Subota, Listopad 19, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Vlada ZDŽ odobrila 100.000 KM pomoći za radnike IP Krivaja Zavidovići

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Delegacija Vlade ZDŽ koju je predvodio premijer Miralem Galijašević u utorak 14. kolovoza u sjedištu općine Zavidovići sastanak s predstavnicima bivših radnika Industrijskog poduzeća "Krivaja".

Radnici su upoznati s odlukom vlade ZDŽ i FBiH o odobravanju 100.000 KM interventne pomoći koja će putem Fonda za socijalnu pomoć već danas biti doznačena radnicima. Pomoć je socijalnog karaktera a odnosi se na radnike koji su ostali bez ikakvih primanja nakon prekida proizvodnje prije više od dvije i po godine.

 

"U situaciji kada kompletna agonija traje duže vrijeme, u dogovoru s Vladom FBiH zajedno smo osigurali 300.000 KM za ublažavanje socijalnih problema radnika. Jedan dio radnika dobija odgovarajuću novčanu naknadu iz Službe za zapošljavanje, jedan broj radnika je penzionisan, međutim zabrinuti smo zbog činjenice da je 560 radnika izašlo iz prava na novčanu naknadu s biroa i mi na ovaj način pokušavamo da amortizujemo taj socijalni moment", kazao je premijer Galijašević.

 

Sa sastanka je upućen apel pravosuđu za ubrzanje postupaka koji se vode na sudovima, a tiču se imovine IP "Krivaja" Zavidovići. Predstavnici radnika zahvalili su se Vladi i premijeru Galijaševiću na odobrenoj pomoći i nastojanjima da se pitanje „Krivaje“ trajno riješi te oživi proizvodnja.