Polaganje svečanih zavjeta u župi Osova

"Zavjete dajem Gospodinu, njemu predajem život cijeli."

U nedjelju, 30. rujna u župnoj zajednici UBDM u Osovi održat će se svečana pučka misa s početkom u 11:00 sati kada će dvojica kandidata, bogoslova, fra Stjepan Antolović - iz župe Osova i fra Stjepan Lukašević iz župe Brestovsko položiti svoje svečane, doživotne zavjete i postati punopravni članovi provincije Bosne Srebrene.

Misno slavlje predvodit će poštovani otac provincijal fra Jozo Marinčić, a animiraju pjevajući i ministrirajući bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu.

Simbolika ovih zavjeta koji predstavljaju svjetlo vjere u životu bogoslova je sljedeća :

Na franjevačkom pojasu nalaze se tri čvora koji predstavljaju tri zavjeta: siromaštvo, poslušnost i čistoću. Dok sam pojas daje sigurnost fizičkom hodu, održavanje zavjeta daje sigurnost najdubljem životnom hodu. Kad Isus nama danas kaže „neka vam bokovi budu opasani“, želi nam reći: Držite svoje zavjete! Samo tako će životni hod biti uvijek stabilan i siguran, pa i u vrijeme Isusovog iznenadnog dolaska. Zavjeti su svjetlo vjere koje razgoni tamu i rasvjetljuje noć.

„Draga braćo i sestre, vjernici i prijatelji naše župe, molimo zajedno za ovaj dan, za ovaj događaj, za već postojeća i nova duhovna zvanja. Bdijmo, budimo pripravni za iznenadni dolazak Gospodinov, a vi mlada braćo franjevci, opašite zavazda bokove našim franjevačkim pasom i upalite svjetiljke na način kako to Gospodin od vas traži. Mir i dobro!“, poručili su iz župe Osova.

 

Redovnički dan u franjevačkom samostanu u Visokom

 Ovogodišnji Redovnički dan u Bosni i Hercegovini održat će se u subotu 1. rujna s početkom okupljanja u 9.30 sati u franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom.

Program će započeti u 10 sati uvodnom molitvom te pozdravom i dobrodošlicom predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke.

Prigodnu riječ uputit će banjolučki pomoćni biskup Marko Semren te gvardijan samostana fra Franjo Radman. Redovnički susret moderirat će provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Sarajevske provincije s. M. Julijana Djaković.

Predavanje: „Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive“ održat će mr. sc. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Nakon predavanja slijedi rasprava, a zatim stanka.

Bit će prigoda za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje s početkom u 12 sati predslavit će biskup Semren.

Nakon objeda slijedi u 15 sati razgledavanje franjevačkog samostana, gimnazije i arheološkog područja Mile koje je u vrijeme srednjovjekovne Bosne bilo krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva te sjedište franjevačke vikarije.

U 16 sati bit će upriličen prigodni kulturno rekreativni program.

Oko 17 sati je zatvaranje XXI. redovničkog dana.

Žepčaci obilježavaju Dan Ašure

U muslimanskim kućama danas je vrlo važan dan po islamskom kalendaru. Radio se 10-om danu prvog mjeseca u hidžretskog godini, Muharremu.

Nerijetko se među Bošnjacima muslimanima Ašure vezuje samo uz tradicionalno jelo koje se spravlja u znak sjećanja na poslanika Nuh-a a.s. ili Nou, no Ašure ima mnogo veći značaj za muslimane.

Ovaj datum se naziva i Bajramom Božijih poslanika. To je dan kada se muslimani sjećaju svih teških trenutaka koje su vjerovjesnici (njih 11) imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi.

Prema islamskom kalendaru, ašure se obilježava deseti dan mjeseca muharrema. Na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu, a vjernici na ovaj dan siromahe daruju više nego ranije.

Ašuru obilježavaju i kršćani i Jevreji, a kod muslimana se obilježava 10. dana mjeseca muharrema.

Prema predanjima, u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha, a. s. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., bila je da se posti 9. i 10. muharem ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

U muslimanskim kućama se na ovaj dan pravi specifično jelo istog naziva. Tako su danas aktivisti Mreže mladih i članice  Odjela za brak i porodicu pri MIZ Žepče upriličili podjelu ašure za sve žepačke prolaznike.


Simbolika ašure uglavnom se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe. 

Danas, simbolika ašure i broda predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja. 

Običaj je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje.

Kako napraviti ašure?

Ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, večeras će nakon obavljanja akšam-namaza, biti upriličen i specijalni zikr u povodu Ašure, gdje će također za sve vjernike - postače biti obezbijeđene hurme, voda i ašure. U ovoj lijepoj noći vjernicima će se obratiti i glavni imam MIZ Žepče prof. Džafer ef. Gračić.

D.S