Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Početak nove školske godine

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Kada je u pitanju općina Žepče, koja je nadležna za svoje školstvo, nastava za učenike koji školu pohađaju po BNPiP počinje 1.rujna, dok učenici koji nastavu pohađaju po HNPiP u školske klupe sjedaju 7. rujna, osim učenika KŠC, koji će također, 1. rujna početi sa nastavom.

Svaki početak je težak. Roditelji su već nabavili većinu potrebnih udžbenika, a nadležni ističu da su sve uradili kako bi osigurali uspješan početak nastave.

Kupovina novih udžbenika realnost je roditelja u BiH. Iako ponude ne manjka, kupuje se uglavnom samo neophodno. Tamo gdje je moguće, umjesto novih, roditelji ipak traže korištene knjige. Nadležni tvrde, bilo je dovoljno vremena da škole roditeljima daju potrebne informacije o udžbenicima koji će trebati njihovoj djeci. To je u većini gradova i ispunjeno.

 Za djecu koja pripadaju socijalno ugroženim kategorijama iz federalnog budžeta izdvojeno je 650.000 maraka za nabavku više od 60.000 udžbenika. 

 Inače, kupovina udžbenika predstavlja veliki udar na budžet roditelja. Za njih je, u prosjeku potrebno izdvojiti oko 150 maraka. Tome treba dodatni i dodatnu opremu, školski pribor, te garderobu kako bi školarac bio potpuno spreman za novu školsku godinu.

U svakom slučaju, svima koji sutra počinju sa školom želimo sretan povratak u školske klupe, a onima koji će sutra prvi put doći u školu, želimo da škola postane mjesto radosti i druženja gdje će osim znanja, steći i nove prijatelje, te provesti svoje najljepše godine.

Školarci sretno!