Okončana isplata poljoprivrednih poticaja u ZDK za 2019. godinu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, u suradnji s Ministarstvom financija Zeničko-dobojskog kantona, izvršilo je isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 1.234.135,00 KM, a u skladu s programima utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi u 2019. godini.


Za podršku za uzgoj brojlera isplaćeno je 445.244,00 KM, dok je podrška za registrirane farme goveda isplaćena u iznosu od 718.900,00 KM. Izvršena je i isplata sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 50.561,00 KM, te za nadoknadu uginuća životinja 19.430,00 KM.


„Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je isplatom ovih sredstava okončalo isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu, a prema programu utroška sredstava kojim je za ovu namjenu bilo planirano 3 milijuna KM.

Sve poticaje smo isplatili u maksimalnom iznosu prema predviđenom programu, tako da nije bilo umanjenja ni po jednoj od 26 poticajnih mjera", kazao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić.

ZDK: Isplaćeni poticaji poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 1. 286. 013,30 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 1.286.013,30 KM, a u skladu s programima utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi, zdravstvenu zaštitu životinja te zaštitu životinja i veterinarsko javno zdravstvo u 2019. godini.


Proizvođačima maline i kupine isplaćeno je 589.413,00 KM, otkupljivačima jagodičastog voća 54.975,20 KM, a otkupljivačima jagodičastog voća koji vrše zamrzavanje 65.602,00 KM.

Za opremanje hladnjača za skladištenje i čuvanje jagodičastog voća i povrća isplaćena su sredstva poticaja u iznosu od 42.810,00, za zasnivanje novih za sada jagodičastog voća 1.800,00 KM, a za nove zasade koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća 20.375,00 KM.


Za otkup mlijeka isplaćen je poticaj u iznosu od 215.667,00 KM, a za koke nosilice 43.657,00 KM.

Otkupljivačima svježeg voća i povrća isplaćeno je 22.275,00 KM, proizvođačima krastavca-kornišona 43.544,20 KM, a proizvođačima paprike za prerade - feferona 12.820,20 KM.


Za sufinanciranje potvrde o provedenim dijagnostičkim mjerama isplaćeno je 76.665,00 KM, implementaciju HACCP-a sistema 39.970,00 KM, provođenje Zakona o zaštiti dobrobit životinja 35.000,00 KM, pregled pčelinjaka na zaraznu bolest 8.737,00 KM, troškove eutanazije na brucelozu i uništenje pčela 2.925,00 KM, cijepljenje životinja protiv Crnog prišta 3.240,00, sufinanciranje potvrde o provedenim dijagnostičkim mjerama    76.665,00 KM te za implementaciju programa samokontrola kod subjekata u poslovanju s hranom 5.890,00 KM.

Premijer Ganić obećao nastavak potpore Sportskom savezu i klubovima osoba s invaliditetom

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je delegaciju Sportskog saveza udruženja osoba s invaliditetom ZDK, koju su, pored rukovodstva Saveza, činili predstavnici općinskih udruženja i sportskih klubova te osvajači medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Prijemu su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.


Sportski savez osoba s invaliditetom ZDK u svom sastavu ima devet općinskih udruženja od Tešnja do Olova, a klubovi se takmiče u sedam sportskih disciplina. Prethodnih godina osvojili su desetine medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a za rezultate u 2019. dobili su i priznanja Sportskog saveza invalida FBiH.


Ljilja Slišković (ronjenje na dah) proglašena je najboljom sportašicom  u kategoriji ostali sportovi, Ermin Jusufović (sjedeća odbojka) dobio je priznanje za najboljeg sportaša  u kategoriji paraolimpijski sportovi, Fuad Vrgovčević je među najuspješnijim trenerima, a priznanja su dobili i klub SKOSI Zenica te kantonalne reprezentacija u stolnom tenisu, sportskom ribolovu i kuglanju.


Sportski savez invalida FBiH, na prijedlog Streljačkog saveza osoba s invaliditetom FBiH, dodijelio je priznanja još dvjema sportašicama  iz Zeničko-dobojskog kantona - streljašicama Zerini Skomorac, najboljoj sportašici u kategoriji paraolimpijski sportovi i Sajjri Poljo, najperspektivnijoj mladoj sportašici.


