Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U tijeku aktivnosti izrade projekata minskih sumnjivih površina u Žepču

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Tim Oružanih snaga BiH u suradnji s BHMAC-om i Norveškom narodnom pomoći provodi projekt „Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH“.

Opći cilj projekta je povećanje učinkovitosti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini kroz primjenu poboljšane opće procjene opasnosti od mina i kasetne municije i njihovog utjecaja na pogođene zajednice. U središtu procjene su naseljena mjesta, domaćinstva i pojedinci koji su izloženi riziku od mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka iz rata. Aktivnosti projekta usmjerene su prema ispunjavanju dva specifična cilja:

 Ponovna procjena sumnjive površine u skladu s Međunarodnim standardima protuminskog djelovanja (IMAS) i s razvijenim pristupom za oslobađanje zemljišta u Bosni i Hercegovini.
 Definiranje pokazatelja za provedbu nove strategije protuminskog djelovanja za Bosnu i Hercegovinu i razvijanje srednjoročnog akcionog plana za oslobađanje zemljišta.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske Unije. Trenutne aktivnosti upravo se realiziraju na području naše općine. Nakon završetka projekta za Općinu Žepče bit će urađena tri projekta minski sumnjivih površina:


1. Žepče- jug, koji će obuhvatiti  područje od  Ljeskovice,  preko Bistrice do Želeće;

2.Žepče – zapad  obuhvata područje od ušća rijeke Ograjine u Bosnu preko Papratnice sve  do Matinskog visa

3. Žepče – ostatak,  obuhvatit će  ostala manja područja minskih sumnjivih površina koja nisu teritorijalno povezana.

Radi se o projektu koji se realizira na području 10 općina među kojima je i općina Žepče.