U Vrbasu je održana jedinstvena sportska manifestacija  –  Drugo međunarodno natjecanje u apnei za osobe s invaliditetom, odnosno u statičnoj apneji za invalide na kojem je u  ženskoj konkurenciji s nepuna dva minuta pod vodom pobijedila   Ljilja Slišković iz Žepča iz  Bosne i Hercegovine.


Apnea doslovno znači prestanak disanja, a statička apnea je disciplina koja pokazuje koliko dugo osoba može da zadrži dah s licem i tijelom pod vodom.
Da bi se pod vodom izdržalo što duže i tijelo priviklo na nedostatak kisika, pomažu treninzi kao što su vježbe disanja i aerobne vježbe, ali i meditacija i opuštanje uma i tijela što zahtjeva snažnu volju.


 Ovu disciplinu teško savladavaju i potpuno zdrave osobe, a posebno jaka volja potrebna je osobama koje imaju neki oblik tjelesnog invaliditeta. Među onima s invaliditetom koji imaju snažnu volju i uspješni su u ovom sportu je i Milan Šolaja iz Kucure. On je zapažen rezultat ostvario na prethodno održanom natjecanju  u Sloveniji gdje je predstavljao Srbiju. Šolaja je sada uspjelo da natjecatelje dovede u svoju općinu, na bazene sportskog centra „Drago Jovović“.

Među sudionicima koji su se odazvali Milanovom pozivu je Ljilja Slišković, koja dolazi iz mjesta Žepče u Bosni i Hercegovini. Ranije se bavila ronjenjem s bocom, a prvi put se susrela s ronjenjem na dah na posljednjem natjecanju u Sloveniji. Tamo je ostvarila najbolji plasman u ženskoj konkurenciji, a u Vrbas je došla da potvrdi taj odličan rezultat.

Ovo natjecanje  i ima za svrhu da onima bez ograničenja pokaže što mogu oni s ograničenjima,  a posebno da stimulira  ostale. Među natjecateljima iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije i Srbije, većina je onih koji su usprkos invaliditetu uspješni u svojim profesijama. Na ovom prvenstvu, što svakako predstavlja uspeh, pojavili su se i sudionici  koji su se po prvi put oprobali u ovoj disciplini.

Onima koji su se po prvi put oprobali u ovoj ronilačkoj disciplini prethodio je i rad sa stručnim instruktorima apneje. Na natjecanju  u Vrbasu bilo je prisutno dvoje instruktora. Prva Saglara Mandžijeva iz daleke Rusije, odnosno tamošnje Republike Kalmikije. Dok Alenka Fidler dolazi iz Slovenije i ima bogato iskustvo u ronilačkoj obuci osoba s invaliditetom. Radi po IDA metodi koju je razvio Branko Ravnak.

Osim u bazenu sudionike skupa na rukometnom terenu okupili su Milan Šolaja i Matej Lednik čime je ovo bilo uvođenje osoba s invaliditetom u novu sportsku disciplinu. Na ovom sportskom okupljanju bilo je i invalidnih osoba koje su samo došle da daju podršku, ali su se kroz prisustvo i druženje  uključile u aktivnosti.

Bila je ovo pobjeda sporta, rezultata, izazova, napora, ali prije svega volje. U muškoj konkurenciji neprikosnoven je bio domaćin Milan Šolaja koji je zadržao dah 5 minuta i 15 sekundi. U ženskoj konkurenciji s nepuna dva minuta pod vodom pobjedila  je Ljilja Slišković iz Žepča Bosna i Hercegovina.

Ideja za održavanje ovakve vrste natjecanja s upravo ovim sudionicima potekla je iz Slovenije, a nastala je u okviru manifestacije „Dan bez kolica“ koja je imala za cilj da ukaže na to da se osobe s tjelesnim oštećenima daleko bolje snalaze u vodi.

Boravak u vodi omogućava im da unaprijede ukupno stanje svog organizama ali ih potiče i da se osjećaju zdravije i vitalnije u svakodnevnim životnim aktivnostima. Sudeći prema onome što smo zabilježili  na bazenima u Vrbasu, ideja i njena konkretizacija su nesumnjivo potvrđene, a nižu se i značajni uspjesi.

 

Radio Žepče /http://tvbackavrbas.rs