Četvrtu godinu zaredom, Udruženje „Spektar“, Medžlis islamske zajednice Žepče i OO Asocijacija Fatma Žepče, upriličit će odavanje počasti žrtvama srebreničkog genocida.

U protekle tri godine, na dan 11. Juli, članovi „Spektra“ su mirnom šetnjom i prigodnim performansima na platou ispred Doma kulture podsjećali na 8372 stradala civila na području Srebrenice.

I ove godine se pozivaju svi sugrađani, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost da se priključe povorci sjećanja na najtužniji dan za Bosnu i Hercegovinu.

„Obilježavanje će početi 11.07.2109. godine, klanjanjem podne-namaza (za pripadnike islamske vjeroispovijesti) u vrijeme ukopa 33 posmrtna ostatka srebreničkih žrtava u Potočarima, nakon čega će (oko 13:15h) ispred džamije krenuti mirna povorka ka šehidskom mezarju u Gornjoj mahali, gdje će se proučiti sura Ja-sin. Povorci će se u povratku priključiti mališani dječijeg vrtića „Mumi“, te će se svi zajedno uputiti ka Prečkom (pješačkom) mostu, odakle će oko 13:30 min biti odata počast svim žrtvama genocida i biti upućena poruka svijetu - „Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi Srebrenica“, poručili su organizatori.