Književna preporuka tjedna : Romani "Žena u kabini 10" i "Ako se ikada sretnemo"

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

I ovaj tjedan pripremili smo za Vas Književnu preporuku tjedna na valovima Radio Žepča. 

Izdvoji smo dva naslova "Žena u kabini 10" i "Ako se ikada sretnemo". 

„Žena u kabini 10“ autorice Ruth Ware je intrigantan kriminalistički triler u kojem se luksuzna plovidba Sjevernim morem pretvara u napetu potragu za ubojicom koji vreba iz tame.

To je putovanje trebalo biti savršeno. Polarna svjetlost. Luksuzno prvo putovanje boutique kruzera, namijenjeno novinarima. Prilika da se Lo Blacklock, novinarka specijalizirana za putovanja, oporavi od traumatične provale. No situacija se neće odvijati prema planu.

Kako zaustaviti ubojicu kad vam nitko ne vjeruje, a sam vam ubojica diše za vratom? Napet i uznemirujuć, intrigantan i jeziv, ovaj se prvoklasni krimić čita u jednom dahu.. . .

“Ako se ikada sretnemo” spisateljice Kate Eberlen divna je knjiga koja se može sažeti u samo jednu riječ – sudbina. Likovi koje pratimo kroz knjigu žongliraju kroz život na najjednostavniji način, ne razmišljajući kroz sve te situacije da možda negdje postoji netko tko im je zaista suđen.

Knjiga nas s likovima upoznaje kroz različite faze njihova života i kroz različite godine kako bi dotičnu povezanost što bolje shvatili. Iako se na početku knjige ne čini da će se Tess i Gus ikada susresti, do kraja knjige naiđu na brojne situacije. Sve njihove dosadne i zabavne životne faze dovode do trenutka kada će shvatiti zašto se sve događalo na način na koji se događalo.

Ova dirljiva i simpatična knjiga svakako je vrijedna pažnje, a možda vas malo uputi i u svijet mašte, gdje malo možete i promijeniti smjer događanja.

 

 

U Žepče stigla nagrada za Najuređeniji ribolovni revir na rijeci Bosni

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Ribolovna staza i šetnica u našem gradu, od strane Rotor organizacije za razvoj  turizma iz regije koji je u sastavnu dijelu akcione grupe Za čisti sliv rijeke Bosne, a sve u sklopu projekta „Čista rijeka Bosna“, izabrani su za Najuređeniji ribolovni revir na rijeci Bosni.   

Kao nagrada za najuređeniji revir u naš grad stigao je i ribolovni čamac, koji će članovi udruženja SRD Bosna Žepče koristiti prilikom obilaska ribolovnih područja i zaštiti od krivolova.

Ove godine iz organizacije Rotor išli su sa akcijom izbora najuređenijeg  ribolovnog revira u kojemu je bilo kandidirano njih 14, s područja od Ilidže do Šamca.

Kroz uspostavu Akcione grupe na nivou sliva i njenih segmenata u partnerskim lokalnim zajednicama, djeluje se organiziranije u pravcu jačanja ekološke svijesti stanovništva, čistijeg područja uz rijeku i glavnu prometnicu, kao i turističke valorizacije područja.

 „Skrećemo pažnju na ribolovna udruženja koja su veoma važni za održavanje čistoće i vrijednosti. Dijelovi društva rade na kreiranju ribolovnog turizma, jer u ovom projektu nastoji da sa strane turizma doprinesemo boljem ekološkom imidžu na ovom području.“, kazao je Siniša Mitrović iz udruženja Rotor.

Nagradu su tako službeno i „preuzeli“ ribolovci iz lokalnog udruženja USRD Bosna Žepče.

„Ovo je pravi poticaj našem udruženju, od 14 staza naša u Žepču je izabrana za najljepšu i nagrađeni smo čamcem. Staza je izabrana za najuređeniju ne samo zahvaljujući nama ribolovcima, koji smo na stazi radili zadnjih petnaestak godina, nego i činjenici da je Općina Žepče prepoznala ovaj projekt ozidavanja korita.  I sami sudionici svih ribolovnih natjecanja i kupova prepoznali kako je staza prilagođena ribolovcima, a to je u ovom projektu bilo ključno“, kazao je Nedžad Hodžić, predsjednik Skupštine USRD Bosna Žepče.

Implementator "Rotor", organizacija za razvoj turizma Regije Doboj, glavni partner Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i 14 lokalnih zajednica u slivu rijeke Bosne Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac bili su partneri u ovom projektu.

Namjera partnera u projektu bila je da se “iskoristi” lokacijska prednost područja i općina uključenih u projekt sa tranzitom od sjevera ka centru i ostatku BiH, te blizina prirodnog nasljeđa, te spomenika i parkova prirode, kao i potencijalnih zaštićenih područja koja se nalaze u slivu rijeke Bosne.

