Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Pravoslavni vjernici u Žepču i Zavidovićima paljenjem Badnjaka dočekali Božić

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Sinoć u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Žepču pravoslavni vjernici uz pjesmu i veselje ispratili Badnji dan i dočekali Božić
Bogosluženje i tradicionalno paljenje Badnjaka s okupljenim vjernicima upriličio je protojerej stavrofor Zoran Živković paroh žepačko - zavidovićki.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, djece i djetinjstva. U kršćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spašenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

 

Na Božić vjernici idu na mise, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza. Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom - uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogati božićni jelovnik, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.


Kao i do sada, liturgija na drugi dan Božića služit će se u hramu u Žepču s početkom u 9 sati.


Što je to bit Božića, koji su to običaji te kako su se i na koji način za ovaj blagdan pripremali vjernici u Žepču i Zavidovićima govori protojerej stavrofor Zoran Živković, a Božićnu emisiju u povodu pravoslavnog Božića poslušajte u programu Radio Žepča danas na prvi dan Božića, 7. siječnja u terminu od 12 sati i 15 minuta.