Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

6.3. Međunarodni dan stomatologa!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Niste obožavatelj stomatologa, ne brinite se, niste sami!

Koliko god strašno zvučalo, posjeta zubarima/stomatolozima je prijeko potrebna, jer da ova često nepoželjna profesija nije postojala od davnina, naša sklonost šećerima i slatkim poslasticama već bi davno uništila naše biserne osmjehe.

Volite ih ili ih mrzite, svakako postoji argument za reći da su stomatolozi jedan od najvažnijih profesionalaca koje možete dobiti u zdravstvenoj industriji. Uostalom, bez naših zuba, gdje bismo bili?


Stomatološki dan znači odati počast našem omiljenom iskustvu u zubarskom stolcu.

Iako mnogi nisu uvijek previše zainteresirani za provjeru zubi, razvrstavanje šupljina i zaustavljanje propadanja na svojim stazama ključni su za dug i zdrav život - pa možemo samo reći hvala što postojite!

Povijest zubara

Nismo mogli otkriti odakle dolazi Dan stomatologa, ali je prilično jasno zašto ova profesija zaslužuje dan obreda.

Ono što znamo je da je stomatologija prisutna već duže vrijeme. Zapravo, za neke od najstarijih dokaza stomatologije nalazimo između 13800 i 14100 godina! Još 7000. godine prije Krista, stomatolozi su morali pomagati oboljelima od zubobolje i šupljina.

Iako bez modernih alata koje danas imamo na raspolaganju, u davna vremena stomatolozi su se morali nositi s nekim čudnim i divnim lijekovima - kao što su pčelinji vosak i kremenim alatima .

Smatralo se da su zubne šupljine bile u jednom trenutku posljedica "zubnog crva", koji je pronađen u djelima Homera.

I ako je jedan od razloga zašto ne volite odlazak kod zubara, to što se brinete da će boljeti, pomislite na naše pretke - morali su se nositi s pokvarenim zubom koji se izvlačio iz zubnog mesa bez anestetika.

Koliko je prošlo otkad ste otišli na pregled kod zubara? Možda bi danas bilo savršeno vrijeme da prekinete vašu naviku izbjegavanja, i samo provjerite zube! A ako ne mislite da je sve u redu s vašim zubima, možete se prepustiti čišćenju. Ništa nije više šarmantno od svijetlog osmijeha!

Ako niste zainteresirani za današnju posjetu stomatologu, provjerite koristite li oznaku #dentistsday na društvenim mrežama kako biste dobili riječ - možda ćete potaknuti nekog drugog da provjeri zube i učiniti svijet nasmješenijim mjestom!