Nedjelja, Srpanj 21, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Književna preporuka tjedna : Romani "Grmuša" i "Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao"

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ovaj tjedan u programu Radio Žepča u emisiji Kutak za knjigu, imate priliku poslušati uvod Anese Džinić-Odobašić ispred Opće Biblioteke Žepče, za ovog puta dva odabrana djela kao književnu preporuku tjedna.


Više o naslovima, autorima i samim djelima možete poslušati na linku ispod, ili u programu Radio Žepča u terminu od 16:30 h, ponedjeljkom i subotom.

Prvi roman o kojem smo razgovarali je roman naziva „Grmuša“ turskog pisca Reşat Nüri Guntekina.


Reşat Nuri Güntekin jedan je od najboljih turskih prozaika i autor mnogih romana, novela i pjesama. Svjetsku slavu postigao je upravo romanom Grmuša, koji je objavljen u mnogim izdanjima i po kojemu je prozvana jedna ulica u Istanbulu. Suprotstavljajući dva svijeta, patrijarhalni islamski i moderni zapadnjački, Güntekin je ispričao dirljivu priču o mladosti, ljubavi i odrastanju koje ne mora značiti samo gubitak iluzija, nego i mogućnost da se odbace sve maske i pokažu najiskreniji osjećaji.


Drugi roman koji ovaj tjedan preporučamo za Vas je švedski humoristični roman Jonasa Jonassona „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao“.


Jonas Jonasson je dugogodišnji novinar i televizijski producent koji je napravio upravo ono što svi ponekad pomislimo da bismo trebali: promijenio život.


Iz novinarstva je otišao raditi kao producent i njegova je tvrtka bila iznimno uspješna a kada je sve prodao i je sve što je imao u Švedskoj i preselio se u mali gradić na otoku na jezeru Luganu u Švicarskoj, samo nekoliko metara od talijanske granice, na kojem je živio oporavljajući se od stresa i operacije.


Upoznao je, preko internetske stranice ženu, brzo se oženio “bio sam očajno željan da me netko voli”, dobili su dijete ali brak nije funkcionirao. Razvod je bio težak, ali je na kraju prilično neobičnom presudom on dobio skrbništvo nad sinom a majci je zabranjen pristup djetetu. O tome ne voli pričati, ali kaže kako mu je pisanje pomoglo da prebrodi užasne trenutke.


Nije imao samopouzdanja ali je ipak napisao rukopis koji je postao knjiga, a knjiga – fenomen u Švedskoj iako je od šest izdavača samo jedan bio oduševljen na prvu. Ista se stvar ponovila i s britanskim izdavačima koji su redom odbijali rukopis osim Hasperus Pressa, male izdavačke kuće sa svega pet zaposlenih.


Zato se dvadeset filmskih kompanija “tuklo” za prava, švedska kompanija Nice FLX Pictures snima švedsku varijantu, radi se i norveška a nekoliko se hollywoodskih studija natječe za remake. Navodno je pobjedio Disney.

 


“Stogodišnjak” je 2010. bila najprodavanija knjiga u Švedskoj, objavljena je u 35 zemalja i do sada je prodano više od šest milijuna primjeraka. Nova mu je knjiga “Djevojka koja je spasila kralja Švedske”.