Utorak, Prosinac 10, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Popodnevni san dobar za srce

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ova praksa snižava krvni tlak i umanjuje rizik od infarkta, a pobornici popodnevnog drijemanja od oko sat vremena bili su Margaret Thatcher i Winston Churchill.

Drijemanje poslije ručka pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, otkrivaju liječnici iz europskog Udruženja kardiologa . Poslijepodnevni san od sat vremena ili više također smanjuje potrebu za uzimanjem lijekova koji spuštaju tlak.

Praksa je to koju su redovito provodili Winston Churchill i Margaret Thatcher uz objašnjenje kako je za nesmetan rad mozga nužno priuštiti mu predah sredinom dana. 

Istraživanje provedeno na 386 ljudi u šezdesetima koji imaju visok tlak dokazalo je kako popodnevni "spavači" imaju za četiri posto niži krvni tlak u budnom stanju te za šest posto tijekom noćnog sna. Rizik od srčanog udara kod njih je manji za čak deset posto. 

- Nije samo popodnevni san povezan s nižim tlakom, već i općenito dulje spavanje noću. San je najbolji lijek - govori kardiolog Manolis Kallistratos, voditelj istraživanja.