Sedmodnevna akcija policije na cestama u Zeničko-dobojskom kantonu pokazala je da je od 3.739 kontroliranih vozača njih više od  90 posto napravilo prekršaje koji nisu u skladu sa zakonskim normama u prometu.

Policijski službenici izdali su čak 3.686 prekršajnih naloga, i to za 3.303 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila,  za 153 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, za 60 vozača zbog nepropisnog pretjecanja, te za 54 vozača zbog nepoštivanja obaveza prema pješacima.

Policija je spriječila 44 vozača da upravljaju neregistriranim vozilima, 40 vozača da upravljaju tehnički neispravnim vozilima, a čak 24 osobe su spriječene  da  upravljaju vozilima bez položenog vozačkog ispita. Također,   otkriveno je osam vozača koji su upravljali vozilima pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima.

 - Uprava policije će i u narednom periodu nastaviti sa navedenim aktivnostima te drugim ciljanim aktivnostima  kako bi se sigurnost  prometa na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona podigla na što veći nivo, a počinitelji prekršaja i krivičnih djela u prometu sankcionirali -  priopćeno je  iz Ureda za odnose s javnošću policije MUP-a ZDK-a.