Humanitarna, nevladina organizacija EMMAUS, pokrenula je Projekat koji obrađuje pojavne oblike nasilja nad djecom u digitalnom okruženju. Tim povodom danas je u prostorijama OŠ Žepče upriličena radionica za nastavnike razredne nastave učenika od 6. do 9. razreda, pod nazivom „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“. Predavač je bio mr. psihologije, dr. Tomislav Knežević, ispred Centra za mentalno zdravlje Žepče.

Nastavnicima su predstavljeni ponašajni obrasci kod djece koja su žrtve cyber bullinga, odnosno žrtava nasilja putem digitalnih uređaja poput telefona, tableta, laptopa i slično. Najčešći simptomi putem kojih je moguće prepoznati da je dijete žrtva nasilja, jeste depresija, anksioznost, osjećaj bespomoćnosti, kao i autodestruktivnih, odnosno suicidalnih ponašanja, koja ponekad i završe najtragičnije, tj. smrću.

„Vrlo je bitno raditi na promociji ovakvih tema da bi nastavnici bili upoznati sa problematikom i načinima kako da prepoznaju ukoliko neko dijete ima takvih problema, a isto tako i sa načinima kako u takvim situacijama reagovati. U okviru škole može se dosta toga uraditi, od edukativnih radionica gdje i sama djeca treba da budu upoznata sa tim problemom, da znaju s čime se mogu susresti na internetu, prepoznati ukoliko se nad njima vrši nasilje, ali isto tako, kod djece razvijati odgovorno ponašanje u digitalnom okruženju, kako i sama ta djeca ne bi postala nasilnici prema drugoj djeci“, istakao je dr. Knežević.

„U slučaju da je primjetno nasilje na određenim djetetom, nije dovoljno da reaguje samo odgojno-obrazovna ustanova, nego je to problem u koji se mora uključiti cijela zajednica.  To je kompleksna situacija u koju se mora uključiti porodica, Centar za socijalni rad, policija, vjerske zajednice itd.“ smatra dr. Knežević.

Ni naša lokalna zajednica nije imuna na pojavu cyber nasilja, te je tako u Centru za mentalno zdravlje do sada već tražena stručna pomoć od strane djece koja su imala ozbiljne psiho-socijalne poteškoće nakon doživljenog vršnjačkog nasilja putem interneta i stoga je jako važno raditi na otkrivanju i zaustavljanju ovakvih pojava.

D.S.