Proteklog tjedna neformalna skupina profesora iz KŠC“ Don Bosco“ Žepče započela je s provedbom projekta „Rad nas spaja“ kroz održavanje radionice „Moj doprinos miru“. Cilj radionice je bio spojiti mlade s područja projektne mikroregije i uz njihovu pomoć mapirati društvene pojave i procese koji narušavaju mir u našoj zajednici i šire.


Projekt Rad nas spaja se podržan je od strane USAID-ovog PRO-Budućnost projekta izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).


Provedbom projekta „Rad nas spaja“ želimo osigurati mladima uvjete za zajedničko druženje i usvajanje novih vještina i znanja koje će im biti korisne za njihovu budućnost. U okviru projekta planiramo sprovesti volontersku akciju čišćenja obale rijeke Bosne, uspostavu mini-botaničkog vrta- Vrta mira s ljekovitim biljem, educirati mlade o načinima prerade ljekovitog bilja u gotove prirodne proizvode (meleme, sapune, balzame i sl.), te upoznati kulturu i tradiciju bosansko-hercegovačkih naroda kroz održavanje kulturne manifestacije „Okusi tradicije“.

 

Ovim projektom želimo u našoj okolini kreirati poželjan ambijent za zajedničko druženje mladih bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, koji će im ujedno omogućiti i edukaciju i tako ćemo utjecati na smanjivanje konzervativnosti i ustaljenosti mladog društva.


Pozivamo sve mlade od 15. godina koji žele učiniti nešto za svoju zajednicu da nam se pridruže u volonterskoj akciji čišćenja obale rijeke Bosne koja će se održati u utorak, 11.6.2019. s početkom u 9:00 h ispred KŠC –a „Don Bosco“ Žepče.

Maja Spajić