ZDK: Isplaćena posljednja rata braniteljskih stipendija, općini Žepče doznačeno 35.650,00 KM

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu osme, posljednje rate braniteljskih  stipendija za 2.249 korisnika za studijsku 2019./2020. godinu u iznosu od 309.750,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinancirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

U Proračunu  Kantona za 2020. godinu za ovu namjenu osigurana su dosad najveća sredstva u iznosu od 2.478.000,00 KM. Po drugi put u dugogodišnjoj aktivnosti Ministarstva za braniteljska pitanja, svi studenti koji su aplicirali na konkurs i koji su ispunjavali uvjete ostvarili su pravo na stipendiju u studijskoj 2019./2020. godinu.

Ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković ističe da su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i ovo ministarstvo ispunili dato obećanje te na kraju svakog mjeseca stvorili uvjete i izvršili isplatu po jedne rate braniteljske stipendije. S isplatom osme rate braniteljske stipendije u potpunosti je realiziran konkurs za prethodnu studijsku godinu.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, za drugu i ostale godine studija, te za prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja je 1.200,00 KM.

Ministarstvo za braniteljska pitanja i ove godine raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija - djeci branitelja za studijsku 2020./2021. godinu, a rok za prijavu završen je 24.11.2020. godine. U toku je obrada zahtjeva, bodovanje aplikanata i izrada preliminarne liste koja će biti istaknuta na oglasnim pločama grada/općine Kantona u trajanju od osam dana, počev od 22.12.2020. godine. Svi studenti imaju mogućnost da izvrše uvid, te ako uoče neke nepravilnosti da podnesu zahtjev za preispitivanje liste (prigovor).

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:
•    Grad Zenica – 544 korisnika - 74.000,00 KM,
•    Grad Visoko – 283 korisnika - 38.700,00 KM,
•    Općina Breza – 91 korisnik - 12.750,00 KM,
•    Općina Doboj Jug – 52 korisnika -6.850,00 KM,
•    Općina Kakanj – 231 korisnik - 31.450,00 KM,
•    Općina Maglaj – 153 korisnika - 21.100,00 KM,
•    Općina Olovo – 100 korisnika - 13.850,00 KM,
•    Općina Tešanj – 183 korisnika - 24.850,00 KM,
•    Općina Usora – 37 korisnika - 5.200,00 KM,
•    Općina Vareš – 74 korisnika - 10.450,00 KM,
•    Općina Zavidovići – 246 korisnika - 34.900,00 KM,
•    Općina Žepče – 255 korisnika - 35.650,00 KM.
Press služba ZDK

BZK Preporod Žepče: Čestitka

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Svim   građankama  i građanima  povodom 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine  upućujemo najiskrenije čestitke.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine !

                                                                       Predsjednik BZK Preporod Žepče
                                                                                      Rusmir Agić

Žepče i Usora dolaze na europsku mrežu prometnih koridora

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Nakon dovršetka radova na izgradnji Zeničke obilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na koridoru Vc, otvorene su perspektive koje uključuju izgradnju autoceste dalje na sjever, a što s radošću očekuju stanovnici niza općina i gradova koji u ovom projektu vide mogućnost za unaprjeđenje ekonomske situacije, piše Večernji.list BiH.

Veliki potencijali

Općine Usora i Žepče neke su od lokalnih zajednica koje će također imati koristi od prolaska koridora Vc, posebice kada je riječ o daljnjoj perspektivi razvoja različitih gospodarskih djelatnosti.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko potvrdio nam je kako će na prostoru općine Žepče biti izgrađene dvije petlje: prva u Poprikuši prema Zenici, a druga u Ozimici koja ide prema Doboju. Kada je riječ o dijelu dionice Poprikuša, Općina je uradila cjelokupan proces eksproprijacije zemljišta, a važno je napomenuti kako će se ova petlja nalaziti u blizini poslovne zone Golubinje, što sa sobom otvara nove perspektive razvoja.

Zovko je objasnio kako će kroz samu općinu Žepče prolaziti oko 20 kilometara autoceste, a što će sa sobom donijeti niz beneficija, posebice u gospodarskom kontekstu, jer će omogućiti brži protok roba i usluga te stvoriti preduvjete za intenziviranje svih onih planova koje Općina ima kada je riječ o daljnjem ulaganju u ekonomiju.

Naravno, autocesta donosi i ključnu prednost koja se ogleda u mogućnosti bržeg prometa prema većim gradskim središtima, a završetkom dijela koridora Žepče će postati prostor na kojemu će se oslikavati jedno strateški važno međuregionalno čvorište. I u Usori se intenzivno pripremaju za dolazak autoceste te je shodno tomu važno nastaviti pratiti projekt s lokalnim cestama, kao i proces otvaranja nove poduzetničke zone u dijelu budućeg čvorišta autoceste. Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora, kazao je u izjavi za Večernji list kako su kao općina uključeni u proces te se radi na eksproprijaciji zemljišta, a trenutačno na teren izlaze vještaci.

