Veliki broj prisutnih Žepčanki i Žepčaka uživao je u dinamičnom i zanimljivom jednosatnom predavanju prof. Spahića, koji je korz hiljadugodišnji historijat Bosne i Hercegovine objasnio značaj Dana nezavisnosti, kao i podsjetio na najvažnije historijske činjenice i datume vezane za državotvornost Bosne i Hercegovine.

Poseban osvrt napravio je za tri termina: domovina, zemlja i država, te podsjetio sve prisutne o najznačajnijim i najstarijim evropskim pisanim tragovima i dokumentima koji Bosnu i Hercegovinu, njenu kulturu i narode, svrstavaju u red najstarijih na Starom kontinentu.

U svom izlaganju, prof. Spahić je pohvalio članove "Spektra" i zahvalio im se na izrazitoj borbi i zalaganju za bolji i prosperitetniji život mladih u Žepču i cijeloj domovini, istaknuvši da su Žepčanke i Žepčaci među najhrabrijim i najboljim bosanskim stanovnicima.

Nakon Javne tribine, druženje sa profesorom nastavljeno je u restoranu "Mala Trzna".

Iz Udruženja "Spekrat" se zahvaljuju profesoru Spahiću, koordinatoru Javne tribine Mersadu Dedoviću, moderatorici Asimi Nalić, umjetnicima Aširu Mehmedoviću i Seminu Smajloviću, kao i građanima Žepča koji su svojim prisustvom uveličali ovaj veliki praznik i podržali rad "Spektra".

Tehnički pokrovitelj Tribine bila je JU Dom kulture Žepče, a medijski pokrovitelji su portal Zepce.Ba i Radio Žepče.

Mustafa ef. Spahić rođen je 2. novembra 1950. godine u Puhovcu kod Zenice.

U rodnom kraju, Arnautima i Babinu, završava osnovnu školu, u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu (1973.) i Fakultet političkih nauka (1978.).

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misliju imama, hatiba, i muallima.

Od 1993. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi predaje Sociologiju, Povijest islama i Ahlak. Uz profesorsku svakog petka obavlja i hatibsku dužnost u džamiji Hasan Čoban zade u Sarajevu. (Čobanija džamija)

Objavio je veliki broj djela iz oblasti islama, socijologije, te mnoge osvrte na aktuelna dešavanja i probleme u Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkom društvu.

D.S