Između ostalog, tokom naredne godine je planirano je da se radi na uređenju ulaza i tranzitnog puta od sjevera BiH ka centru države, koji je “slika i prilika” BiH za sve turiste koji iz Zapadne Evrope kroz našu državu idu ka Jadranu, ali i da se kroz eko-kvizove i igru osnovci od najranijeg doba educiraju o potrebi brige i zaštite okoline.

Također, planiran je nastavak promoviranja web-aplikacije “ČRB” (Čista rijeka Bosna), kojom se prijavljuje, te poziva na čišćenje nelegalnih deponija u području sliva rijeke Bosne.

 

 

Krenula izgradnja dionice autoputa Poprikuše-Zenica sjever

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na gradilištu autoputa na koridoru Vc, počeli su radovi na dionici Poprikuše-Zenica sjever. Riječ je o složenom građevinskom zahvatu, čija je trasa duga osam kilometara. Vrijednost ove dionice procjenjuje se na gotovo tri stotine miliona maraka. Izvođači radova su domaće građevinske kompanije.

Dionica auto puta Poprikuše-Zenica Sjever na koridoru Vc sastoji se od dva odvojena projekta, odnosno radi se o poddionicama Ponirak-Vraca i Ponirak-Vranduk.

Stručnjaci iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije ističu da je ovo do sada najzahtjevniji dio gradnje auto-puta.

“Sama geografija i geologija Grada Zenice i kanjona, vrandučkog kanjona kroz koji prolazi rijeka Bosna je takva da je u većini slučajeva trasa gdje prolazi auto-cesta u nagibu od nekih 75 %. I moramo reći da ovo što sad radimo je vrh geologije, geotehnike i građevinarstva”, kaže Ahmed Mušija iz JP Autoceste FBiH

Objekt koji karakterizira ovu dionicu je tunel Zenica, čija je dužina 2,4 kilometra. Planirana su i tri vijadukta i dva mosta, koji će biti napravljeni konzolnom gradnjom, te još jedan tunel. Na poddionici Vranduk-Ponirak bit će izgrađene i brojne potporne konstrukcije.

“Trenutno se nalazimo u fazi pripremnih radova, dakle vršimo radove na obilježavanju i sječi šume koja se nalazi unutar pojasa eksproprijacije, također izvodimo radove na izradi pristupnih puteva što će nam omogućiti pristup poziciji izvođenja radova”, objašnjava Sanda Lučić, predstavnik izvođača radova.

Vrijednost ove dvije poddionice u okviru kojih će biti izgrađeno osam novih kilometara auto-puta na koridoru Vc procjenjuje se na 300 miliona maraka. Radovi će biti završeni u naredne dvije i po godine.

Projekat će biti realiziran kreditnim zaduženjem kod EBRD-a i OPEC-a, dok je 20 miliona maraka investitor uspio da dobije iz pristupnih fondova Evropske unije. Veoma značajno za privredu Bosne i Hercegovine – izvođači radova na dionici Poprikuše-Zenica sjever su domaće građevinske kompanije.

Izvor: Biznis.info

Ministrica okoliša i turizma u posjeti Općini Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U petak, 18. listopada 2019. godine općinski načelnik Mato Zovko je u službeni posjet primio ministricu Federalnog ministarstva okoliša i turizma Editu Đapo. Sastanku je nazočio i ministar Ministarstva prostornog uređenja FBiH gospodin Josip Martić.

Općinski načelnik se ministrici zahvalio na dolasku, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku sa stručnjacima  i ministrima iz resora okoliša i turizma i prostornog uređenja porazgovarati na temu ove važne oblasti te prezentirati prilike u Žepču. Općinski načelnik je naveo kako je osobito ponosan što je Općina Žepče još prije 13 godina izgradila prečistač na rijeci Bosni i time riješila problem fekalnog otpada i onečišćenja rijeke Bosne. Upoznao je i sa aktualnom temom o odvozu komunalnog otpada na regionalnu deponiju Mošćanica, što je dovelo do poskupljenja komunalnih usluga na području naše općine. Načelnik je također istaknuo kako je Općina Žepče zajedno s JP Komunalno Žepče posljednjih godina uvelike proširila mrežu odvoza otpada, što je dovelo do rješenja problema odlaganja otpada na većini općinskog područja.

Razgovaralo se i o nadolazećim projektima, te njihovom utjecaju na okoliš. Jedan od njih je zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju hidroelektrane u MZ Begov Han, budući da upravo Federalno ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH izdaje okolišnu dozvolu, koja je preduvjet za daljnji postupak dodjele koncesije. Kroz Žepče u narednim godinama prolaze i dvije važne prometne dionice i to koridor VC koji će upravo  u Žepču imati najveće interregionalno čvorište i brza cesta Tuzla-Žepče.

Ministrica se zahvalila na prijemu, te upoznala s mogućnostima apliciranja na natječaje, kako bi se u narednom razdoblju postigla suradnja u zajedničkim projektima.

