Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

„Karavan mira“ u Žepču i Doboju

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost neformalna grupa mladih iz 5 gradova iz Bosne i Hercegovine organizirala je „Karavanu mira“. U okviru realizacije Karavane mira 15 mladih iz Doboja, Žepča i okolnih mjesta obišli su zgrade vjerskih institucija i spomen obilježja civilnih žrtava rata u ova dva grada.

Tijekom ovih posjeta imali su priliku razgovarati s vjerskim službenicima, kako bi se upoznali s običajima svake od religija, a također imali su priliku razgovarati i s predstavnicima lokalnih vlasti u cilju informiranja što lokalna zajednica radi na izgradnji trajnog mira.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i pomirenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Projekata provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Service (CRS) s partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih (KULT), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine.

Tijekom boravka u Žepču „Karavan mira“ obišao je Ferhat-pašinu džamiju gdje su se upoznali sa  povjesti  objekta, ove religijske zajednice u Žepču i odnosu s drugim religijskim zajednicama. Nakon sastanka i razgovora s predstavnicima Medžlisa IZ Žepče, karavan je obišao i srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Petke Paraskeve.

 


U cilju ovog projekta je stvaranje bolje atmosfere za suživot i davanje počasti svim civilnim žrtvama rata. Općina Žepče je jedna od rijetkih u BiH koja ima zajednički spomenik za sve civilne žrtve rata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

 

Prilikom posjete ovom spomen-obilježju, vijenac je pored „Karavane mira“ položila i delegacija Općine Žepče koju su činili načelnik Mato Zovko, predsjedavajući općinskog vijeća, Muhamed Jusufović i ispred Udruženja civilnih žrtava rata općine Žepče, Kenan Kahriman.Put „Karavane mira“ u Žepču je završen posjetom Crkvi Svetog Ante Padovanskog i razgovorom sa predstavnicama  Općine Žepče.U razgovoru s predstavnicima Karavana mira, načelnik Mato Zovko upoznao je goste s trenutnim stanjem u općini Žepče, gospodarskim potencijalima, razvojem općine Žepče, kulturnim i sportskim prilikama i postignućima u općini Žepče.

Načelnik Zovko je  podsjetio na mnogobrojne aktivnosti i projekte koji se provode u općini Žepče s ciljem promicanja i izgradnje pomirenja,  povjerenja i  razumijevanja svih građana u našoj općini.Porukama mira i tolerancije sve tri religijske zajednice koje radom djeluju kroz Međureligijsko vijeće dali su odličan primjer suradnje i suživota koji je moguć u Bosni i Hercegovini.

Dugotrajni proces izgradnje pomirenja na ovim prostorima nema alternativu.

Prilikom posjete spomen-obilježju civilnim žrtvama u Grapskoj mladima se obratio i Aljo Hasanović, stanovnik Grapske koji je preživio strahote toga vremena i danas živi i održava ovo spomen-obilježje.

Kao i u Žepču, Doboj kao zajednica četiri velike religije ponudio je mladim sudionicima „Karavane mira“ bogatstvo različitosti.

Džamija Tinjak, crkva Presvetoga Srca Isusova, hram Rođenja presvete Bogorodice bili su sastavni dio putovanja mira. Nakon razgovora sa zamjenikom gradonačelnika Doboja, Vladom Blagojevićem, položen je vijenac i na spomen-obilježje civilnim žrtvama rata u Doboju, koje se nalazi u gradskom parku.

Suradnja organizacija, kao i učešće mladih u projektima od društvenog značaja koji jačaju povjerenje i pomirenje na ovim prostorima je dugoročni cilj ovog projekta.
Gradnja mostova pomirenja nema alternativu.

Više informacija o USAID-ovom projektu PRO-Budućnost potražite na www.probuducnost.ba