Nedjelja, Kolovoz 25, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Upriličeni 4. Književnoumjetnički susreti, uskoro u našem gradu prva slobodna biblioteka u BiH

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U subotu 9. veljače , u Gradskoj kavani u Žepču, u organizaciji JU "Opća biblioteka Žepče", upriličeni 4. Književnoumjetnički susreti u Žepču.


Ovom lijepom i nesvakidašnjem  književnom događaju u našem gradu odazvao se veliki broj naših sugrađana i bibliotekara iz Usore, Doboj Juga, Doboja, Tešnja, Zavidovića, Zenice, Olova, Vareša, Breze i Sarajeva koji su u dvosatnom druženju mogli uživati u razgovorima i promišljanjima na temu "Simbioza bibliotekarstva, književnosti i arhive", o kojoj su na zanimljiv, edukativan i stručan način govorile gošće i sudionice doc. dr. ruske književnosti, Adijata Ibrišimovi-Šabić; doktor književnosti, Melida Travančić i direktorica Državne agencije za ISSN (Međunarodni standardni broj za serijske publikacije), Adisa Žero.

Iako su po prvi puta u Žepču sudionice Susreta su naglasile pozitivnu atmosferu i topao prijem u Žepču, što ih je posebice oduševilo, kao i interakcija i aktivno sudjelovanje publike u izlaganju.

Na početku druženja nazočnima se, ispred Biblioteke Žepče obratila Anesa Džinić Odobašić istaknuvši koje je Biblioteka u Žepču, uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta, realizirala u proteklom periodu mnogobrojne projekte koji su bili veoma zapaženi i kvalitetni što je ovu ustanovu dovelo u rang najaktivnijih biblioteka na prostoru BiH.


Riječi hvale za dobar i ustrajan rad, direktorici Sabini Malićbegović i svim uposlenicima Biblioteke u Žepču uputili su u svom obraćanju općinski načelnik Mato Zovko; direktor NUB-a BiH, dr. Ismet Ovčina i pomoćnik ministra za kulturu i sport ZE-DO kantona, Marinko Tokić i predstavnik Fondacije za bibliotečku djelatnost, Ernad Grahić.


Direktorica JU Opća biblioteka Žepče, Sabina Malićbegović zahvalila se svima na potpori koji su ovoj ustanovi u Žepču bili vjetar u leđa, a posebice općinskim strukturama koje su imale sluha za rad ove kulturne ustanove u našem gradu.

„Moja lokalna zajednica je nešto čime se ja ponosim najviše na svijetu“, istaknula je direktorica Malićbegović.
A kao plod dobre suradnje i potpore dobrim idejama je i prva slobodna biblioteka u Žepču, koja je ujedno i prva biblioteka ovoga tipa u BiH.
„Odluka je već donesena, prostor smo već osigurali. Prva biblioteka otvorenog tipa u Žepču bit će u sklopu Doma kulture u Žepču i zamišljena je da svi naši sugrađani dođu posude knjigu, pročitaju, vrate i naravno doniraju knjige za sve druge čitatelje i zaljubljenike pisane riječi. Mi se želimo i na ovaj način približiti našim sugrađanima i čitateljima koji će u bilo koje vrijeme moći pročitati ono što njih zanima“, istaknula je Malićbegović.


Kao zaključak Suseta  u Žepču mogla su se čuti razmišljanja da je knjiga bezvremenska upravo u ovom današnjem obliku i da biblioteke postoje upravo zbog korisnika.
Digitalizacija je budućnost i potrebna je da se građanima omogući dostupnost građe koja njih zanima, posebice ako se radi o starim rukopisima ili znamenitostima koji mogu biti i dio kulturne, odnosno turističke ponude mjesta.

Čitatelji su uvijek u fokusu rada biblioteka koje u budućnosti trebaju poraditi na dodatnim sadržajima i otvoriti vrata , baš kao što to duži niz godina čini JU Opća biblioteka Žepče, koja je po svom radu postala prepoznatljiva i može poslužiti kao primjer dobrog rada i djelovanja u svojoj lokalnoj zajednici, u kojoj je nositelj i inicijator mnogobrojnih kulturnih zbivanja u našem gradu.

Profesorica sociologije i zamjenica direktora NUB-a BiH, Bedita Islamović, našla se u odličnoj ulozi moderatorice večeri.

Manifestacija je organizirana uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta i Općine Žepče.

Informacije o ovom lijepom događaju u svojoj sredini prenijet će mnogobrojni predstavnici medija koji su pratili ovaj događaj u Žepču.

U zabavnom dijelu programa svoj doprinos odličnim nastupom upotpunili su članovi Etno Trans benda koji su ugodnim zvucima doprinijeli dobroj i veseloj atmosferi.