Početkom prosinca BiH preuzima kontrolu nad svojim nebom

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

BiH će u noći sa 4. na 5. prosinac konačno preuzeti potpunu kontrolu nad nebom iznad svog područja, potvrdio je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH /BHANSA/ Davorin Primorac.

Primorac je pojasnio da to znači da će BiH preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara, koje je najfrekventije i najisplativije, navodeći da su do sada kontrolu, i ujedno veliku financijsku dobit, imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska.

"Mi preuzimamo srednji i gornji sloj zračnog prostora, gdje se odvija više od 80 posto zračnog prometa. Na tom dijelu je najveći broj preleta i riječ je o prostoru iznad 10.000 metara visine", rekao je Primorac za "Dnevni avaz".

On je ocijenio da je ovo važan događaj i za BiH i za BHANSA, koja je samofinancirajuća neprofitna organizacija.

"Naši troškovi bit će veći za 20 posto, ali očekujemo i značajne financijske prihode. Očekujemo 12 do 13 milijuna KM u odnosu na godinu ranije", naveo je Primorac.

Primorac je rekao da će novi kontrolori već u prosincu početi sa radom, te najavio da će BHANSA uložiti višemilijunski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli, prenosi portal Bljesak

 

Nogomet: Poraz Žepča u Kosovi

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U 11. kolu Druge lige Federacije BiH – Centar, NK Žepče je jučer gostovao kod ekipe Sim Bau u Kosovi gdje je pretrpio težak poraz od 6-2.

Ovim porazom Žepče je nazadovalo na prvenstvenoj ljestvici te trenutno zauzimaju šestu poziciju sa 18 osvojenih bodova.

U 12. kolu, Žepče ima priliku za popravni na domaćem terenu kada im u goste dolazi ekipa Moševca.

Žepče: Održana radionica na temu „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Humanitarna, nevladina organizacija EMMAUS, pokrenula je Projekat koji obrađuje pojavne oblike nasilja nad djecom u digitalnom okruženju. Tim povodom danas je u prostorijama OŠ Žepče upriličena radionica za nastavnike razredne nastave učenika od 6. do 9. razreda, pod nazivom „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“. Predavač je bio mr. psihologije, dr. Tomislav Knežević, ispred Centra za mentalno zdravlje Žepče.

Nastavnicima su predstavljeni ponašajni obrasci kod djece koja su žrtve cyber bullinga, odnosno žrtava nasilja putem digitalnih uređaja poput telefona, tableta, laptopa i slično. Najčešći simptomi putem kojih je moguće prepoznati da je dijete žrtva nasilja, jeste depresija, anksioznost, osjećaj bespomoćnosti, kao i autodestruktivnih, odnosno suicidalnih ponašanja, koja ponekad i završe najtragičnije, tj. smrću.

„Vrlo je bitno raditi na promociji ovakvih tema da bi nastavnici bili upoznati sa problematikom i načinima kako da prepoznaju ukoliko neko dijete ima takvih problema, a isto tako i sa načinima kako u takvim situacijama reagovati. U okviru škole može se dosta toga uraditi, od edukativnih radionica gdje i sama djeca treba da budu upoznata sa tim problemom, da znaju s čime se mogu susresti na internetu, prepoznati ukoliko se nad njima vrši nasilje, ali isto tako, kod djece razvijati odgovorno ponašanje u digitalnom okruženju, kako i sama ta djeca ne bi postala nasilnici prema drugoj djeci“, istakao je dr. Knežević.

„U slučaju da je primjetno nasilje na određenim djetetom, nije dovoljno da reaguje samo odgojno-obrazovna ustanova, nego je to problem u koji se mora uključiti cijela zajednica.  To je kompleksna situacija u koju se mora uključiti porodica, Centar za socijalni rad, policija, vjerske zajednice itd.“ smatra dr. Knežević.

Ni naša lokalna zajednica nije imuna na pojavu cyber nasilja, te je tako u Centru za mentalno zdravlje do sada već tražena stručna pomoć od strane djece koja su imala ozbiljne psiho-socijalne poteškoće nakon doživljenog vršnjačkog nasilja putem interneta i stoga je jako važno raditi na otkrivanju i zaustavljanju ovakvih pojava.

D.S.

Rukomet: Domaća pobjeda Žepčaka protiv ekipe Sana 7

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U nedjelju 20. listopada 2019. godine, odigrane su utakmice 5. kola Prve Lige FBiH u kojem su žepački rukometaši kući dočekali ekipu RK Sana 7 iz Sanskog Mosta.

S lakoćom i bez većeg napora žepački rukometaši su upisali uvjerljivu pobjedu rezultatom 37-24.

U idućem, šestom kolu RK Žepče čeka teško gostovanje u Tešnju kod Bosne TS, ekipe koja je do sada uvijek bila bolja na domaćem terenu.

Potkategorije