Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

„Online“ medijska radionica za učenike Glazbene škole u Žepču

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U sklopu projekta „Škola volonterizma“, u srijedu 14. listopada za učenike Glazbene škole „Katarina Kosača – Kotromanić“ održana je „online“ radionica o medijskoj pismenosti i fotografiji.

Radionica je realizirana kroz suradnju s vjeroučiteljem Brankom Radošem, profesorom ove škole, koji je sa svojim učenicima dio projekta Škola volonterizma, a gdje su djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije u veljači održali i radionicu o osnovama pisanja vijesti i osnovama fotografije.

Sudionike su kroz online radionicu o medijskoj pismenosti, fotografiji i fotografskoj etici, putem Zoom aplikacije, vodili djelatnici MCVN-a – Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba Davor Krajinović i Josipa Prskalo.

Tijekom radionice, nakon predstavljanja projekta i programa, započelo se s prvom temom o medijskoj pismenosti, onomu što ona predstavlja za mlade kada se spomene taj pojam i onomu što ona u svojoj najširoj definiciji i jest. Potom se razgovor nastavio o dva česta pojma koja se danas sreću kroz medije, a posebno su se istaknuli u vremenu pandemije, a to su fakenews i clickbait. Poslije zajedničkog odgonetavanja njihova značenje, konkretnih primjera i pitanja vezanih uz ove pojmove prešlo se na razgovor o fotografiji.

Tu je naglasak stavljen na novinsku fotografiju te se čulo mišljenje učenika o njihovu poimanju iste, o njezinim bitnim značajkama, te ponešto o fotografskoj etici.

Spomenuti su i neki trikovi za zanimljive fotografije koji mogu biti dobra ideja kako prikratiti vrijeme kod kuće, te je predstavljena je i rubrika Foto dana portala Nedjelja.ba, a učenici su potaknuti da svoje fotografije, koje smatraju lijepima, pošalju kako bi bile, s njihovim potpisom, uvrštene u istu.

Spomenimo kako projekt Škola volonterizma, Nadbiskupijski centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., provodi u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije već treću godinu za redom.

nedjelja.ba