Petak, Ožujak 22, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

BiH obilježava Dan neovisnosti

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: 'Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'

Na Referendumu je glasovalo 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost.


Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i točno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

 

Svim građanima Bosne i Hercegovine
čestitamo Dan neovisnosti!

Vaši prijatelji u eteru!Fena/www.radiozepce.com