Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

FHMZ: Večeras i sutra blago osvježenje, a narednih dana nastavak sunčanih perioda

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Narandžasti meteoalarm zbog visokih dnevnih temperatura zraka, vrlo visoke vrijednosti UV indeksa, temperature zraka idu i do 40 stupnjeva, očekuju nas i tropske noći.

Za ovaj utorak meteorolozi u Hercegovini najavljuju pretežno sunčano vrijeme. U Bosni većinom umjerena naoblaka. Više oblačnosti bit će na području Krajine i sjevera Bosne. Lokalni pljuskovi i grmljavina u Bosni se prognoziraju uglavnom u drugoj polovini dana. Prije podne padavina može biti u Krajini. Uz pljuskove izgledna je i lokalna pojava grada.

U noći na srijedu očekuju se nove padavine sa zapada koje će postepeno preći preko cijele zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine većinom sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na jugu zemlje i do 40°C. 

U srijedu, 14.08.2019., očekuje nas jače naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu, pljuskovi i grmljavinu koji će se pomjerati od ranih jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje. Prestanak padavina prije podne prvo na području Krajine i postepeno u poslijepdonevnim satima prestanak padavina na jugu i istoku zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19°C, a u Hercegovini od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 18 i 23°C, a u Hercegovini od 24 do 30°C.

U četvrtak, 15.08.2019., veći dio dana pretežno oblačno vrijeme u centralnim i istočnim područjima, gdje se smanjenje oblačnosti očekuje poslije podne. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

U petak, 16.08.2019., očekuje nas sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. U Bosni prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C.

U subotu, 17.08.2019., u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C.

Kontaktirali smo i FHMZ, razgovarali s Damirom Šantićem, dežurnim meteorologom koji je za Radio Žepče potvrdio kako nas blago osvježenje čeka u utorak s večeri i u srijedu, a onda se nastavlja period sunčanih i toplih dana.