Predstavnici Saveza zahvalili su se Vladi na čelu s premijerom Mirzom Ganićem na podršci u 2019. godini, navodeći kako rezultate ne bi mogli ostvariti bez kontinuirane podrške institucija Zeničko-dobojskog kantona, ali da bi rezultati bili bolji uz još snažniju podršku drugih nivoa vlasti.


Uputivši čestitke za postignute uspjehe, premijer Ganić je obećao nastavak podrške invalidskom sportu, podržavši ideju Saveza da se angažiraju i u školama kako bi animirali djecu s hendikepom da se bave sportom. Najavio je da će u narednom periodu težište Vlade i nadležnih ministarstava biti na razvoju infrastrukture i opremanju klubova osoba s invaliditetom.

Premijer Mirza Ganić i predsjedavajući Ćazim Huskić uputili čestitku povodom pravoslavnog Božića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Premijer Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić uputili su čestitku pravoslavnim vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru, a u kojoj se kaže:

"Svim pravoslavcima želimo sretan Badnji dan i Božić, uz želju da najradosniji Hrišćanski praznik proslavite sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.


Želimo da Božić dočekate u radosti, sreći i dobrom zdravlju i da praznik bude poticaj da zajedno gradimo pravednije društvo u kojem ćemo živjeti u slozi i blagostanju", navodi se u čestitki premijera Ganića i predsjedavajućeg Huskića.

ZDK: Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline uputilo čestitku povodom Dana vozača i automehaničara

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vozači i automehaničari u čitavom svijetu obilježavaju 15. siječnja kao svoj dan.


Svojim svakodnevnim sudjelovanjem u prometu vozači autobusa, vozači teretnih vozila, taksi vozači, te drugi vozači ali i njihova tehnička podrška automehaničari čine velike napore da korisnici njihovih usluga budu zadovoljni, odnosno da vožnja bude sigurna, ugodna, da na vrijeme putnici i teret stižu na svoja odredišta.


"Ovim putem želimo da svima koji se bave poslom vozača i automehaničara i onima koji žele to da u budućnosti budu čestitamo 15. siječnja - Dan vozača i automehaničara. Također im želimo puno sreće i da pređu još hiljade sigurnih kilometara na kotačima."

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona

Broj zaposlenih u ZDK za 10 mjeseci povećan za 2 439 osoba - U Žepču na evidencije 4.058 neuposlenih osoba

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Prema Informaciji o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu, koju je pripremilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a Vlada prihvatila na 37. sjednici, u listopadu  2019. u ovom kantonu je bilo 88.621 zaposlenih i 54.662 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj 2018. godine, broj zaposlenih je veći za 2.439 osoba, dok je broj nezaposlenih manji za 3.915 osoba.


Na evidenciji nezaposlenih najveći broj je kvalificfirane radne snage i to 19.831, dok je nekvalificiranih  16.332. Najveći broj registrirane nezaposlenosti je na području grada Zenice - 18.285, Visokom 6.066, Kaknju 5.918, Zavidovićima 5.870, Tešnju 5.461, Žepču 4.058, Maglaju 3.831, Brezi 1.600, Olovu 1.438, Varešu 880, Doboj-Jugu 665 i Usori 590.


Broj nezaposlenih koji prvi put traže zaposlenje u listopadu 2019. godine je bio 21.450 osoba od čega 14.983 žena. Najbrojnije su osobe s NKV strukom (8.666), KV (6.105) i završenom srednjom školom SSS (4.757).


U informaciji se navodi da će strateški cilj programa rada Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i u 2020. biti usmjeren na aktivnosti kojima se stvara ambijent za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba, a naročito na aktivnosti sufinanciranja prvog zapošljavanja, koliko to bude financijski dopustivo, s obzirom na to da je još uvijek u toku implementacija Programa sufinanciranja zapošljavanja iz 2018./2019. godine, čiji je završetak planiran za mart/april 2020. godine.


"Neophodno je i zajedničko djelovanje svih institucija da se primjenom Zakona o obrazovanju odraslih u ZDK omogući obrazovanje, stručno osposobljavanje, dokvalifikacija, prekvalifikacija i specijalizacija u okviru brojnih zanimanja, što će u konačnici poboljšati i strukturu nezaposlenih osoba u pogledu stručne spreme", navodi se u informaciji.


