Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Na Vlašiću održan trening potražnih timova s psima

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U organizaciji GSSuBiH na planini Vlašić proteklog vikenda (09.10. do 11.10.2020.godine) održan je trening potražnih timova sa psima. Kroz trodnevnu obuku prošlo je 10 timova među kojima je i potražni tim iz GSS Žepče kojeg čine pas Loco i vodič Anto Jozinović.

Svi psi rade air scent metodom, (miris zraka) općeg mirisa živih ljudi. Pas traži čestice mrtve kože koje otpadaju sa živog čovjeka i putuju vjetrom. Kad naiđe na mirisni tunel, pas ga prati do čovjeka. U BiH je najzastupljeniji način rada da pas, kada pronađe osobu, laje (markira) sve dok vodič ne dođe do njih.

Pas ni na kakav način ne smije ugroziti osobu, ne smije je dirati, ne smije je napustiti i mora cijelo vrijeme lajati kako bi vodič pronašao put do psa i unesrećene osobe. Air scent se može raditi još dvjema metodama: recall i bringsel. Potražni timovi kojeg čine vodič i pas pripremaju se za polaganje licence Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.


Praksa je pokazala u svjetskim okvirima da je značaj potražnih pasa nemjerljiv u efikasnom nalaženju nestalih-izgubljenih i zatrpanih osoba uslijed prirodnih katastrofa. Naime, jedan dobro obučeni pas može da zamjeni i do 28 ljudi u potrazi po površini terena koji je sposoban obraditi u isto vrijeme, a pored toga, pas to radi kvalitetnije, jer se služi njuhom, što gotovo isključuje mogućnost da prođe pored nestalog neprimijećeno ako se recimo radi o osobi bez svijesti ili mrtvoj osobi.


Sve više slučajeva nestanka osoba u našoj zemlji podiže svijest o potrebi za postojanjem što većeg broja potražnih pasa. Dugotrajna i mukotrpna obuka, složena problematika nabavke, obuke i održavanja zdravih i kvalitetnih pasa, ovaj posao čini vrlo skupim.


Veliki broj pasa koji krenu u obuku biva eliminiran na licenciranju ili tijekom obuke, gdje se i od psa i njegovog vodiča traži hrabrost, zdravlje i znanje. Pas i njegov vodič skupa čine jedan potražni tim i njih dvojica moraju da žive zajedno, da prolaze krize skupa i da imaju beskonačno povjerenje jedan u drugog.


Zato je ponašanje psa ,njegov ˝govor tijela˝od presudnog značaja za vodiča. Često i najmanja pogreška u obuci psa zna˝ unazaditi˝ psa i na duži vremenski period prolongirati njegovu uspješnu obuku. U ovoj se djelatnosti definitivno potvrđuje stara izreka da je pas najbolji čovjekov prijatelj.

Domaćin obuke u prelijepom domu na Galici bilo je Planinarsko društvo Paklarske stijene iz Travnika.

RŽ/M.B