U Žepču obilježena 25. obljetnica osnutka 111. xp brigade HVO Žpče

U petak, 15. rujna  u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a Žepče obilježena 25. obljetnica osnutka 111. xp brigade HVO-a Žepče.

Proslava je započela svetom misom u 11:00 sati u crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču, koju je predvodio vojni biskup u BiH dr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju velikog broja svećenika žepačkog dekanata. Svetoj misi  nazočio je veliki broj vjernika, predstavnika vlasti svih razina te veliki broj predstavnika vojske.

Opširnije...

Jednokratna pomoć obiteljima s više djece

Kako je i obećao, Općinski načelnik Mato Zovko i ove godine donio je Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći obiteljima s više djece.

Sredstva su data namjenski za nabavku udžbenika, pribora i druge opreme za početak školske godine.

Prema podacima s kojima raspolaže Općina i JU Centar za socijalni rad Žepče, na području naše općine žive dvije obitelj s osmero djece , tri obitelji sa sedmero, jedna sa šestero i dvadeset i jedna obitelji s petero djece.

Sukladno mogućnostima, ovakav vid pomoći će biti nastavljen i u narednom periodu.

Održana Izložba jela i slastica i prva Globarička kotlićijada

U nedjelju, 17. rujna s početkom u 13 sati na prostoru Kulturno rekreacijskog  centra „Naplavci“ u Globarici   održana   manifestacija pod nazivom Izložba jela i slastica i prva Globarička kotlićijada.

Članice Udruženja Fojničani , članice HKUD Naša baština kao i mnogobrojne sudionice  današnjih aktivnosti pripremile su kulinarske specijalitete, raznovrsne slane i slatke delicije. Rekreativno natjecateljsko  druženje u Globarici, okupilo je veliki broj sudionika s prostora tri općine: Žepče, Zavidovići i Maglaj.

Opširnije...

UNRO HVO-a Žepče osigurala 47 torbi za djecu članova udruge i djecu razvojačenih branitelja bez uposlenja ili višečlane obitelji

Udruga nositelja ratnih odličja HVO Zeničko-dobojske županije  i  Općinska udruga nositelja ratnih odličja HVO Žepča,   dana 09.09.2017. godine u sali OV Žepča upriličila je dodjelu školskih torbi za djecu članova udruge i djecu razvojačenih branitelja bez uposlenja ili višečlane obitelji. Udruga je  uz pomoć ministarstva za braniteljska pitanja ZDK  za školsku godinu 2017/18 osigurala  47 školski torbi.

Opširnije...

Žepče: Obilježena šesta godišnjica smrti Nedžada Ibrišimovića

U dvorištu obiteljske kuće u petak, 15. rujna 2017 u Žepču, održano je književno večer u povodu obilježavanja šeste godišnjice smrti jednoga od najistaknutijih bosanskohercegovačkog književnika Nedžada Ibrišimovića.

O liku i djelu Nedžada Ibrišimovića govorili su književnik  prof.dr. Adžem Hajdarović, predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH prof. dr. Neven Tanović, predsjednik Matičnog odbora BZK Preporoda u BiH,prof. Sanjin Kodrić, a  stihove  Nedžada Ibrišimovića čitao je pjesnik Arif Odobašić.

„-Nalazimo se na mjestu gdje je svaki detalj ovog prostora i ovog prekrasnog ambijenta predstavljao inspiraciju našem velikom umjetniku, u čije ime smo se okupili danas ovdje u Žepču. Upravo ova bosanska avlija simbolizira mjesto djetinjstva, mladosti i umjetničkog nadahnuća  Nedžada Ibrišimovića. Žepče, u koje je s obitelji došao iz Sarajeva s nepune tri godine, ostavilo je vječni pečat na njegov život i rad. Malo je umjetnika koji su se nakon odlaska iz mjesta svog djetinjstva i mladosti, ponovo mu se vraćali. Nedžad je jedan od onih rijetkih koji svoju čaršiju, avliju i ljude nije zaboravljao, a posebno onda kada je postao veliki i kada je za svoja djela počeo biti nagrađivan. Stoga, mi ovdje u Žepču, želimo na neki način, kroz sjećanje, da uzvratimo tu njegovu srčanu i emotivnu vezanost za nas i Žepče. Svojim golemim stvaralačkim opusom Nedžad Ibrišimović obilježio je cijelu jednu epohu u domaćoj književnosti, stvorivši, pored brojnih drugih, i remek djela kao što su „Ugursuz“, „Karabeg“ i „Vječnik“, kazao je predsjednik BZK „Preporod“ Žepče, Rusmir Agić.

Djela Nedžada Ibrišimovića prevođena su na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španjolski, njemački i talijanski jezik.

Nakon izlaska iz tiska remek djela “Vječnik” 2005. , Društvo pisaca BiH kandidiralo ga je  za Nobelovu nagradu, objavljeno je osmo izdanje "Vječnika", a ukupna prodaja svih izdanja je 12.000 primjeraka

„Ono što je mene oduševljavalo kod Nedžada Ibrišimovića jest njegova trajna i nepokolebljiva autentičnost, pozivam vas sve da već od iduće godine Nedžadu     Ibrišimoviću damo daleko veći prostor jer ga itekako zaslužuje“, kazao je  književnik prof.dr Adžem Hajdarović.

„ Jedna  od osnovnih karakteristika književnoga djela Neđada Ibrišimovića, bila je ta da je ono uvijek radikalno mijenjalo zatečeno književno stanje. Baš onako kako je i Nedžad bio jedna osebujna ličnost, tako je funkcionirala  i njegova književnost, predstavljajući svojevrsnu književno kulturnu revoluciju u našem kontekstu.“ , kazao je Predsjednik Matičnog odbora BZK Preporoda Sanjin Kordić.

Ove godine u okviru sjećanja na Nedžada Ibrišimovića BZK Preporod Žepče raspisala je natjecanje za  učenike Osnovnih škola, za najbolji literalni rad na temu Ime  i  čaršija. Nagradu za najbolji literalni rad osvojila je učenica Osnovne škole Žepče Asia Begić. Kako navode iz BZK Preporod, ovo natjecanje će u idućim godinama nastojati proširiti tako da književna djela Nedžada Ibrišimovića uđu u svaku učionicu u Zeničko dobojskom kantonu.

 

 A.T

 

 

 

 

Akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi i pritiska, u Žepču obilježen Međunarodni dan prve pomoći

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prve pomoći, OO Crveni križ Žepče danas  (subota, 09.09.2017.) upriličila je akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, za sve sugrađane. Akcija se provodi u prostoru Gradske kavane u Žepču gdje volonterke ove organizacije s osmjehom na licu dočekaju svakog ko želi saznati nešto više o svom zdravlju.

Opširnije...

Stranica 1 od 109