Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

FOTO:U župi Radunice upriličen blagoslov vozila, spomen-ploče i đaka na početku školske godine

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


U nedjelju 8. rujna za vrijeme svete mise župnik vlč. Ilija Orkić blagoslovio je vozila i spomen-ploču uz proslavu 150 godina samostalne kapelanije Lučići, koja je kasnije postala župa Radunice.

Župljani Radunica, ali i vjernici iz susjednih župa, u nedjelju 8. rujna okupili su se u Lučićima kod kapelice Rođenja Marijina. Dodatan razlog za slavlje bilo je sjećanje na početak ove župe, tj. 1869. kada je kapelan iz župe Osova, fra Petar Tomić došao živjeti u to mjesto. Fra Petar je tu boravio nekoliko mjeseci i potom se preselio u Radunice, gdje je bila kupljena zemlja i gdje je započeta granja „kućara“. Ovaj svećenik za vrijeme svog boravka krstio je 20-ak djece, ispraćao je pokojnike na drugi svijet, a mise je slavio u jednom šumarku. Danas se na to mjesto u njegovo sjećanje prenosi oltar.

Svečano misno slavlje uveličao je župni zbor predvođen Anamarijom Matijević. Na kraju mise župnik je s ministrantima blagoslovio sva vozila, što je već postalo tradicija kao i druženje poslije mise.

Okoliš oko kapelice gdje se župljani rado skupljaju, kao i samu kapelicu održava Jozo Marković koji je poklonio zemlju za izgradnju kapelice te je, zajedno sa sinovima, najviše učinio da se ona izgradi.

Blagoslov đaka na početku školske godine

U subotu, 7. rujna, kod kapelice Male Gospe u Lučićima u župi Radunice,  pod svetom misom obavljen je blagoslov školaraca na početku nove školske godine.

Misu je, uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Ilije Orkića i novog župnika u Maglaju vlč. Franje Tomića, predslavio vlč. Franjo Ivandić, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima. Pod misom su blagoslovljena djeca i školske torbe, koje su sa sobom donijeli. Prema dugogodišnjoj praksi na ovu misu bila su pozvana djeca i roditelji župa Maglaj, Globarica i Lug-Brankovići - vjerničkih zajednica koje su nekoć bile u sastavu župe Radunice.

Misu i molitvu krunice prije misnoga slavlja nije omela ni kiša, koja je padala cijelo vrijeme.

Nakon euharistije upriličeno je druženje uz sokove i slatkiše za najmlađe.

www.nedjelja.ba