Blagdanom Gospe od Anđela ili Porcijunkule započinje priprava za patron Veliku Gospu u župnoj zajednici u Osovi koji je ujedno i  drugi patron za sve ovdašnje vjernike i dan potpunog oprosta.


Tim povodom sutra, na blagdan Porcijunkule, 2. kolovoza 2019. u župnoj crkvi u Osovi bit će služene dvije mise u 8,00 i 11,00 sati koje će predvoditi don Danijel Dragičević, a prije početka svetih misa vjernici će imati prigodu i za sv. ispovijed.


„Od subote 03. kolovoza do srijede, 14. kolovoza  počinju osovske zornice. Crkva će biti otvorena od 5 sati ujutro. Prije mise u 06.00 bit će mogućnost za sv. ispovijed. Kao i proteklih godina, Crkva će biti otvorena preko dana za one koji žele obaviti pobožnost a ne mogu doći na zornice. Nedjeljom neće biti zornica“, istaknuo je za Radio Žepče osovski župnik,  fra Antun Perković  .


Mise zornice u osovskom kraju predstavljaju jedinstven primjer priprave za blagdan Velike Gospe. To je vrijeme kada mnogobrojni štovatelji Majke Božje žele na poseban način kroz molitvu, odricanje i pobožnosti iskazati joj ljubav, moliti se za svoje potrebe i zahvaliti za pružene milosti. Vjernici rado dolaze u osovsko svetište iz svih župa žepačkog dekanata, vrlo često hodočasteći pješice i po nekoliko desetak kilometar utječući se za svoje potrebe i tražeći zagovor Nebeske Majke.POTPUNI OPROST NA BLAGDAN GOSPE OD ANĐELA

Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetoga Oca.


Potpuni oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve.


Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome je i veličina svetog Franje koji je učinio da se i u Asizu u Porcijunkulskoj crkvici može dobiti takav oprost.


„Sve vas želim poslati u raj“ – tim je riječima Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju.

Ove godine na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza , župljani će proslaviti svoj patron i 270 godina postojanja župne zajednice u Osovi.