MMF i Svjetska banka više nisu najveći globalni zajmodavci

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju.

To je dovelo do toga da Kina dospije na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći tajni kreditor na svijetu.

Stručnjaci su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog džina i drugim financijskim tokovima, prenio je "Sputnjik".

Izvještaj pod nazivom "Kinesko kreditiranje u inostranstvu", čiji su autori Sebastijan Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kilu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Christof Trebek (Institut u Kilu), koji su istraživali brojne javne i ne toliko javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju više od šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i grantova za 152 zemlje.

Član tima Cristof Trebek izjavio je da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni povjeritelj, posuđujući velike iznose državama.

"Povećanje ukupnog odliva kredita u protekla dva desetljeća bilo je gotovo bez presedana, usporedivo samo sa valovima američkog službenog posuđivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata", rekao je on.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara — ili sa oko jednog postotka globalne ekonomske proizvodnje na više od šest postotaka.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Pored toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.

GSS-u Žepče uručena nosila Mariner izrađena u KŠC-u Don Bosco

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Oružarstvo stanice GSS Žepče bogatije je za jedna nosila Mariner. Nosila su izrađena u tehničkoj radionici KŠC" Don Bosco" Žepče i donirana GSS-u.


Don Milan Ivančević ravnatelj KŠC, tijekom primopredaje nosila zaželio je puno sreće u radu GSS-u i što manje intervencija, a zahvalio se i za sve što rade članovi GSS-a za lokalnu zajednicu u oblasti zaštite i spašavanja.

Pročelnik stanice GSS Žepče Toni Švabo Matijević zahvalio se don Milanu i Baklavi Meriju na darovanim nosilima i najavio nastavak dobre suradnje GSS-a i KŠC " Don Bosco" Žepče.


I ova hvale vrijedna donacija, nastavak je jedne pozitivne priče i pozitivnih vibracija koju su prije nešto jače od godinu dana započeli volonteri GSS-a Žepče.


Nosila Mariner su specijalizirana nosila za transport unesrećenih osoba sa visina i nepristupačnih terena, a koriste ih gorski spasioci. Lagana su za uporabu, sklopiva, a samo korištenje olakšava i kotač na sredini nosila koji je predviđen za kretanje i manevriranje prilikom zbrinjavanja unesrećenog.


Ovom prigodom se još jednom zahvaljujemo KŠC " Don Bosco " Žepče na darovanom Marineru – poručuju iz GSS-a Žepče.

Općinski načelnik primio predstavnike HVIDRE Teslić- Komušina

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Općinski načelnik Žepča u službenu posjetu primio je predstavnika HVIDRE Teslić-Komušina, Gorana Balukčića  i predsjednika nadzornog odbora HVIDRE HVO Herceg Bosne, Ivicu Penića, te se razgovaralo o završnim radovima na izgradnji „Spomen parka hrvatskih branitelja Teslić-Komušina“ uz zahvalu načelniku Zovki na potpori koju je dao prilikom izgradnje ovog spomen obilježja. 

Načelnik je istaknuo kako ima dobru suradnju sa svim udrugama proisteklim iz domovinskog rata, te da će braniteljska udruženja u svim projektima koje realiziraju, a tiču se poboljšanja kvalitete života braniteljske populacije, imati potporu općinskog načelnika i općinske administracije općine Žepče.  

Spomen obilježje će službeno biti otvoreno 11.kolovoza 2019. godine u Komušini-Kondžilu.

Ceste FBiH: Do kraja listopada dvosmjerni promet kroz tunele Vranduk

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Direktor Javnog poduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić održao je jučer u Vranduku kod Zenice sastanak s predstavnicima nadzora i konzorcija izvođača rekonstrukcije dva tunela i dva mosta u tom mjestu, koji bi trebao rezultirati i ispunjenjem cilja da se krajem listopada ove godine ponovo uspostavi promet u oba smjera.

Pravdić je istakao kako je ovo veoma kompleksno gradilište, jer se u isto vrijeme izvodi više projekata, što otežava posao izvođačima, ali i sudionicima u prometu.

