Veza koja traje – HT ERONET u digitalnoj transformaciji

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

HT ERONET je ovih dana predstavio novi smjer i vizualni identitet svoga krovnog brenda. Pod novim sloganom “Veza koja traje” najavljen je novi smjer komunikacije prema zahtjevima modernog korisnika i digitalnog tržišta koje se neprestano razvija.

“HT ERONET nastoji svojim ulaganjima i inovacijama aktivno pridonijeti razvoju bosanskohercegovačkog telekom tržišta. Pod novim logom i sloganom, nastavljamo pružati inovativna rješenja kako bi odgovorili potrebama naših korisnika i digitalno transformirali društvo. Doista smo poduzeli brojne korake kako bi postali digitalna kompanija za digitalno doba.“ – rekao je član Uprave i izvršni direktor za nepokretnu mrežu, Tomislav Ruk.

U to ime, HT ERONET je ove godine pripremio bogatu blagdansku ponudu za sve korisnike.

Svi korisnici HOME.TV-a tako dobivaju besplatne HD kanale u osnovnom paketu, a svi novi i postojeći korisnici HOME.TV-a mogu čak tri mjeseca besplatno uživati u HBO Premium paketu, na vlastiti zahtjev.
 
Korisnici koji tek tragaju za svojom idealnom tarifom, mogu bez prevelikog razmišljanja odabrati jednu od popularnih SMART tarifa, te u tarifnim modelima SMART 30 ili SMART 45 odabrati jedan od odličnih Huawei mobilnih uređaja. Jedan od njih je i Huawei P Smart Z Dual SIM, koji je specifičan po tome da ekran prekriva kompletan prednji dio uređaja, bez tzv. Notcha/zuba, a selfie pop-up kamera iskoči iz uređaja u pravom trenutku.

U mjesecu darivanja, HT ERONET korisnici mogu očekivati mnoštvo nagradnih igara putem službenih društvenih mreža, od ulaznica za utakmice do originalnih promotivnih materijala popularnih serija naših partnera HBO-a i drugih.

Revizija diploma u javnom sektoru u ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku kojom je prihvaćena inicijativa Tima Vlade za borbu protiv korupcije za reviziju diploma uposlenih u javnom sektoru u ovom kantonu.
Prema odluci Vlade, u idućih 12 mjeseci bit će provedena revizija diploma nosilaca izvršne vlasti, savjetnika nosilaca izvršne vlasti, uposlenih u kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave, uposlenih u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton ili se financiraju iz budžeta ovog kantona te javnim poduzećima i privrednim društvima s većinskim kapitalom u vlasništvu ZDK-a, a u skladu s ranije dostavljenom Inicijativom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije da svi nivoi vlasti u BiH izvrše reviziju diploma.
Institucije će samostalno provesti postupak detaljne revizije u skladu s uputstvom Tima Vlade za borbu protiv korupcije i usvojenom Inicijativom, a provjeravat će se vjerodostojnost diploma stečenih u visokoškolskim ustanovama, diploma/svjedodžbi srednjih škola i svjedodžbi stečenih u ustanovama osnovnog obrazovanja.
"BiH treba efikasne institucije u kojima rade kompetentni ljudi, treba veću sigurnost i nisku stopu kriminaliteta, moramo imati konkurentniju privredu, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje. Zbog toga smo prihvatili inicijativu za provođenje revizije diploma u Zeničko-dobojskom kantonu i to je potvrda našeg opredjeljenja da se suočimo sa svim oblicima korupcije i zloupotreba u javnom sektoru", kazao je premijer Mirza Ganić, podsjećajući da je Vlada učinila važan korak u prevenciji i borbi protiv korupcije donijevši Uredbu o zapošljavanju u javnom sektoru čiji je najvažniji element da se bira prvorangirani kandidat na konkursu.
Istovremeno, Vlada je uputila inicijativu za provođenje revizije diploma Gradu Zenica, Gradu Visoko i svim općinama u Zeničko-dobojskom kantonu.
"Pozivam gradonačelnike i načelnike gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu da provedu reviziju diploma u institucijama, javnim ustanovama i poduzećima, jer je društvo bez korupcije naš zajednički prioritet", kazao je Ganić.
Odluka, Inicijativa o reviziji diploma i Uputstvo za reviziju diploma u institucijama ZDK će biti objavljeni na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona - zdk.ba.

MUP ZDK: Čuvajte se prevara izvršenih putem Interneta

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kako je potvrđeno određenim analizama, u proteklom periodu se povećao broj prevara izvršenih putem Interneta, tako da su domaći privredni i poslovni subjekti prilikom e-mail korespondencije s firmama iz inostranstva dobivali instrukcije za uplatu novčanih sredstava u inozemnim  bankama, te i izvršili uplate prema dobivenim instrukcijama, da bi nakon kontakta s partnerskim firmama došli do saznanja da uplate nisu izvršene, te da računi na koje su uplate izvršene po dobivenim instrukcijama nisu računi firmi s kojim je ostvarena komunikacija, odnosno poslovni odnos.

