Srijeda, Ožujak 20, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Gospojinskim zornicama i proslavom blagdana Gospe od Anđela župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Osovi započinje pripravu za patron i 269 rođendan

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Ove godine na blagdan velike Gospe, 15. kolovoza , župljani će proslaviti svoj patron i 269 godina postojanja župne zajednice u Osovi.
Kako je u programu Radio Žepča naglasio župnik i čuvar svetišta , fra Antun Perković, Gospa od Anđela ili Porcijunkula je drugi patron za sve ovdašnje vjernike i dan potpunog oprosta.
Tim povodom slavit će se rana i pučka misa u Osovi koje će predvoditi don Branko Bendra.


„Osovske zornice, koje počinju od 3. kolovoza, su posebna pobožnost ove župe i stara je više od 50 godina. Zornice počinju u 6,00 sati ujutro, a crkva će za sve one koji žele u miru i tišini obaviti svoje zavjete biti otvorena već od 5 sati, a crkva će biti otvorena i tijekom dana za sve one koji se žele obaviti pobižnost a nisu u mogućnosti doći na zornicu. U proteklim godinama gospojinske zornice, uz brojne župljane, posjećuje i veliki broj vjernika iz okolnih župa koji u rane jutarnje sate pješače i više desetaka kilometara kako bi se utekli u zagovor Nebeskoj Majci te na poseban način kroz molitvu krunice , odricanje i pobožnosti iskazali joj ljubav, moleći u tišini za svoje potrebe“, naglasio je fra Perković.

Slavlje patrona u Osovi započinje misom uočnicom, 14. kolovoza u 19,00 sati, uz procesiju s Gospinim kipom, molitvom krunice i pjevanjem Gospinih pjesama , koju će kao i središnje misno slavlje na sam dan Velike Gospe, predvoditi fra Darijo Udovičić , župnik župe Ovčarevo kod Novog Travnika. Na dan patrona bit će služene još dvije mise, tiha misa u 7,00 sati i rana misa u 8,00 sati koju će služiti fra. Ivica Perić misionar u Ruandi.


Od ove godine prema riječima fra Antuna Perkovića bit će određenih izmjena kod odvijanja prometa prema Osovi odnosno povratku iz Osove.
Zog velikog broja hodočasnika koji dolaze u Osovu te kako se ne bi stvarale prometne gužve i zbog sigurnosti prometa bit će organiziran kružni tok. Ulaz odnosno dolazak u Osovu bit će od tunela prema crkvi i odlazak od crkve kroz Lupoglav i Radovlje prema Žepču.

Na koji način se vjernici u Osovi pripremaju za svoj patron? Što je to Porcijunkula i potpuni oprost te tko ga i na koji način može dobiti? Koje su novine u odvijanju prometa prema i od crkve u Osovi? Od kada se služe mise zornice kao način bliže priprave za patron? Sve su to pitanja na koje je odgovore dao župnik fra Antun Perković gostujući u programu Radio Žepča. O čemu smo još razgovarali s fra Antunom poslušajte sutra u programu Radio Žepča od 12 sati i 15 minuta.