- Nama je cilj da vidimo kakvo je stanje i da se promet, kako je i predviđeno, do kraja 10. mjeseca pusti dvosmjerno. Da nemamo više korištenje obilaznice. Na dobrom smo putu, po obećanjima predstavnika izvođača radova i nadzora, da sve ide dinamikom kako je i predviđeno - kaže Pravdić, koji najavljuje da će, nakon puštanja u promet tunela i mostova, izvođač u noćnim satima raditi montiranje opreme, ventilacije, osvjetljenja...

Pravdić ističe kako se nalaze u ključnoj fazi izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Vranduk te da su zbog toga i došli da se na licu mjesta, skupa s nadzorom, izvođačem i predstavnikom investitora, uvjere u probleme, napredovanje i očekivani završetak radova.

- Obišli smo i alternativnu obilaznicu, Zenica - Nemila, koja je nakon rekonstrukcije u zadovoljavajućem stanju. Narednih četiri-pet dana bit će postavljanja i prometna signalizacija o preusmjerenju. Tada će kompletan promet vozila, do 7,5 tona, biti preusmjeren na ovu regionalnu cestu, kao alternativni pravac. Samim tim, smanjit će se gužve i čekanje kroz tunel - smatra Pravdić.

Najavljuje da će, u suradnji s BIHAMK-om, postaviti i drugu web-kameru te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

- Oni koji ne žele da čekaju, sa malim vozilima, da se mogu preusmjeriti na regionalnu cestu - objašnjava Pravdić te dodaje kako će BIHAMK na navigacije poslati informacije da svi strani sudionici u prometu mogu na kamerama vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put za Zenicu, kao i obratno.

BIHAMK će, kako tvrdi Pravdić, odrediti jedno svoje vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila - Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovna pomoć svim sudionicima u prometu. Dodaje kako je zadovoljan viđenim na gradilištu te da je izvođač već počeo betonirati sekundarnu oblogu na "portalu" na izlazu prema Doboju te da je uspostavio jedan ritam.

- Očekujemo da će, za nekih 15-ak dana, završiti betoniranje sekundarne obloge sa ove strane - kaže Pravdić te najavljuje odmah početak betoniranja i druge strane obloge u dužini od 150 metara, a što je u predviđenoj dinamici.

- Svjedoci smo da je izvođač radova na mostovima "4" i "5" započeo i značajno završio radove na mostu prema Doboju. Postavljena je zamjena ležišta, karbonskih traka... Sada su radovi na gornjem dijelu mostova. I to će u sklopu predviđene dinamike biti završeno - najavljuje Pravdić.

Apelira da putnici koji iz drugih općina putuju za Sarajevo koriste alternativne pravce, preko Tuzle, odnosno Šićkog Broda, jer je jako veliki promet magistralnim putem M-17. Trenutno je dnevni promet kroz Vranduk oko 11.000 vozila, od čega je više od 2.000 teških vozila.

- Dat ćemo sve od sebe, angažirat ćemo dodatne resurse da pokušamo ispoštovati zahtjeve investitora da se promet, krajem 10. mjeseca, vrati u normalno, dvosmjerno funkcioniranje. Iako je prilično sve na "knap", nastojat ćemo i radimo sve tri smjene, ponajviše u trećoj smjeni, s obzirom na smanjen intenzitet prometa. Mislim da smo kompetentni i spremni, da imamo resurse i da neće biti do nas - kazao je Mario Bevanda, voditelj radova u ime konzorcija kojeg predvodi širokobriješki "Hering".

On ističe da će osposobljavanje obilaznice Zenica - Nemila olakšati funkcioniranje sudioniicma u prometu, a i njima kao izvođačima radova.

(fena)

Najuspješnije mjesne zajednice u posjeti Općinskom načelniku

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Općinski načelnik Žepča, Mato Zovko, primio je u službenu posjetu predsjednike i predstavnike 6 mjesnih zajednica sa područja općine Žepče koje su sudjelovale i uspješno provele sve aktivnosti planirane projektom Europske Unije  „Jačanje uloge mjesne zajednice u Bosni  Hercegovini“.

U ovom projektu sudjelovale su MZ Bistrica, Orahovica, Zenički Put, Ciglane, Gornja Ozimica i Vinište. 

 „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliuna KM, a sprovodi ga Razvojni program  Ujedinjenih nacija (UNDP).

