Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vinarija Povratak: Počela berba grožđa u Žepču

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U vinogradima vinarije „Povratak“ Žepče, danas je krenula berba grožđa, sorte Muller-Thurgau. Prema riječima Josipa Antunovića, agronoma vinarije „Povratak“, proces berbe se odvija predviđenom dinamikom.

Razgovarali smo sa PR-om vinarije „Povratak“ , Perom Nikićem, u želji da saznamo više detalja o samoj berbi i očekivanjima od iste.

„Slijedom različitih procesa analiza sazrijevanja ploda, sortnih i klimatskih karakteristika, ustvrdili smo da je danas optimalno vrijeme za početak berbe grožđa, što je i uslijedilo na našim vinogradima u Goliješnici. Krenulo se u berbu sorte Muller-Thurgau, a nakon toga, u narednih nekoliko dana, krenut će se u berbu sa tramincem. To su sorte koje su nešto ranije, a nakon tog procesa krenut ćemo sa berbom u ostalim vinogradima gdje su zasađene druge sorte. Očekivanja smo da će ova godina biti izuzetno plodonosna i definitivno ćemo, u najmanju ruku udvostručiti prinose u odnosu na proteklu godinu, a možda čak i više“, istaknuo je Nikić.

„Sortu Muller-Thurgau koristimo za vino koje se krije u boci sa slovom „M“ iz naše kolekcije ZEMLJA, a radi se o jednom vrhunskom, prilično osvježavajućem vinu. Naša vinarija i naša vina su postala prepoznatljiva, tako da smo nadišli lokalni nivo i ulazimo u ozbiljne tržne centre širom Bosne i Hercegovine, a jučer je prva količina našeg vina otišla za evropsko tržište. Po svemu sudeći, naša vina će se piti širom Evrope“, dodao je Pero Nikić.

D.S.