Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

ASuBiH: Poziv privrednicima iz Žepča na sudjelovanje u Socijalnom danu!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima.


Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama s područja općine Žepče da se u petak, 18. listopada, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, ali i država ima koristi.


Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH.


Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realiziraju svoje ideje, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.


„Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna Vaša pomoć. To je, zapravo, sve što od Vas tražimo – da zajedno sa nama uložite u dobrobit svih nas. Jer, mi smatramo da je poenta našeg postojanja danas rad na našoj budućnosti.
Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20,00 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana.


AsuBiH je implementirao do sada 3 „Socijalna dana“, prošle godine radilo je 1564 srednjoškolaca/ki koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 400 poduzeća, a odobrili smo 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 23 000 KM.


Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada!“, poručili su iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH, iz podružnice Žepče.


Novcem iz fonda Socijalnog dana financirat će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima.


Podršku su dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja i nauke u BiH, pa će tako srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo s nastave. Poslodavcima poručuju kako je njihova jedina obaveza dati priliku srednjoškolcu.


Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uvjeti obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci.


ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 61 lokalnoj zajednici, širom BiH, s više od 1400 članova i članica, čiji se broj stalno povećava.