U prvoj fazi projekta od srpnja 2015.godine do srpnja 2019. godine, sudjelovalo je 136 mjesnih zajednica iz 24 općine/grada iz BIH, a navedenih šest mjesnih zajednica su po kvaliteti projekata i stupnju implementacije projekata ušle među deset najbolje ocjenjenih projekata u BIH, čime su uspješno promovirali svoje MZ i općinu Žepče.

Općinski načelnik je svim mjesnim zajednicama koje su postigle ovaj uspjeh čestitao na odličnim rezultatima i naveo da će realizirani projekti značajno doprinjeti poboljšanju kvalitete života u navedenim mjesnim zajednicama i općini Žepče, te da će dati podršku demokratskom sudjelovanju i aktivizmu, izgradnji i razvoju kapaciteta  u mjesnim zajednicama i općinskoj administraciji, čime će se  postići umrežavanje i suradnja mjesnih zajednica u općini Žepče, a također i sa ostalim općinama i gradovima koji su sudjelovali u projektu.

Općnski načelnik je istaknuo da je općina Žepče u skladu sa navedenim programom, sufinancirala projekte mjesnih zajednica u visini od 30% vrijednosti projekta u svakoj mjesnoj zajednici  i da će također sufinancirati i one mjesne zajednice  koje uđu u drugu fazu realizacije navedenog projekta Europske Unije.

U 137 kontrola zatečeno 20 radnika na crno i zapečaćeno 12 objekata, inspekcija radila i u Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora izvršenog 16. srpnja 2019. godine na području općina Bihać, Cazin, Ključ, Bužim Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa,  Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Zenica, Kakanj, Visoko, Maglaj, Žepče, Olovo, Breza, Zavidovići,Vareš  Domaljevac, Orašje, Odžak, Kostrč, Matići, Oštra Luka i Donja Mahala izvršili 137 kontrola. 

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 20 neprijavljenih radnika, 40 obveznika koji nisu evidentirali promet, 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 65 slučajeva  izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 148.950,00 KM.

 

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

 

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju.

Vaš odziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti. Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštitite sebe i profesiju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

Porezna uprava naglašava da države koje nemaju uređen porezni sistem su na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi?

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:

  • e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,
  • SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
  • pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.,stoji u priopćenju Porezne uprave FBiH. 

Potvrđene optužnice protiv dva člana ispitne Komisije za vozače motornih vozila u ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
foto/ilustracija

Kako prenosi portal Zenica.blog, Kantonalno tužiteljstvo ZDK dana 25.06.2019.godine podiglo je optužnicu protiv Nermina Šarića zbog produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Kaznenog Zakona  FBiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH. 

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 01.07.2019. godine od strane sudca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Tešnju. Optužnicom se navedenom licu stavlja na teret da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti.

Optužnica protiv Nermina Šarića- 

Kantonalno tužiteljstvo ZDK dana 10.06.2019.godine podiglo je optužnicu protiv Sulejmana Kovača zbog produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 14.06.2019. godine od strane sudca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Tešnju.

Optužnicom se navedenom licu stavlja na teret da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti.

Optužnica protiv Sulejmana Kovača-

*Informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, podrazumijeva presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1.  definirano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Ekipe Geomedia i The Pub u finalu malonogometnog turnira!

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Utakmicom ekipa The Pub i Župa Žepče sinoć je otvorena i polufinalna večer Malonogometnog turnira Ivan Rakitić.

Župa Žepče je bolje otvorila susret i povela 1:0, ali onda ekipa The Pub s golman-igračem okreće rezultat u svoju korist i postiže gol za rezultat 2:1. Ekipa Župa Žepče poravnava rezultat na 2:2 iz penala, a nedugo zatim sviran je i penal za ekipu The Pub koji je realiziran te je i rezultat okončan 3:2 za Pub.

Drugu polufinalnu utakmicu odigrale su ekipe SD Raketa i ekipa Geomedia. Geomedia je od početka igrala golmanom-igračem ali Raketa se fantastično branila i povela retultatom 1:0.

Nizale su se prilike za SD Raketa ali nisu uspjeli iskoristiti. Trenutak dekoncentracije desio pri samom kraju te Geomedia uspijeva izjednačiti. Na penale Geomedia imala više sreće i prolazi u finale.

U finalu malonogometnog turnira koji se igraju u petak od 20:00 sati snage će odmjeriti ekipe Geomedia i The Pub. 

 

Potkategorije