Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

6. Gospodarski forum općine Žepče: Upriličena Regionalna konferencija o radu i zapošljavanju

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Razvojna agencija Žepče u suradnji sa JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Federalnim zavodom za zapošljavanje, organizirali su u okviru 6. Gospodarskog foruma općine Žepče Regionalnu konferenciju o radu i zapošljavanju, čiji je osnovni cilj unapređenje suradnje i razmjena dobrih praksi među zemljama sudionicama.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake u oblasti rada i zapošljavanja, akademske zajednice, donositelje odluka, javnog i privatnog sektora, stranih donatora iz BiH i zemalja regije, među kojima su bili i predstavnici Zavoda za zapošljavanje iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

 Direktorica Razvojne agencije Žepče g-đa Branka Janko uputila je riječi zahvale organizacijama koje su prepoznale značaj teme današnje Regionalne konferencije naglašavajući da samo zajedničkim radom i razmjenom ideja i iskustava možemo doći do određenih rezultata.

„ Cilj foruma je da se okupimo i da pokažemo da se na jednom mjestu mora voditi dijalog između tri aktera tržišta rada, a to su poslodavci, predstavnici biroa za zapošljavanje i znanstveno – istraživačkih ustanova, jer samo zajedničkim djelovanjem možemo iznaći rješenja koja su nam svima prijeko potrebna“ naglasila je direktorica Janko.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko koji je i otvorio današnji Gospodarski forum, u uvodnom obraćanju je naglasio da kroz međusobni dijalog, privatni i vladin sektor moraju sagledati dosadašnje mjere koje su poduzete na zapošljavanju nove radne snage, ali da zajedno moraju naći i nove prijedloge kako da rade na njihovom poboljšanju.

„Ja sam uvjeren da će svi iznijeti primjeri i prijedlozi dobro doći, kako bi se u narednom periodu mogle napraviti određene smjernice kako i na koji način raditi na rješavanju problema nezaposlenosti , kako u Žepču, tako i u cijeloj BiH“ naglasio je Zovko.

Direktor Službe za zapošljavanje ZE-DO Kantona Anto Pešić , nazočnima je poručio da je problem nezaposlenosti, problem svih nas, te da zajedno trebamo iznalaziti rješenja.

"Iako ima jako puno nezaposlenih na evidencijama, teško je naći dobrog kvalificiranog radnika. Službe za zapošljavanje su također u procesu reformi i pokušavaju pronaći dobar model koji će povezati nezaposlene i poslodavce. Potrebno je više raditi na komunikaciji i prezentaciji dobrih praksi i primjera. Svaka regija je različita i baš zbog toga trebamo izvršne i zakonodavne vlasti zadužiti da nam pomognu u tome kako pronaći dobre radnike", rekao je Pešić.

U okviru Konferencije održane su i dvije panel diskusije na temu "Svrsishodnost aktivnih mjera zapošljavanja" i "Regionalna suradnja kao način rješavanja izazova u oblasti rada i zapošljavanja s fokusom na reforme politika zapošljavanja i primjenu europskih principa u oblasti rada i zapošljavanja". 

U sklopu konferencije prezentirani su i stručni radovi na temu rada i zapošljavanja, a organiziran je i i poslovni izlog poduzetnika iz ZDK.