Srijeda, Studeni 14, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

1,7 milijuna KM za obnovu šest obrazovnih institucija u ZDK

Nakon što je prošle godine u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) u Zeničko - dobojskom kantonu obnovljeno pet javnih objekata (četiri škole i jedna bolnica), i ove godine nastavljena je implementacija mjera energijske efikasnosti. Nove investicije planirane su na još šest škola, u iznosu od 1,7 milijuna KM.

Ovim projektom, između ostalih obuhvaćeni su i objekti OŠ ”15 april” u Kaknju i OŠ ”Vareš Majdan” u Varešu, gdje su u toku radovi koji podrazumijevaju termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu postojeće stolarije, sanaciju dijela pokrova i druge mjere.

Tim povodom, upriličena je posjeta predstavnika projekta, kao i predstavnika vlasti ZDK ovim školama.

”Škole koje su odabrane ovim projektom su bile u veoma lošem stanju. Kroz audit smo ocijenili da su upravo ovo objekti u kojima trebamo realizirati ovaj projekt. Implementirane mjere energijske efikasnosti doprinijet će boljim uvjetima boravka, ali i rada u ovim školama” - izjavio je Miralem Galijašević, premijer Zeničko - dobojskog kantona.

Prilikom posjete, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da raste broj obnovljenih objekata, te dodao: "U protekle dvije godine veliki broj javnih objekata je obnovljeno, te su već nakon kratkog perioda vidljive značajne uštede koje se ostvaruju. Kada je riječ o ovim objektima, dinamika radova je zadovoljavajuća i mislim da će svi radovi biti završeni na vrijeme."

Implementacijom radova, učenici i zaposlenici škola će imati kvalitetniji i ugodniji boravak, izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Mensur Sinanović.

"Pored toga što će doći do smanjenja energije, ostvarit će se i značajne financijske uštede koje se mogu investirati putem budžeta i u druge škole" – dodao je Sinanović.

Ovo je druga godina uspješne realizacije BEEP projekta gdje su u 2016. godini implementirane mjere energijske efikasnosti na ukupno 18 javnih objekata. U ovoj godini planirane su investicije za ukupno 19 javnih objekata, većinom obrazovnih i zdravstvenih ustanova. Trenutno se vode pregovori za implementaciju projekata u 2018. godini.