Rast broja zaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu rezultat je mjera i programa zapošljavanja i samozapošljavanja koje su u toku 2019. godine implementirali ministarstva i agencije nadležne za zapošljavanje u Zeničko-dobojskom kantonu i Federaciji BiH.


Usvojenim zaključcima, Vlada ZDK i resorno ministarstvo su se opredijelili da nastave aktivnosti ne samo na stvaranju ambijenta za nova radna mjesta, nego i na poticanju poslodavaca da zadrže nivo postojeće zaposlenosti, i to kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja te obuku, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i pripremu nezaposlenih za tržište rada.

Nadalje, zaključeno je da je potrebno povećati ulaganja u poljoprivredu, nastaviti usklađivati nastavne programe s potrebama tržišta rada, raditi na privlačenju investicija, kao i jačanju poduzetničkog duha, posebno kod mladih, predlagati idejne projekte javno-privatnog partnerstva koji će omogućiti zapošljavanje, ali i pojačati aktivnosti inspekcije na suzbijanju rada na crno.

Premijer Ganić pozvao gradove i općine da postupe u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je pismo gradonačelnicima i općinskim načelnicima u ovom kantonu u kojem ih podsjeća da su dužni postupati u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka ZDK, s obzirom na to da su posljednjih dana u više gradova i općina izmjerene povećane koncentracije zagađujućih materija.

Premijer Ganić podsjeća da Plan u okolnostima prekomjernog zagađenja omogućuje proglašavanje epizoda „pripravnost“, „upozorenje“ i „uzbuna“, te da su za primjenu Plana zaduženi Operativni štabovi kojima rukovode gradonačelnici, odnosno općinski načelnici.

Gradonačelnik, odnosno općinski načelnik, na osnovu prikupljenih podataka mjerenja kvaliteta zraka dobivenih od stručnih i ovlaštenih institucija proglašava epizodu pripravnosti, odnosno prvu epizodu prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku i odlučuje o potrebi sazivanja i početka djelovanja Operativnog štaba za primjenu mjera u slučajevima druge i treće epizodne situacije, odnosno epizode upozorenja i uzbune.

"Primjena Plana omogućuje poduzimanje različitih mjera u zavisnosti od proglašene epizode – od preporuka za smanjenje kretanja, povećanja kapaciteta javnog prijevoza, smanjenja korištenja privatnih automobila i smanjenja emisija iz proizvodnih i energetskih postrojenja i kućnih ložišta, do saobraćaja po principu "par-nepar", ograničenja rada određenih proizvodnih procesa i kotlovnica te zabrane rada industrijskih i drugih objekata koji u tehnološkom procesu koriste čvrsto gorivo i teža lož ulja", navodi premijer Ganić.

S obzirom na to da koncentracija zagađujućih materija u zraku koja prelazi graničnu vrijednost kvaliteta zraka, posebno prag uzbune ili prag upozorenja, predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, premijer Zeničko-dobojskog kantona poziva gradonačelnike i općinske načelnike da korištenjem navedenih mehanizama zaštite okoliša, negativan utjecaj aerozagađenja na zdravlje građana i okoliš u ovom kantonu svedu na najmanju moguću mjeru.

100 000,00 KM za sufinanciranje projekta „Sanacija puta Zavidovići – Dolina – Globarica“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dana 31.12.2019. godine potpisan je Ugovor između Općinskog načelnika mr. sci. Hašima Mujanović i ministra Josipa Martić ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja o sufinanciranju projekta „Sanacija puta Zavidovići – Dolina – Globarica“.

Ministarstvo sudjeluje u sufinanciranju projekta „Sanacija puta Zavidovići – Dolina – Globarica“ sa sredstvima u iznosu od 100.000,00 KM.

Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović smatra da je ovo još jedna potvrda dobre suradnje između ministra Josipa Martić i Općine Zavidovići te dodao da je ovakvim pristupom ministar Martić stekao epitet prijatelja općine Zavidovići.

Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović u travnju 2019. godin najavio je poduzimanje aktivnosti, odnosno rekonstrukciju lokalnog puta Zavidovići – Dolina u suradnji s Vladom FBiH, odnosno ministrom Martićem što će izvršenjem ovog Ugovora, u narednom periodu biti i realizirano.

zavidovici.ba

Stranica 1 od 95