Opisane prevare se vrše tako da izvršitelji  ovakvih krivičnih djela na različite načine uđu u sadržaj elektronske pošte, te dobiju uvid u poslovnu korespondenciju, nakon čega zloupotrijebe informacije dobivene iz komunikacije između korisnika, što u konačnici dovodi do uplate na pogrešne račune. Na ovakav ili sličan način, u proteklom periodu je izvršeno više prevara kojim su privrednici sa sjedištem na području Zeničko-dobojskog kantona oštećeni za veće iznose.

   U vezi s navedenim, a u cilju smanjenja mogućnosti i prevencije izvršenja ovakvih krivičnih djela, upozoravamo privrednike i druge poslovne subjekte da povećaju sigurnost e-mail korespondencije, odnosno svojih e-mail naloga, te dajemo preporuku da prilikom poslovanja koriste dvostruku autentifikaciju instrukcija za uplate koje dobiju putem e-maila, tako da od partnerske firme, prije same uplate, zatraže još neku potvrdu da su dobivene instrukcije za uplatu točne  kao što su broj telefona, telefaxa, videopoziv, drugi e-mail i sl.

Također je povećan i broj prevara izvršenih putem društvene mreže Facebook i aplikacije Viber, tako da građani dobiju obavijest o tome da su dobitnici određene nagrade, te kao potvrdu da su dobitnici treba da pošalju fotografiju svoje lične karte, što građani i urade, a nakon toga shvate da nagrada ne postoji, te da je stranica odnosno korisnički profil s kojim su komunicirali lažan ili više ne postoji. Na ovaj način izvršitelji dolaze do ličnih podataka građana koja, s namjerom  stjecanja protupravne imovinske, kasnije zloupotrebljavaju.

U vezi s tim, upozoravamo građane na dodatni oprez, te podsjećamo da je najlakši način utvrđivanja da li se radi o prevari ili ne upravo činjenica da nije dozvoljeno od građana tražiti fotografije lične karte ili nekog drugog dokumenta radi potvrđivanja identiteta.


U različitim nagradnim igrama, najčešće putem aplikacije Viber i Facebook Messenger, od građana se traži da pošalju fotografiju svoje bankovne kartice, kako bi im mogla biti uplaćena nagrada, što isti i učine, da bi nakon kratkog vremena s njihovih računa bile izvršene transakcije za online kupovinu. U ovakvim prevarama se prevaranti putem poruka ili poziva predstavljaju kao zaposlenici banke ili druge organizacije, te traže podatke s bankovnih kartica, koje nakon što ih dobiju ubrzo i upotrijebe za online trgovinu različitih vrsta. U ovakvim slučajevima potrebno je hitno obavijestiti banku u kojoj je račun otvoren, te blokirati predmetnu karticu. Na navedeno posebno skrećemo pažnju jer je na velikom broju Internet stranica za kupovinu  moguće izvršiti transakcije novca koristeći samo podatke s bankovnih kartica, dakle bez fizičkog posjedovanja kartica i bez poznavanja PIN-a.

Ponovo upozoravamo građane da niti jedna banka ili legalna organizacija neće zatražiti od građanina da pošalje fotografije ili podatke s bankovne kartice da bi bili u mogućnosti izvršiti uplatu na račun. U takvim slučajevima, pozivamo građane da taj korisnički profil prijave administratoru, odnosno Facebook-u, kao i najbližoj policijskoj stanici na području našeg kantona.

U slučajevima kontaktiranja putem e-maila ili na drugi način, u kojim se nude krediti po povoljnim uvjetima, ponude za preuzimanje nasljedstva od daljnjih rođaka, online poslovi ili slične atraktivne ponude, u kojima se traži da, prije nego se dobije kredit ili novac od nasljedstva ili novac za različita ulaganja, uplati određen iznos novca za osiguranje, takse ili slično, upozoravamo građane da se također radi o prevarama, te da ne uplaćuju bilo kakav novac ili daju bilo kakve lične podatke osobama ili organizacijama koje ne poznaju ili Internet stranicama koje nisu provjerili, bez obzira koliko ponuda bila privlačna.