Poznato je kako je preduvjet svakog ekonomskog razvoja postojanje infrastrukture, a u današnje vrijeme međunarodno uvezane infrastrukture, te se upravo značaj koridora Vc ogleda u činjenici da predstavlja ulaz na paneuropsku mrežu prometnih pravaca te stavlja, između ostalih, ove dvije općine u kontekst europskih gospodarskih tokova. Prednosti prolaska autoceste su brojne; moderna i brza cesta preduvjet je snažnijeg privlačenja investicija, kako domaćih tako i međunarodnih, dok proizvodni pogoni uglavnom niču uz velike prometne koridore, a u konačnici tu je i prednost koja proizlazi iz činjenice da se autocestom brže i sigurnije dolazi do postojećih poslovnih objekata. Kada je riječ o nastavku izgradnje sjeverno od Zenice, nedavno je u sjedištu Autocesta FBiH upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor, i uime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt-menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S. (Turska), te Denis Lasić, ministar prometa i veza FBiH, u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok uime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S.

Stvaranje uvjeta

Lasić je naglasio u svome obraćanju da izražava zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera BiH.

vl

Dan državnosti BiH neradni dan

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. studenog/novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine („Službeni list RBiH“, broj: 9/95), utvrđeno da je 25. studeni/novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da tog dana državni organi, poduzeća i druge pravne osobe ne rade.

-Shodno navedenom, 25.studeni/ novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika, te je srijeda, 25. studeni/novembar 2020. godine neradni dan - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Općina Žepče: Apel građanima za pridržavanje naredbi nadležnih tijela

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Domu zdravlja Žepče je kroz proteklih 14 dana prijavljeno 3 000 osoba za koje se sumnja da su COVID-19 pozitivni. Od toga je 300 osoba s teškom i srednje teškom kliničkom slikom, a kod 57 osoba je potvrđen korona virus. Kroz posljednjih 14 dana od posljedica korona virusa je preminulo 10 osoba, a od početka pandemije ukupno 18 osoba.

S obzirom na naglo povećanje broja oboljelih, sve težu kliničku sliku oboljelih i porast broja umrlih , molimo sve sugrađane da shvate ozbiljnost situacije. Ovom prilikom apeliramo da se strogo pridržavaju naredbi nadležnih tijela donesenih u cilju zaštite stanovništva, posebno u pogledu obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i svoje bližnje!

                                                                                                                                       Općinski načelnik
                                                                                                                                    Mato Zovko, dipl.prav.

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U sjedištu JP Autoceste FBiH u ponedjeljak 16. studenog  je potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše (Golubinja, općina Žepče) – Nemila.
 
Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, uime investitora, i projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök, uime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka Autocesta FBiH, i Muamer Hajduk, svjedok izvođača radova.
 
Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura s PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice će biti financirana sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 milijuna eura, 90 milijuna eura Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 41,1 milijuna eura osiguranim u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
 
- Izražavam zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera Bosne i Hercegovine. Smatram da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc najprioritetniji infrastrukturni projekt, jer smo svjesni značaja ulaganja u infrastrukturu i moderno prometno povezivanje. Izražavam nadu da ćemo zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos - naglasio je ministar Lasić u svom obraćanju, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Žepče: U tijeku radovi na izgradnji desne obaloutvrde rijeke Bosne , Herdekovac će biti sačuvan

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Proteklog tjedna započeli su radovi na uređenju desne obale rijeke  Bosne i  izgradnji obaloutvrde između dva mosta, u dužini od 320 metara.
Projekt  u vrijednosti oko 300 000 KM  financira Agencija za vodno područje rijeke Save i ovo je nastavak dobre suradnje Agencije i općine Žepče .

Podsjećamo,  u proteklih sedam godina uz pomoć sredstava Agencije u ukupnom iznosu od oko 850 000 KM, izgrađeno je 1050 metara  obaloutvrde na lijevoj obali rijeke Bosne u urbanom dijelu Žepča, točnije na potezu, od Četverokuća do Veterinarske stanice.


Pored samog uređenja korita, Žepče je ovim projektom dobilo u potpunosti uređenu šetnicu  sa zasađenim drvoredom i ribarsku stazu, koja je prošle godine proglašena za jednu od najljepših ribarskih staza u BiH.


Prema riječima pomoćnice Općinskog načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje, Brigite Lovrić, trenutni radovi na desnoj obali čine jednu trećinu od planiranih radova, zapravo radi se o prvoj fazi koja obuhvaća  izgradnju obaloutvrde na potezu između dva mosta. Općina Žepče je  aplicirala prema Agencije za sredstva koja se dodjeljuju i  u narednoj godini u kojoj očekujemo i nastavak svih planiranih radova istaknula je pomoćnica Lovrić.

Na ovom dijelu obale nalazi se poznati kamen Herdekovac, koji je jedan od posebnosti naseljenog mjesta Preko i samog Žepča.

„Ovom prigodom želim naglasiti da smo od samog početka projektnih aktivnosti planirali da se isti sačuva i ukomponira u postojeću obaloutvrdu. Trasa temeljne stope obaloutvrde zahvata i kamen tako da ćemo na ovom dijelu  isti zaobići i na ovaj način Herdekovac će doći u prvi plan“, pojasnila je pomoćnica Lovrić i poručila građanima da Herdekovac ostaje na svom mjestu kao svjedok  vremena i događaja u našem gradu, mjesto odrastanja i lijepih uspomena mnogobrojnih stanovnika Žepča.

 

Subcategories