Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Don Tom, salezijanski svećenik svjedočio o 18 mjeseci koje je proveo u zatočeništvu ISIL-a !

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunalil ovih dana boravi u Hrvatskoj kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca.

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete.

Tako je sinoć žepačka publika imala priliku poslušati svjedočanstvo ovog salezijanskog  misionara u našem gradu.

Don Tom je u KŠC-u „Don Bosco“ pričao svoju životnu priču i iskustvo pred žepačkom publikom. Sinoć je tako, svako mjesto bilo popunjeno, a žepačka publika prilikom ovog obraćanja Don Toma upitala mnogo stvari.

Od dirljive i teške priče koju je ovaj misionar žepčacima i žepčankama ispričao, onako kronološki od 70 ih godina uvodeći slušatelje u političku situaciju Jemena gdje je tih godina boravio pa sve do kobnog dana 26. ožujka 2016. godine kada biva zatočen od strane ISIL-a.

Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u staračkom domu sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o njegovoj sudbini, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena.

U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

“Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božjem milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih.”, kazao je don Tom.

Žepčankama i žepčacima obratio se sinoć tako kazavši kako on vjeruje da je preživio sve svoje nedaće zbog mnogih ljudi koji su se molili za njega svih tih dana kada je bio u zatočeništvu, i da on stoji tu pred njima i priča svoje svjedočanstvo upravo zbog molitve. Molitva je, navodi on, najjače oružje.

Njegovu dirljivu priču možete pročitati u knjizi “Čudom živ” u izdanju nakladničke kuće Salesiana koja je prevedena i na hrvatski jezik, te je ista sinoć predstavljena u Žepču.

Nakon obraćanja okupljenima i razgovora, upriličeno je i zajedničko misno slavlje.

Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.