Veoma je bitno za naše građane da prije bilo kakvog davanja ličnih podataka ili plaćanja, dobro provjere o kakvoj ponudi ili prodaji se radi, te tako umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi mogli biti prevareni i oštećeni, kaže se u priopćenju MUP-a ZDK

Ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić: Vlada pripremila akcioni plan za izvršenje presuda, a dogodine će planirati sredstva za prijateljske nagodbe

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ukupne obaveze Zeničko-dobojskog kantona po osnovu pravosnažnih izvršnih presuda po tužbama zaposlenih u ovom kantonu iznose 155 milijuna KM, a taj dug sa zateznim kamatama narastao je na 300 milijuna - izjavio je ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić.


Komentirajući mirni protest grupe aplikanata u Zenici, Lovrić je kazao da je to problem koji je zatekao Vladu ZDK te da se vode aktivnosti na iznalaženju rješenja prihvatljivog za obje strane.


"Nakon niza sastanaka, Vlada je na sjednici 31. listopada donijela generalne mjere koje je naložio Europski sud za ljudska prava u Strazburu, a u skladu s mjerama donijeli smo Akcioni plan s rokom izvršenja od 22 godine. Po ovom planu, ZDK će u naredne 22 godine isplaćivati godišnje 13 milijuna KM na ime izvršnih sudskih presuda. Također, u budžetu za 2020. godinu ćemo planirati sredstva za prijateljske nagodbe i u toku je priprema javnog poziva", kazao je Lovrić.


On je podsjetio da je ZDK ove godine za izvršne presude isplatio 1,6 milijuna KM. Pored toga, u budžetu za 2019. planirano je 3,5 milijuna KM za isplatu po presudama Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, od čega je po osnovu nematerijalne štete i sudskih troškova već isplaćeno 500.000 KM, a preostali iznos nije isplaćen zbog "tehničkog problema". Naime, sud u Strazburu je naložio da se isplati nematerijalna šteta te izvrše presude domaćih sudova, s tim da se novac mora isplatiti na račune advokata koji su zastupali aplikante pred bh. sudovima.


"Međutim, mi smo od aplikanata dobili otkazivanje punomoći tim advokatima koji su ih zastupali pred domaćim sudovima, tako da smo u ovom trenutku došli u problem da ne znamo kome da isplatimo taj novac i na čiji račun. Bilo koje jednostrano otkazivanje punomoći bez odluke suda nije pravovaljano i to je stav Kantonalnog pravobranilaštva", kazao je Lovrić.


Ministarstvo financija o svemu ovome priprema informaciju koju će u petak razmatrati i zauzeti stav Vlada ZDK, vodeći računa da izvršavanjem presuda ne smije ugroziti ustavne funkcije i život u ovom kantonu.


Lovrić podsjeća da je Ministarstvo financija održalo niz sastanaka s aplikantima - prvi 25. listopada, a potom 8. studenog kada je primio 17 aplikanata, dok su na sastanak održan u prošlu srijedu, 13. szudenog, došli samo advokati koji su zastupali aplikante pred domaćim sudovima, ali ne i aplikanti i advokati iz Strazbura, koji su danas održali mirno okupljanje.


"Dugo godina se taj problem odugovlačio i nije se riješio. Ova vlada se uhvatila s tim u koštac i pokušava da nađe rješenje, međutim i ovog puta apeliram i na aplikante i advokate, koji su zastupali pred domaćim sudovima i Strazburu, da pokušamo naći rješenje", poručio je Lovrić.

Press služba ZDK

Vlada ZDK: Potpisani ugovori s deset korisnica subvencija za pokretanje poslovnih ideja i registraciju privrednih subjekata

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministar za privredu Zlatko Jelić potpisao je danas ugovore s deset korisnika poticaja iz Programa subvencioniranja troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata u 2019. godini, za što je ovo ministarstvo izdvojilo 100.000 KM. Po 10.000 KM dobilo je osam fizičkih lica, te dva obrta iz ZDK.


"Odobrena sredstva se mogu utrošiti za troškove registracije biznisa, nabavku proizvodnih mašina i opreme neophodne pri otpočinjanju poslovanja te opremanje i rekonstrukciju prostora koji će biti korišten u proizvodne svrhe", rekao je ministar Jelić, navodeći kako su sredstva dodijeljena putem javnog poziva, a Komisija start-up programa je nakon provedene specijalističke obuke prihvatila deset od ukupno 19 dostavljenih prijava.


Odobrena sredstva obrtima će biti doznačena nakon zaključivanja pojedinačnih ugovora, a korisnicima - fizičkim licima nakon što dostave dokaze o registraciji privrednog subjekta. Korisnici su dužni da u roku od šest mjeseci dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava i implementaciji projektne ideje.


Ministarstvo za privredu ovaj program provodi u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom za centralnu BiH - REZ. Obaveza resornog ministarstva je da osigura financijsku, tehničku i savjetodavnu podršku potrebnu tijekom implementacije projekta, da za svakog korisnika osigura grant u iznosu do 10.000 KM te da nadgleda procese implementacije mjera i registracije poduzeća od strane nagrađenih aplikanata.


Obaveza REZ agencije je da osigura  stručnu mentorsku podršku u prvih šest mjeseci u ukupnom trajanju od pet dana po aplikantu, kako bi se odgovorilo na povećan rizik poslovanja i utjecalo  na održivost registriranih biznisa.

Premijer Ganić razgovarao s delegacijom Crvenog križa ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, sa suradnicima, razgovarao je danas u svom uredu s delegacijom organizacije Crvenog križa ZDK na čelu s predsjednikom Markom Sinanovićem. Na sastanku su sudjelovali i ministri za zdravstvo dr. Adnan Jupić, rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić te ministar za financije Josip Lovrić.


U fokusu razgovora bila je suradnja između nadležnih kantonalnih ministarstava i Crvenog križa u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, edukacije učenika i građana kroz programe CK-a te drugih aktivnosti koje ova organizacija provodi na području Zeničko-dobojskog kantona.


Istaknuto je kako CK ima izuzetno važnu ulogu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, ali zbog odljeva davalaca te neefikasne poticajne politike zadnjih godina svojim akcijama ne uspijeva osigurati ni polovinu potreba zdravstvenih ustanova u ZDK. Zbog toga je potrebno dodatno animirati javnost, posebno srednje škole i fakultete, da se uključe u dobrovoljne akcije koje su temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi.


Također, važan segment rada CK-a je i edukacija iz pružanja prve pomoći za učenike, odgojno-obrazovne radnike i vozače, djelovanje u kriznim situacijama, kao i skrb o osobama u stanju socijalne potrebe.


Vlada ZDK putem Ministarstva za zdravstvo i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice godišnje na ime podrške radu Crvenog križa iz budžeta izdvaja 20.000 KM.
Premijer Ganić je zadužio nadležne ministre da sagledaju mogućnosti i način da se poveća izdvajanje za podršku CK-u, a posebno u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi.

Vlada ZDK: Odobrena sredstva za isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je set odluka o odobravanju sredstava poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 117.348,40 KM.


Na ime podrške proizvodnji krastavca kornišona odobreno je 43.544,20 KM, a uvjete iz javnog poziva za novčani poticaj od 10 feninga po kilogramu kornišona dobila su 83 poljoprivredna proizvođača u ZDK.


Poticaj za držanje koka nosilja u ukupnom iznosu od 43.657,00 KM dobilo je svih deset farmi koje su se prijavile na javni poziv, a odobren im je poticaj od jedne marke po koki nosilji.
Za podršku proizvodnji paprike feferone poticaj je dobio 31 proizvođač, kojima je odobreno ukupno 12.820,20 KM. Poticaj resornog ministarstva za proizvodnju feferone iznosi 10 feninga po kilogramu.


Vlada je odobrila i sredstva u iznosu od 8.737,00 KM za provođenje mjera kliničkog pregleda pčelinjaka na zaraznu bolest Američka gnjiloća pčelinjeg legla, a sredstva će biti plasirana preko devet udruženja pčelara u ZDK-u.


Odobrena su i sredstva za sufinanciranje troškova uspostavljanja i implementacije Programa samokontrola kod subjekata u poslovanju sa hranom, a devet registriranih subjekata koji su se prijavili na javni poziv dobit će ukupno 8.590,00 KM.

Foto:Zdravko Čolić oduševio publiku u zeničkoj areni

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 Regionalna zvijezda, Zdravko Čolić, nakon punih 7 godina ponovo je svojim bezvremenskim hitovima počastio publiku u zeničkoj Gradskoj areni „Husejin Smajlović“.

Ljubitelji Čolićevih pjesama su tri sata pjevali zajedno s njim tokom trosatnog koncerta. Zanimljivo je bilo vidjeti da Čoline pjesme pjevaju, kako oni stariji, tako i najmlađi ljubitelji muzike.

„Beral Music“ se i ovim koncertom potrudio publici u Zenici prirediti još jedan spektakl, a s pravom se može reći, da je te subotnje večeri, Čolin koncert bio najbolji provod na Balkanu, uz spektakularnu binu, plesače i plesačice i našu najveću zvijezdu.

Koncert je otvoren pjesmom „Produži dalje“, a nakon nje su se mogli čuti, kako stari, tako i novi hitovi Zdravka Čolića, koji su jednakom energijom publiku u areni držali na nogama.

Izvedbom pjesme „Jedna zima sa Kristinom“ pokazala je još jednom da Čolićev talent i neprikosnoveni glas godinama ne blijedi.

Dodajmo još i to da je Radio Žepče i ovaj put bio medijski pokrovitelj događaja i da je svoje slušatelje nagradio besplatnim ulaznicama za još jedan spektakl.

Stranica 1 od 93