Održan koncert povodom završetka projekta „Sakralna glazba kao terapijski učinak“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U petak je povodom završetka projekta „Sakralna glazba kao terapijski učinak“ u Glazbenoj školi Katarina Kosača Kotromanić održan koncert učenika Glazbene škole i korisnika J.U. Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Žepču.

Projekt je realiziran u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Žepče, Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ , uz podršku CRS-a te pod pokroviteljstvom misije OSCE-a u BiH.


Korisnici Centra pokazali su na koncertu neka od svojih glazbenih umijeća koja su svladali u protekla dva mjeseca ali i to koliko iskreno i bez zadrške uživaju u glazbi.


Za vrijeme trajanja projekta „Sakralna glazba kao terapijski učinak“ Centar u Žepču dva puta tjedno posjećivalo je pet profesora, profesor klarineta Emir Huseinagić, profesori solfeđa Nermin Suljić i Slaven Čović, te teorijske profesorice Sanja Grabovac i Kristina Džambo.


Ovakav vid terapije kroz glazbu posebno je važan kako za najmlađe tako i one starije jer glazbena terapija kao takva pozitivno djeluje na psihofizički razvoj korisnika.

Održana tradicionalna Božićna priredba učenika OŠ „Žepče“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kino sala Doma kulture danas je bila ispunjena učenicima i nastavnicima Osnovne škole Žepče, koji su i ove godine u svojoj organizaciji priredili Božićnu priredbu.


Učenici su danas na prigodan način obilježili kraj još jednog polugodišta, tako su kroz božićne igrokaze i pjesme na pravi način svojim školskim prijateljima i nastavnicima dočarali duh Božića.


Cijelu priredbu je popratio školski zbor prigodnim božićnim pjesmama pod ravnanjem vjeroučiteljice sestre Slavice Tubak.


Na samom kraju se obratio ravnatelj Boris Sović koji je učenicima i nastavnicima katoličke vjeroispovijesti čestitao božićne, a svima ostalim i novogodišnje blagdane, te lijep i ugodan odmor za vrijeme blagdana.


Inače, današnja priredba je završna aktivnost humanitarne akcije „Srce nije kamen“ Tijekom ove akcije, prikupljaju sredstva za pomoć učenicima škole koji su slabijeg imovinskog stanja, kako bi i oni osjetili čari Božića i darivanja.

Stižu i prve potvrde za sudjelovanje na turniru „Rukomet u srcu“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

6. Međunarodni rukometni turnir Zavidovići - Žepče - Maglaj "Rukomet u Srcu", koji će se održati od 26. do 28. travnja 2019. godine u Maglaju, Zavidovićima i Žepču zaprimili su i prvu potvrda za sudjelovanje na turniru. 

Prvi klub, koji je potvrdio dolazak na turnir „RUKOMET U SRCU“ Zavidovići - Žepče - Maglaj 2019., je RK Jeruzalem Ormož iz Slovenije.


Ovaj klub već četvrtu godinu za redom sudjeluje na turniru, koji veliku pažnju posvećuje radu s najmlađim uzrasnim kategorijama. Koliko se kvalitetno radi s najmlađim kategorijama u ovom klubu govori i podatak da su po rezultatima, a i po broju reprezentativaca i reprezentativki jedna od najboljih škola rukometa u Sloveniji.


Ovaj šesti po redu Međunarodni turnir uz natjecanje u muškoj kategoriji po prvi put organizira i natjecanje u ženskoj kategoriji.


Kategorije koje će sudjelovati su sljedeće:
- dječaci:
2002. godište i mlađi, 2004. godište i mlađi, 2006. godište i mlađi
- djevojčice:
2004. godište i mlađe

Organiziranjem tri kategorije kod dječaka i uključenjem ŽRK Krivaja u organizaciju jedne kategorije za djevojčice naš turnir se podiže na jedan veći nivo, jer će se turnir igrati u tri grada, četiri dvorane i organizirat će ga četiri prijateljska kluba.


Predsjednik organizacionog odbora turnira prof. Mensur Sinanovića je u svom izlaganju istakao da ovakav sportski projekt za mlade, koji organizira tri grada, nema u našoj državi, a možda i u regiji, što turniru Rukomet u Srcu daje značaj više.


Općina Žepče jedan je od domaćina ovog Međunarodnog turnira „Rukomet u srcu“ a projekt tri rukometna grada ponovno će povezati uspješne športaše iz naše i susjednih općina.

Veleposlanik BiH u Republici Poljskoj Ivan Dunđer posjetio Općinu Žepče

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Veleposlanik BiH u Republici Poljskoj Ivan Dunđer, posjetio je jučer Općinu Žepče i načelnika Zovku.

Općinski načelnik gosta je upoznao s razvojnim projektima i strategijom razvoja Općine Žepče kao i s načinom suradnje s višim razinama vlasti. Na sastanku se govorilo i o svakodnevnim problemima i izazovima s kojima se općina kao javna uprava susreće.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj Ivan Dunđer, koji je rodom iz Žepča, zahvalio se Općinskom načelniku na gostoprimstvu, sa željom za što više razvojnih projekata u budućnosti.

Na kraju susreta Općinski načelnik je veleposlaniku Dunđeru poželio mnogo uspjeha tijekom mandata u Poljskoj.

opcina-zepce

Pravoslavni vjernici u Žepču uz pjesmu i veselje ispratili Badnji dan i dočekali Božić.

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Foto/FB/Фото- Судо Аличковић и Зоран Живковић

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice, protojerej stavrofor Zoran Živković na sam Badnji dan upriličio je bogosluženje i tradicionalno paljenje badnjaka s okupljenim vjernicima.


Liturgija na drugi dan Božića služit će se u hramu u Žepču s početkom u 9 sati.


Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Krista. To je praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva, i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima.


Raznorazne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda – unošenje Badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.


Sama bit praznika svuda je ista, slavi se Hristovo rođenje, ali se njeguju obiteljski odnosi, s obzirom na to da je tradicija da tog dana bližnji budu na okupu.


Što je to bit Božića, koji su to običaji te kako su se i na koji način za ovaj blagdan pripremali vjernici u Žepču i Zavidovićima govori protojerej stavrofor Zoran Živković, a Božićnu emisiju u povodu pravoslavnog Božića poslušajte u programu Radio Žepča na prvi dan Božića, 7. siječnja u terminu od 12 sati i 15 minuta.

Predblagdansko Žepče: Jaslice u našem gradu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Već treću godinu za redom u povodu božićnih blagdana naš grad krase jaslice, a tako će to biti i ove godine. 

Naime, sinoć u večernjim satima članovi mladeži HDZ-a BiH Žepče, uz potporu Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče postavili su Božićne jaslice, jedan od prepoznatljivih simbola Božića.


Jaslice, koje simboliziraju prave jasle u koje je bilo položeno dijete Isus nakon rođenja u betlehemskoj štalici, postale su jedan od najčešćih božićnih ukrasa.


A jedan od najljepših događaja predblagdanskog ozračja svakako je i kićenje božićnog drvca.


Prema informacijama koje smo dobili od Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče, danas će u našem gradu biti postavljeno i božićno drvce, dar žepačkih vatrogasaca našem gradu, koji će upotpuniti blagdanski ugođaj u ove predstojećim danima.


Pod bor se obično stavljaju jaslice, koje će mnoge podsjetiti na djetinjstvo, na one nezaboravljene dane božićne radosti u kojima se oko ukrasa i malog Isusa u jaslicama širio miris borovine.


Konstrukciju jaslica kao poklon našem gradu uradila je firma Tadić Cop .

U ponedjeljak, 24. prosinca počinje evidentiranje djece za program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona obavještava roditelje/staratelje djece koja će do 1. ožujka 2019. godine navršiti 5 godina i šest mjeseci života i koja u školskoj 2018/2019. godini nisu pohađala neku od predškolskih ustanova, da su dužni prijaviti dijete za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školu koju će dijete pohađati, kod pedagoga škole ili osobe koju je ovlastio direktor škole.

Evidencija djece će se vršiti u periodu od 24. do 31. prosinca u školi koju će djeca pohađati, a za evidentiranje nije potrebno prisustvo djeteta, niti prilaganje bilo kakve dokumentacije.


Tijekom mjeseca siječnja 2019. godine obavit će se besplatni ljekarski pregledi djece - polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, a roditelji/staratelji trebaju insistirati na adekvatnom ljekarskom uvjerenju za upis u predškolsku ustanovu.


O upisu djece u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO), sa svom potrebnom dokumentacijom, kao i vremenu realizacije Programa roditelji/staratelji bit će obaviješteni putem sredstava javnog informiranja i putem obavještenja na školi u kojoj su djeca evidentirana.

Održana izborna Skupština Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dana 12.12.2018. godine održana je redovita izborna Skupština općinske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Žepče na kojoj su izabrani novi članovi upravnih tijela udruge.

Aktivnost je otpočela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Središnjem spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO u Žepču a potom središnja aktivnost je realizirana u Sali OV Žepča.


Skupštinom je predsjedavao predsjednik Udruge Josip Zrno Sava uz nazočnost predsjednika Saveza udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO ZDŽ Stanka Kneževića.

U uvodnom dijelu pružena je prilika gostima da se obrate što su učinili predsjednici županijske i općinske udruge nositelja ratnih odličja HVO Dragan Janko i Josip Trogrlić, te svojim riječima podržali ovu aktivnosti i stavili se na raspolaganje u cilju pružanja pomoći u funkcioniranju udruge dragovoljaca.


Nakon što je predsjednik Josip Zrno podnio izvješće o radu koje je jednoglasno usvojeno proveden je izborni proces na kojem su u tijela udruge izabrani sljedeći:


Za predsjednika udruge i upravnog odbora Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Žepče izabran je Milivoj Banoža dok su za članove upravnog odbora izabrani Mirko Čalušić, Anto Knežević, Josip Barbarić i Josip Zrno
U Sud časti udruge izabrani su Zvonko Jukić kao predsjednik dva člana Milenko Šumić i Srećko Širić.


U nadzorni odbor udruge izabrani su Ivica Šumić za predsjednika i dva člana Vinka Jukića i Blaža Sliškovića.


Na Skupštini je donesena odluka da će za početak svoga djelovanja ured udruge koji se nalazi u ulici Željeznička bb Žepče ( iza MUP-a u Žepču) biti otvoren za zainteresirane članove svakog petka od 09 00 – 12 00 sati. U ovom terminu branitelji koji budu iskazali interes za članstvo imat će mogućnost podnošenja zahtjeva za pristupanje udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Žepče.


Skupština udruge je donijela odluku o izradi godišnjeg plana rada s kojim će Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Žepče definirati svoje aktivnosti u 2019. godini kroz obilježavanje značajnih datuma iz domovinskog rata, a u suradnji i koordinaciji s drugim braniteljskim udrugama koje čine Koordinaciju braniteljskih udruga HVO Žepče.


Provedbom ovog izbornog procesa Udruga dragovoljaca i veterana Žepče stvorila je preduvjete da provede zakonsku preregistraciju u Ministarstvu pravosuđa i uprave ZDK što će omogućiti aktivno djelovanje udruge u korist one braniteljske populacije koja nije obuhvaćena već utemeljenim braniteljskim udrugama.

Utemeljenjem kao i preregistracijom općinskih udruga dragovoljaca i veterana HVO u Žepču, Zenici, Maglaju, Tešnju te aktivnim djelovanjem na provedbi istih aktivnosti u Varešu, Kaknju i Usori stvorit će preduvjete za pokrivanje cjelokupnog prostora ZDŽ te omogućiti normalno djelovanje Saveza udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO ZDŽ, istaknuo je predsjednik saveza Stanko Knežević, kaže se u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Žepče.