora u Općini Žepče uzrokovanim pandemijom korona virusa.

Ova anketa je namijenjena svim poduzetnicima/ama i vlasnicima/ama mikro, malih  srednjih poduzeća u Općini Žepče, bez obzira na djelatnost.

Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji su neophodni za kreiranje mjera i intervencija kako lokalnog, tako i viših razina vlasti te adekvatnije usmjeravanje sredstava stranih donatora u BiH.

Razvojna agencija Žepče će na osnovu rezultata istraživanja nastojati poduzeti mjere podrške, te će nadležnim institucijama i donatorima ukazati na razmjere negativnog utjecaja korona virusa na poslovanje privatnog sektora u Općini Žepče, kako bi se uvele konkretne mjere pomoći.

Za popunjavanje upitnika potrebno je manje od 5 minuta a informacije koje date bit će ključne za interveniranje u gospodarstvu.

Molimo da odvojite nekoliko minuta za odgovore koji su nam neophodni u daljem radu i pronalasku načina podrške MSP sektoru u vremenu krize.

Linkovi na za upitnike:

Upitnik za MSP
Upitnik za obrte

ZDK- Kapacitet izolatorija za koronavirus proširuje se na 220 kreveta

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

– Javna ustanova Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona stavio je na raspolaganje svoje prostorne i kadrovske kapacitete Kriznom stožeru za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a - kazala je na današnjoj pres-konferenciji direktorica tog zavoda Mersija Kasumović.

-Smatrali smo da trebamo dati doprinos u ovoj situaciji, jer smo u 2. fazi borbe protiv bolesti koju izaziva Covid-19. Zavod će nastaviti i dalje raditi svoj posao, a što smo i do sada radili - specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, redovne periodične preglede i sve drugo što nam je i u ovoj situaciji jako bitno da se radi - istakla je Kasumović.

Dodala je da je cilj da svi radnici idu na posao "s provjerenim zdravstvenim stanjem“.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istakao je kako nastavljaju obilaziti lokalne zajednice i osposobljavati kapacitete za eventualni prelazak u 3. i 4. fazu borbe protiv koronavirusa, ali da se nada da epidemiološka situacija u tom kantonu neće niti ući u te faze.

-Opremom koja bi bila stavljena u pogon i dodatnim kapacitetom kreveta, apsolutno bismo odgovorili 2. fazi. Po nekim našim procjenama to bi bilo sasvim dovoljno... Računamo da ćemo kapacitet našeg izolatorija povećati na 200-220 kreveta - rekao je Jupić.

Trenutni kapacitet izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) je 50-ak kreveta, s mogućnošću proširenja na oko 100 mjesta, ali da će iskorištavanjem prostora tog zavoda pripremiti dovoljno kapaciteta za smještaj u zdravstvenim ustanovama svih pozitivnih osoba na Covid-19.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac napomenuo je kako zasad imaju po devet pozitivnih pacijenata u izolatoriju te isto toliko u KBZ-u, ali da još uvijek čekaju rezultate jučerašnjih testiranja zdravstvenog osoblja i pacijenata iz KBZ-a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom s Odjela za interne bolesti KBZ-a.

-Čim dobijemo nalaze, bit će objavljeni. Na taj ćemo način rasteretiti određeni broj pacijenata i zaposlenika za koje su jučer uzeti testovi. Svi pozitivni pacijenti, koji su smješteni u izolatoriju u Stacionaru i na odjelu u KBZ-u, stabilni su i još nitko nije na respiratoru. Nadamo se da ih neće ni biti - kazao je Skomorac.


Navodi također da pacijenti i zdravstveno osoblje koji su u izolaciju nisu razvili simptome zaraze na koronavirus.

 

fena

Subcategories