Tjednima tražio automobil parkiran u višekatnoj garaži

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Muškarac iz malog mjesta na sjeverozapadu Njemačke, uz nizozemsku granicu, toliko se zbunio u većem gradu da tri tjedna nije uspio pronaći gdje je parkirao automobil.

Muškarac star 62 godine parkirao je početkom veljače vozilo u višekatnoj garaži u Osnabruecku, gradu od 165 000 stanovnika, i otišao na sastanak.

“Više ni ne znam koliko smo puta bili u Osnabruecku tražeći automobil”, rekla je njegova kći u srijedu.

Nije imao kartu za parkiranje s nazivom parkirališta jer je rampa bila otvorena zbog toga što uređaj za izdavanje kartica nije radio.

Njezin se otac odvezao iz gradića Bentheima u Donjoj Saskoj u Osnabrueck 3. veljače. Kad je ušao u grad tražio je parking blizu centra, uparkirao se u garažu i kasnije se nije mogao sjetiti gdje je.

Tri tjedna otac i kći pretraživali su mnoge garaže u Osnabruecku gdje ih je samo u centru oko 15.

Na kraju su se obratili medijima i neki je Nijemac dojavio da je pronašao njihovo vozilo.

Automobil je bio u garaži hotela u gradskom središtu.

Zašto se kaže da je nekome upala kašika, a nekome sjekira u med!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kada nekog zadesi iznenadna sreća, kada mu se desi nešto lijepo ili kad postigne neki uspjeh, obično kažemo da mu je „upala sjekira u med“. Kakvo je porijeklo tog frazeološkog izraza? A kome “upadne” kašika u med

Nekadašnji pčelari nisu znali za košnice i pitome pčele, nego su lutali po šumama u potrazi za rojevima divljih pčela i njihovim staništima punim meda. To nije bio lak posao, jer su pčele mkesta za sebe i med pronalazile u skrovitim šupljinama pri vrhovima drveća.
Skupljači meda morali su tako dosta da se pomuče penjući se po stablima i udarajući sjekirom ne bi li pronašli šupljinu pod korom.

Kada bi lovac na med naišao na skrovište, njegova sjekira bi lako probila koru drveta i odmah utonula u med što se smatralo velikom srećom. Tako je i nastao ovaj izraz.
Danas se, ponekad, kaže za nešto lijepo što nas je zadesilo da nam je „pala kašika u med“ što nije baš istovjetno s osnovnim značenjem, jer ono označava neočekivanu, iznenadnu sreću.

Izraz “Upala kašika u med” se koristi kada se objašnjava koliko je, zapravo, nečija sposobnost proporcionalna s njegovim uspjehom. Uglavnom, kaže se da je “upala kašika u med” onima, za koje se zna das u nesposobni, ali imaju zaleđinu, moćnog oca, majku, ljubavnika/cu, koji im sređuju dobre poslove ili pozicije u društvu.
Riječ je o osobama koje se okoriste određenom situacijom, sretnoo postignu neki uspjeh, pronađu priliku, itd.

bhpcelar.ba

Tip uspio proći teorijski dio vozačkog ispita nakon što je pao 157 puta

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Neimenovani muškarac iz Velike Britanije uspio je položiti teorijski dio ispita za vozačku dozvolu nakon što čak 157 puta nije uspio dati dovoljno točnih odgovora.

Britanski Driver and Vehicle Standards Agency nedavno je izvijestio o novom neslavnom rekordu. Muškarac, čije ime nije objavljeno zbog očuvanja privatnosti, uspio je proći teorijski ispit nakon što je prethodno pao čak 157 puta, a usput je potrošio oko 3000 funti, prenosi Oddity Central.

Nekoliko medija prozvalo ga je najgorim vozačem svijeta, no drugi su ga opisali kao primjer ustrajnosti.

"Istina je što kažu - ne uspijete li iz prve, probajte ponovo... Polaganje vozačkog ispita može biti jedan od najtežih životnih izazova i nekima od nas treba mnogo više pokušaja nego drugima", rekao je za Lad Bible Mark Tongue, direktor tvrtke Select Car Leasing.

Iako je neimenovani muškarac trenutno na prvom mjestu s najviše neuspjelih pokušaja polaganja vozačkog ispita, ima ozbiljnu konkurenciju. Podaci DVSA-a pokazuju kako je na drugom mjestu žena u tridesetima koja je pala 117 puta i još uvijek nije prošla, dok je na trećem mjestu žena koja je uspjela proći iz 94. pokušaja.

Uskoro nam stiže najljepši nebeski vatromet: Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoz

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars, prenosi Hina.

"Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore", navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Astronomi također preporučuju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

fena

15. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan vozača i automehaničara

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Svim vozačicama i vozačima, automehaničarima, prijevoznicima i taksistima koji po svim vremenskim uvjetima časno obavljaju svoju djelatnost čestitamo njihov dan

 Prema informacijama koje smo dobili iz PU Žepče na području općine Žepče ima 10 000 registriranih vozača, odnosno, naših sugrađana koji posjeduju vozačku dozvolu.

 Ovo je bitan datum za sve vozače koji se svakodnevno susreću s mnogobrojnim izazovima u prometu ali i onima koji brinu o sigurnosti njihovih vozila. Za obavljane ovih djelatnosti treba prije svega puno ljubavi i strpljenja.

Ekipa Radio Žepča svim vozačima i vozačicama, te automehaničarima želi sretan njihov dan!

 

Održano tradicionalno 20. ŠE'ERSKO PRELO

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Sinoć, nedjelja, 12. 07. 2020. godine, na platou ispred župne crkve „Sv. Ilija prorok“ U Novom Šeheru održana je izvorna, tradicionalna i jubilarna manifestacija „20. ŠE'ERSKO PRELO“.

Pred brojnom publikom, uz članove HKUD “Gromovnik“, nastupale su najpoznatije i najbolje domaće izvorne skupine: „Braća Kapular, „Kiki i Matej“, „Župljani“, „Mara i Kata“ i brojni drugi.

Pridržavajući se mjera Kriznog stožera FBiH zbog pandemije Corone,  posjetitelji su uživali u četverosatnom programu, pjesmi i igri koju su zajedno organizirali članovi HKUD “Gromovnik“ i Župni ured  iz Novog Šehera.

Prelo u Šeheru se organizira povodom obilježavanja nadolazeće Iline (Sv. Ilije) patrone župe u N. Šeheru, koji se obilježava 20. srpnja 2020. godine.

Vrijedno je spomenuti da je još od 1752 godine Sv. Ilija postao zaštitnik Bosne i Hercegovine, a za takvu odluku (pretpostavlja se) Sveta Stolica se odlučila jer, uz katolike, Sv. Iliju štuju i pravoslavci i muslimani.

                                                                                                                                                          M. Kelavić