Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Ilegalna ili legalna deratizacija u Žepču??

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Sanitacija – Društvo za sanitarnu i ekološku zaštitu d.o.o. Sarajevo, jučer je na području općine Žepče obilazilo poslovne subjekte, te je istima nudilo usluge preventivne sistematske deratizacije koja je obvezujuća dva puta godišnje, a izvodi se u proljeće i jesen.

Zbunjeni njihovom posjetom, a s obzirom da su do sada na području općine Žepče preventivnu sistematsku deratizaciju obavljale ovlaštene osobe iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, žepački poduzetnici su ostali zbunjeni, te su mislili da je u pitanju prevara.

Zbunjeni oko cjelokupne situacije zamolili su nas za pomoć, da istražimo o čemu se točno radi, te smo se vođeni njihovom željom obratili nadležnim institucijama koje su mjerodavne za ovu oblast.

Naime, prema saznanjima do kojih je tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana došla ekipa Radio Žepča, nije riječ ni o kakvoj prevari, te je naprijed navedeno sarajevsko poduzeće u Žepču jučer vršilo „legalnu“ deratizaciju.

O čemu je riječ?

Do sada je bila praksa, barem na području ZE-DO kantona, da Kantonalno ministarstvo zdravstva donese odluku vezanu uz obveznu deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju za koju se propiše vremenski interval u kojem je ista obvezna, nakon čega ovlaštena poduzeća istu i obave. Također, praksa je bila da deratizaciju obavljaju ovlaštene osobe iz INZ-a, tako da je pomutnju u Žepču napravila pojava sarajevskog poduzeća koje do sada nije obavljalo te poslove na području općine Žepče.

Imaju li oni pravo da vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na području općine Žepče?

Odgovor je „Da, imaju“. Naime, Ministarstvo zdravstva, donese Odluku, koja je obvezujuća za sve subjekte, s tim da isti Odluku moraju ispoštovati, ali nigdje zakonom nije propisano da određeno poduzeće ima ekskluzivni ugovor za obavljanje iste, nego je poslovnim subjektima ostavljeno pravo izbora da sami izaberu poduzeće koje će obaviti deratizaciju, s tim da to poduzeće mora biti upisano u Registar firmi koje imaju rješenje Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje DDD poslova u FBiH. (Na slici ispod možete vidjeti da se navedeno sarajevsko poduzeće nalazi na spisku ovog Registra koji je zadnji put ažuriran 25.01.2019. godine., a na istom spisku nalazi se i INZ što možete vidjeti na slici 2.)

Da li je njihova deratizacija važeća, s obzirom da Kantonalno ministarstvo zdravstva još nije donijelo Odluku o provođenju jesenje faze obvezne sistematske deratizacije na području ZDK za 2019. godinu?

Odgovor je opet „Da“. Budući da navedeno poduzeće ima valjano rješenje Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje DDD poslova u FBiH, njihova potvrda o deratizaciji je važeća i kao takva ispravna. Nije upitno ni njihovo pružanje navedenih usluga prije donošenja odluke kantonalnog ministarstva zdravstva, budući da se ta Odluka odnosi na period u kojem su svi poslovni subjekti dužni obaviti deratizaciju, s tim da nigdje ne piše da se ista može obaviti i prije propisanog roka.

Što na sve kažu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica?

Vezano uz jučerašnja dešavanja kontaktirali smo i nadležne iz INZ-a, čiji odgovor prenosimo u cjelosti....

Radio Žepče - odgovor na upit


Poštovani, vezano za upit vas i vaših slušatelja, a naših klijenata, koristimo priliku da vas obavjestimo o sljedećem –


Provođenje preventivne sistematske deratizacija - proljetna i jesenja faza je obaveza svih pravnih subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa Programom provođenja obavezne preventivne sistematske deratizaicije na području ZDK za 2019. godinu -Kontrola uzročnika zaraznih oboljenja i njihovih prenosilaca broj 11-37-3732-2/19 od 15.04.2019. godine i Naredbom o provođenju obavezne preventivne sistematske deratizacije koju će donijeti Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.


Uzimajući u obzir vremenske prilike, značajan pad temperatura u kratkom vremenskom intervalu, sve je učestalija pojava glodara u zatvorenim prostorima. Iz navedenog razloga je jako važno da se preventivna sistematska deratizacija sprovede na stručan i kvalitetan način.

Institut za zdravije i sigurnost hrane Zenica kao vodeća stručna ustanova iz oblasti javnog zdravstva, koja za cilj ima, kako zaštitu zdravlja stanovništva, tako i zaštitu naših poslovnih partnera od rizika koji bi mogli ugroziti njihovo poslovanje, redovno svake godine pruža usluge preventivne sistematske deratizacije na području ovog kantona.


Primjećena je pojava da subjekti koji ne zadovoljavaju propisane materijalne ili kadrovske zahtjeve kako bi pružali uslugu preventivne sistematske deratizacija nude navedenu uslugu, čime neopravdano dovode u zabludu i rizikuju da budete izloženi neprijatnostima i sankcijama. Navedene aktivnosti provode neplanski i sporadično, što u konačnici ne rješava problem glodara, čime se ne ostvaruje potreban preventivni efekat zaštite.


Vezano za upit vaših slušatelja i vjerovatnih klijenata, o pojavi drugih pružatelja ovih usluga, obavještavamo vas, a posredstvom vas i njih, da svaki pravni subjekt ima pravo izbora pružatelja usluge preventivne deratitacije, ali sa svojim izborom preuzima i rizik urađenog posla, odnosno posljedica koje mogu nastati po njegovo poslovanje, ukoliko te usluge budu urađene fiktivno, djelimično ili na nepropisan način.


Ova preporuka se odnosi kako na privatne poduzetnike, kompanije, tako i na javne institucije, stanovništvo i društvo u cjelini. Neophodno je da se ovom vežnom poslu pristupi na maksimalno ozbiljan, profesionalan i korektan način, te da profit, dobit i sticanje materijalne koristi, kako izvođača radova, tako i korisnika usluga, ne smije biti priritet u odnosu na svrhu obavljanja deratizacije - a to je zdravlje stanovništva, koje mora biti "nulti prioritet" u ovoj djelatnosti.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane, kao renomirana ustanova ovlaštena za pružanje usluga preventivne sistematske deratizacije će sistematično, planski i u skladu sa svim propisanim zahtjevima važeće zakonske regulative pružati usluge preventivne sistematske deratizacije, a svi oni koji su zainteresirani da na takav način budu zaštićeni oni, njihovi klijenti i građani, će, nadamo se, postupiti na isti način i za ovaj ozbiljan posao angažovati stručne i kvalitetne izvršitelje deratizacije.


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica