Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Uvodi se novo pravilo za vozače: Automobili će imati graničnik brzine

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Kako je najavila Europska agencija za sigurnost prometa (ETSC), svi novi automobili koji se budu prodavali na teritoriji Europske unije imat će graničnik brzine.


Ako vozač juri brže nego što je dozvoljeno, automobil će ga prvo na to upozoriti, a onda će ograničiti moć motora i sam smanjiti brzinu

Oni namjeravaju da ovu novinu, kojom bi se spriječilo prekoračenje brzine na putevima Starog kontinenta, uvedu u naredne tri godine, a prijedlog su usvojili poslanici Europskog parlamenta.

Graničnici brzine, čije puno ime je “inteligentna asistencija u brzini” (ISA), koriste softver za prepoznavanje prometnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom dijelu puta.

To znači da, ako i Njemačka ispuni obećanje i uvede ograničenje brzine na autoputu, automobili više nigdje u Europi neće moći da idu brže od 130 kilometara na sat, prenosi portal Fokus.ba

„Ovaj set pravila predstavlja veliki korak naprijed za sigurnost na putevima Europe i mogao bi da se spase od 25.000 života za 15 godina. Ipak, on će se odnositi samo na nova vozila, pa je važno da budu usvojena i implementirana što prije. Pravila sigurnosti na putevima u EU posljednji put su mijenjana 2009. i više nemamo vremena za gubljenje“, rekao je Antonio Avenoso, izvršni direktor Europske agencije.