Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Žepčanka Žana Mrkonjić objavila knjigu „Međunarodno poslovanje“

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Iz tiska je izišla stručna knjiga doc.dr.sc. Žane Mrkonjić pod nazivom “Međunarodno poslovanje” koja kroz jedanaest poglavlja govori o međunarodnom poslovanju kroz prizmu globalne konkurentnosti u otvorenoj i integriranoj svjetskoj ekonomiji, s posebnim osvrtom na BiH i njezine prilike za poboljšanje nacionalne kompetitivnosti.

Autorica vješto stavlja u kauzalni odnos globalnu konkurentnost i međunarodno poslovanje, krenuvši od svrhe osnivanja svih važnih vanjskotrgovinskih institucija, spremnosti izlaska nacionalnih kompanija na globalno tržište, uključivanje vanjskotrgovinskih sudionika, kalkuliranje s cijenama, ali i upravljanje potencijalnim rizicima, plaćanjima i digitalnom međunarodnom poslovanju, pa sve do nacionalnog prihvata strane investicije, kapitala, kompanije na vlastitom tržištu.

Kroz posebno poglavlje o poslovanju s Europskom unijom ukazuje da se loša globalna konkurentnost Bosne i Hercegovine zrcali u makroekonomskoj neravnoteži, niskom BDP-u, velikoj nezaposlenosti, vanjskotrgovinskom deficitu, velikoj javnoj potrošnji, neučinkovitoj administraciji i napose nemogućnosti povećanja produktivnosti, pa tako i nacionalne konkurentnosti.

Naglašava kako Bosna i Hercegovina u nastojanju ostvarivanja bolje konkurentske pozicije mora napraviti radikalni raskid s prošlošću te se okrenuti identificiranim i zacrtanim reformama i strateškim programima koji će stvarati novo poslovno okruženje, inicirati i popularizirati znanje, razvoj istraživačkih i razvojnih zajednica, inovativnost i tehnološku sofisticiranost i kreativnost, a sve u funkciji stvaranja uvjeta za globalnu konkurentnost pa tako i za gospodarski rast i razvoj.

Autorica vjeruje kako će knjiga biti konstruktivan doprinos prije svih studentima, a potom i privatnim i javnim institucijama u njihovim priprema za međunarodno poslovanje, stoga neizmjernu zahvalnost duguje svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a prije svih HTEronetu.

Mrkonjić je najavila kako već radi na istraživanju za novu knjigu koja će se baviti ICT sektorom, jednim od najperspektivnijih sektora u BiH.

Knjiga “Međunarodno poslovanje” može se nabaviti u knjižnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.