Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Svjetski dan osmijeha- popularni SMILEY

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Čovjek iza smijeha - Harvey Ross Ball najraniji je poznati dizajner Smiley-a.

Ponekad je sve što je potrebno da bi vam dan bio bolji je osmijeh.

Bilo da je to samo jednostavan kompliment, veseli pozdrav ili dar, Svjetski dan osmijeha potiče vas da poduzmete akciju kako biste donijeli još nekoliko osmijeha na svijet.

Bila je to jednostavna stvar, krug s nekoliko točaka i krivulja, a sastavio ju je Harvey Ball koji je stvorio jedan od najslikovitijih simbola koje je svijet ikad vidio. Naravno, mi govorimo o smiješnom licu, vjerojatno prvom emojiju za ulazak u svijet. Harvey će kasnije izraziti zabrinutost da će mu pravi komercijalizacija svog malog simbola ukloniti njezinu izvornu namjeru i značenje. Iz ove je zabrinutosti stvorio Svjetski dan osmijeha, dan posvećen širenju jednostavne radosti i ljubavi prema svima, bez obzira na rasu, spol ili geografsku lokaciju.

Dizajn Smajlija dogodio se 1963. godine. Državna tvrtka za osiguravanje društava za uzajamno osiguranje kupila je Mutual Company of Ohio. Spajanje je rezultiralo nizom morala zaposlenika. U pokušaju da se to riješi Harvey Ball je zaposleno 1963. godine kao slobodni umjetnik kako bi stvorio smiješno lice koje će se koristiti na gumbima, stolnim karticama i posterima. Za manje od deset minuta smiješno lice bilo je dovršeno.

Korištenje smiješnog lica bilo je dio prijateljske kampanje tvrtke, pri čemu je State Mutual predao 100 zaposlenika. Cilj je bio da zaposlenici osmijeh koriste telefon i obavljaju druge poslove. Gumbi su bili vrlo popularni, s narudžbama u više od 10.000. Više od 50 milijuna gumbi za Smiley Face prodano je 1971., a smajlića je opisana kao međunarodna ikona.

Smiley Ball Harvey Ball nikada nije podnio zahtjev za zaštitni znak ili autorska prava smiley i zaradio samo 45 dolara za svoj rad. Ballov sin, Charles Ball, navodno je rekao da njegov otac nije požalio što nije prijavio autorsko pravo. Telegramov glasnik izvijestio je Charles Ball kako je rekao: "Nije bio tip koji je upravljao novcem, običavao je reći: 'Hej, mogu samo jesti jedan odrezak na vrijeme, voziti jedan automobil u isto vrijeme'".

Harvey je nažalost preminuo 2001. godine, ali temelj koji je pomogao stvoriti, Harvey Ball World Smile Foundation, svoju je poruku jednostavnog mira i ljubavi održao kao pokrovitelj Svjetskog dana osmijeha svake godine. Bilo da jednostavno izražavate malo gluposti ili činite mali čin ljubaznosti da biste se netko osmjehnuli, Svjetski dan osmijeha je vaša prilika da pomognete osvijetliti svijet i učiniti svijet boljim mjestom kroz jednostavnu moć osmijeha.

Sve počinje održavanjem vaših očiju i srca otvorenim ljudima oko vas i prepoznavajući kada netko u blizini može trenutačno podići svoje vrijeme. Svatko može napraviti razliku na Svjetskom danu osmijeha, samo brižljivošću i suosjećanjem i pomaže onima oko njih imati najbolji dan koji mogu imati.

Oni koji su doista ambiciozni mogu pogledati web stranicu World Smile Day i pogledati postajući ambasadorica Svjetskog dana osmijeha.