Nedjelja, Siječanj 21, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Žepče: Održan tradicionalni bajramski koncert pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“

BZK „Preporod“ Žepče sinoć je upriličila tradicionalni bajramski koncert pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“.

I ovog puta dvorana JU „Dom kulture“ Žepče bila je ispunjena ljubiteljima  ovakvog muzičkog druženja.

Na koncertu je premijerno izvedena kasida „Ali-begova“, mladog žepačkog pjesnika Arifa Odobašića, a koju je izveo solista Samir Ahmić. „Ali-begova“ je posvećena istoimenoj džamiji, ili, među Žepčacima poznatijom kao Trzanska džamija.

Napjevima i prepjevima Bošnjaka sa ovih područja, publici su se predstavili najmlađi članovi KUD „Slovo o Žepču“, koji na ovaj način ulijevaju nadu da će kulturna baština i dalje živjeti među mlađim naraštajima.

Specijalni gosti večeri bili su članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj, na čelu sa dirigenticom Hanom Čizmić, koji su u junu ove godine proslavili 20 godina uspješnog rada i postojanja. Ansabml je otpjevao 10 ilahija, dok je, u pauzama između pjesama, Nejra Bradarić, poznati glas RTV Maglaj, recitovala stihove.

Žepačka publika sve je nagradila gromoglasnim aplauzom i još jednom se pokazala kao dobar domaćin.

U ime organizatora, predsjednik BZK „Preporod“ Žepče, Rusmir Agić zahvalio se svima koji su uveličali i ovaj bajramski koncert, te se ukratko osvrnuo i na početak školske godine, poželjevši našim školarcima mnogo petica, ukazavši na važnost znanja i obrazovanja u budućem životu.

Za scenografiju, koja je simbolizovala kulturu, tradiciju i vjeru žepačkih Bošnjaka, i ovaj put se pobrinuo bračni par Suada i Eso Maglić koji su još jednom pokazali svoju kreativnost na djelu.

U ulozi voditeljice koncerta, našla se Dijana Smajlović, voditelj Radio Žepča.

Generalni pokrovitelj koncerta: Općina Žepče

Sponzori: Preduzeća - „Prograd“ Žepče, „BanjoTrans“ Žepče, „Frigošped“ Žepče, Građevinski okovi „G-U“ Donja Golubinja Žepče, Putnička agencija „Semy-tours“ Žepče, Restoran „Mala Trzna“, „Henkoprom“ Žepče i „Jasmin-M“ Žepče.

Medijski pokrovitelji koncerta: Radio Žepče i portal Žepče.ba