Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Jifeng Automotive Interior BH u Žepču planira nova upošljavanja i proširenje proizvodnje

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Od 2018. godine na području općine Žepču posluje poduzeće  Jifeng Automotive Interior BH d.o.o. čiji je vlasnik Jifeng Automotive Interior GmbH Njemačka. Bave se proizvodnjom unutrašnjih dijelova za automobile, a specijalizirani su za izradu kožnih naslona za glavu i ruke.

Direktor firme je gospodin Christoph Seidel. Suvlasnici JAI GmbH s većinskim udjelom su porodica Wang iz Kine s kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts. Nakon osnivanja firme JAI GmbH Njemačka i pokretanja proizvodnje konzola (naslona za glavu i naslona za ruku) za interijer automobila na Europskom tržištu s proizvodnjom u Češkoj, dolazi do  potrebe za dobavljačem presvlaka za te proizvode. Tako se stvara ideja da se presvlake proizvode unutar grupacije, pa se osniva poduzeće u BiH. Jifeng BiH se bavi proizvodnjom presvlaka za dijelove u automobilima, proizvode se presvlake za naslon glave i nasloni za ruku. 

Nakon nešto više od tri godine postojanja i poslovanja na bh. tržištu, Arnes Hubljar, direktor poduzeća  Jifeng Automotive Interior BH u razgovoru za Radio Žepče kaže da su zadovoljni  dosadašnjim polučenim rezultatima, poslovnim okruženjem, suradnjom s lokalnom zajednicom...

„Na samom početku krenuli smo s par ljudi, s jednim projektom. Osnovna djelatnost firme je šivenje tekstilnih, presvlaka od skaja i  kože za naslone glave i ruke u automobilima.  Firma radi presvlake za glavne Europske dobavljače automobila BMW, Audi, VW, Daimler – Mercedes, Škoda Auto“, istaknuo je Hubljar.

Od trenutka kada ste došli na čelo kompanije na lokaciju u Žepče, koje su to bile prepreke u radu s kojima ste se susreli?

Najveće prepreke su radna snaga. Prvenstveno profili sa znanjem iz Automotiva. Iako je ovaj kraj, kroz Cartrim i Prevent napravio mnogo dobrih kadrova, ipak većina njih je potražila sreću vani u zadnjim godinama. Bez obzira mi  se nekako snađemo.

Koji su vaši glavni potencijali, gdje je danas ovo poduzeće?

Naša glavna snaga je znanje iz oblasti šivanje presvlaka za Automotiv industriju. Trenutno s našim rastom i zapošljavanjem mi stvaramo bazu, gdje ćemo nove projekte koji trebaju tek da se osvoje lako savladati.

Svjedoci smo aktualnog trenutka pandemije korona virusa  koja je zahvatila cijeli svijet, kako ste se vi nosili s ovim izazovima?

Velike probleme kao i ostatak automobilske industrije smo imali na početku pandemije, kad naši kupci nisu radili, tako da smo svaki dan zastoja i mi pratili zastojem u našoj proizvodnji. Iz navedenih razloga imali smo veliki gubitak. Moram napomenuti da smo jedinu podršku imali od naših vlasnika te tako obezbjedili sva sredstva da sto bezbolnije izađemo iz te krize bez otkaza i smanjenja primanja. Nažalost, podrška države je izostala, u prvom dijelu kod Korona zakona, iz razloga sto u 2019. nismo imali velike promete jer smo još uvijek počinjali proizvodnju, nismo mogli konkurirati. Krajem godine kod poticaja za izvoznike također smo ostali bez podrške, iako smo na vrijeme I regularno aplicirali. U 2020 smo ušli s ukupno 125 uposlenika, a istu završili sa 175. Pored pandemije I smanjenja narudžbi imali smo konstantno zapošljavanje I rast. Trenutno imamo stabilnu situaciju s manjim oscilacijama koje trpi komplet tržište.

Spomenuli ste da ste brzorastuća kompanija, već ste povećali broj uposlenih i planirate nova upošljavanja?

Mi smo konstantno u rastu od osnivanja, I u ovoj godini ćemo, zbog novih projekata, zaposliti dodatnih 40 uposlenika, tako da bi godinu trebali završiti s ukupno 220 radnika. Možda i više, ali to ćemo još da vidimo kako će se godina razvijati u pogledu tržišta. Čekamo da konačno i Korona se krene udaljavati iz svakodnevice.

 

Za potrebe proizvodnje ulažete  u mlade ljude u njihovu obrazovanje i usavršavanje. Smatrate da su  radna snaga, mladi ljudi, okosnica  dobrog poslovanja.

Trenutno zapošljavamo 180 radnika. Od toga imamo 75% pripadnica ljepšeg spola. Prosječna starost zaposlenika je 30 godina, s tim da 40% uposlenika ima ispod 24 godine. Tako da mlada smo firma, i samim tim stavljamo prioritet na mladost i obrazovanje radnika. U sredini gdje je jako zastupljena industrija tekstila vrlo je teško naći nešto sto će nas razlikovati od ostalih, ali isto tako ako nađete  to nešto, onda imate lakši pristup radnoj snazi. Za sada smo svojim pristupom prema najbitnijem resursu ,samom šivaču, napravili mnogo. Veliki broj aplikacija i konstantno zapošljavanje (bez velikih problema) koje imamo nam to dokazuje kroz posljednje 2 godine.

U novu 2021. krećete s najavljenim proširenjem proizvodnje i poslovanja. Kakvi su vam planovi i što je ono što vas čeka u skorijoj budućnosti?

Trenutno na dnevnoj bazi se proizvede do 9.000 jedinica presvlaka. Plan je da ovu godinu završimo s prosjekom od 11.000-12.000 dnevno.

Osim proizvodnog procesa šivanja presvlaka imamo i odjel razvoja  u JAI BiH. Tako da se u novim automobilima sirom Europe nalaze presvlake koje su ne samo proizvedene već i razvijene u Bosni i Hercegovini.

Poduzeće obitava više od tri godine na području općine Žepče. Za to vrijeme što nam možete kazati na temu suradnje s lokalnom zajednicom?

Žepče se zaista pokazalo kao prava sredina za poslovanje. Sve konkurentske firme su zajedno s nama u nekoj vrsti neoficijelnog klastera I zaista dobro surađujemo. Posebno bih istakao Greiner Aerospace I Prevent koji su nam puno pomogli u početku, a i danas to rade.  Imamo veliku podršku I grada, te posebno Razvojne agencije Žepče.