Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Održana Javna rasprava o Nacrtu Programa kapitalnih investicija općine Žepče za period 2020-2024. godine

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Na svojoj 32. redovnoj  sjednici OV Žepče je donijelo Odluku o izradi Programa kapitalnih investicija općine Žepče za period 2020.- 2024.godine. Na 35-oj sjednici OV je donijelo Odluku o kriterijima rangiranja investicionih projekata za izradu Programa kapitalnih investicija. Tim povodom, u utorak 13.10.2020.godine, održana je Javna rasprava koju je otvorio Namik Malićbegović, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i finansije. O samim kriterijima i odobrenim projektima govorio je tajnik koordinacionog tima Mustafa Dervišević:

„Javni poziv je objavljen 29.05.2020. i bio otvoren do 15.06.2020. godine. Osim kroz medije, svi predsjednici mjesnih zajednica, zainteresovane strane (javne institucije, udruženja građana, sportski klubovi i sl.), telefonski su obaviješteni o trajanju Javnog poziva. Po zaključenju istog, ukupno je pristiglo 148 prijedloga za investiranje. Prijedlozi su pregledani, obrađeni i prema kriterijima Javnih poziva, odbačeno je ukupno 10 aplikacija, a razlozi za njihovo odbacivanje su:

  • U dvije aplikacije nisu navedene vrijednosti projekata, što je striktno traženo u Javnom pozivu i na obrascu za prijavu
  • Dvije aplikacije su ocijenjene da nisu od javnog interesa, odnosno, radilo se o privatnim preduzećima koja su tražila zahvate u krugu svojih firmi
  • 3 aplikacije su bile nečitke, nisu imale suglasnost mjesnih zajednica
  • 3 aplikacije su bile identične, odnosno fotokopirane, sa različitim imenima, kao i aplikacije kojima je vrijednost bila ispod 10.000 KM što je bio, također, uslov za apliciranje u kapitalne investicije.

Prijedlozi preostalih aplikacija su razvrstani u 8 skupina, a to su cestovna infrastruktura, vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, ekonomija i poljoprivreda, obrazovanje, sport i kultura, energijska efikasnost, zaštita i uređenje okoliša i preostali projekti iz ostalih područja“, istakao je Dervišević.