Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Najava: Blagdan sv. Bernarda na Matinskom Visu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U subotu 12. lipnja 2021. godine na Matinskom Visu bit će obilježen blagdan Svetog Bernarda nebeskog zaštitnika gorskih spašavatelja, planinara i svih onih koji se zateknu u prirodi. Sveto misno slavlje bit će upriličeno u 12,00 sati u kapeli sv. Bernarda na samom vrhu Matinskog Visa 964 metra n/v.


 Nakon svete mise druženje svih sudionika bit će nastavljeno kod planinarskog doma, obavijestili su iz PD "Vis" Žepče i GSS-a Žepče.


Sveti Bernard

Sv. Bernard je rođen početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u dolini Aoste, Italija. Posvetio se vjeri te je zbog izuzetne pobožnosti, kojom se kao mladi svećenik odlikovao, imenovan arhiđakonom. Ta dužnost obvezala ga je na stalne propovijedi (unutar cijele regije), te na brigu za siromašne. Kako se Aosta nalazi u Alpama, sv. Bernard je znao dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza obližnjeg Monte Giovea. Na Monte Gioveu je dao sagraditi dva planinarska utočišta – GOSTINJCE (za iznemogle putnike, gorštake i sve one koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama). Ta utočišta danas nose njegovo ime (Grande San Bernardo – bliže Aosti i Piccolo San Bernardo – na talijansko – francusko – švicarskoj granici). Umro je 1086.g. O popularnosti štovanja ovog sveca govori nam velik broj planinarskih crkvica koje nose njegovo ime. On nije samo zaštitnik planinara, gorskih spašavatelja, već i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje.