Ponedjeljak, Srpanj 23, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

13. prosinca Sveta Lucija, dan kada se sije božićna pšenica

Sveta Lucija kroz kršćansku povijest štuje se kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Njen dan slavi se 13. prosinca. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana koja simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život...

Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete. Tako će brže proklijati. Najpraktičnije ju je posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću.

U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po površini. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta - čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice.

Za koju god metodu se odlučili, pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto. Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan.

Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom.