Srijeda, Studeni 14, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Od ponedjeljka najavljen štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije u ZDK

Izvršni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da se u ponedjeljak, 6.studenog , priključi generalnom štrajku doktora u Federaciji BiH. Kao razlog za štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije navode nepotpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine na području Zeničko-dobojskog kantona, koji je usuglašen na sastanku održanom 14.rujna između predstavnika Vlade ZDK i ovog Sindikata, ali do danas nije potpisan.

Na tom sastanku je dogovorena visina satnice, tjedni broj radnih sati i koeficijenti za obračun plaća, a sada su to ponovno i zahtjevi štrajka ljekara i stomatologa.

Štrajk je, ističu u Sindikatu, jedini način da doktori medicine i stomatologije u ZDK-u izbore novi kolektivni ugovor i trajat će do ispunjenja ključnog zahtjeva - potpisivanja kolektivnog ugovora s vlastima ZDK-a, a aktivnosti Sindikata imaju punu podršku Ljekarske komore ZDK.

Doktori medicine i stomatologije s područja ZDK-a priključit će se na ovoj način generalnom štrajku koji je organizirao Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH.