Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Izborni proces na području Zeničko-dobojske županije protekao u povoljnom sigurnosnom ambijentu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U skladu s konkretnim zadacima i naredbama izdanim od strane Štaba akcije “Izbori 2018”, formiranim na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojske županije i Planom osiguranja predizbornih i izbornih aktivnosti na području ZDŽ, poduzimane su mjere i radnje u cilju stvaranja i osiguranja sigurnog ambijenta za sve građane i birače.

Nakon izvršenog pregleda sva biračka mjesta na području Zeničko-dobojske županije su bila pod stalnim policijskim osiguranjem.

Na terenu su bili i operativni timovi službenika kriminalističke policije, s ciljem poduzimanja operativnih mjera i radnji, te prikupljanja sigurnosnih saznanja i informacija. Na poduzimanju svih planiranih i definiranih zadataka i mjera iz Plana osiguranja Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojske županije angažirala  je veliki broj policijskih službenika i sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i opremu. Štab akcije “Izbori 2018” je bio u stalnom zasjedanju, a na osnovu podataka i izvještaja koji su pristigli s terena, sigurnost odvijanja izbornog procesa na području županije je bila na zavidnom nivou.

 Na svim biračkim mjestima na području Zeničko-dobojske županije za vrijeme glasovanja, kao i nakon zatvaranja glasačkih mjesta, nisu evidentirani veći incidenti, niti druga dešavanja koja bi sa sigurnosnog aspekta mogla ugroziti ili utjecati na sam proces održavanja izbora.

U pet slučajeva, policijski službenici su na području županije, na biračkim mjestima ili u neposrednoj blizini istih, izdali su prekršajne naloge zbog verbalnih konflikata i vrijeđanja.

Bitno je napomenuti da u navedenim slučajevima ni na koji način nije bila ugrožena sigurnost odvijanja izbornog procesa, niti sigurnost članova biračkih odbora i glasača.

Svako biračko mjesto je osigurano posebnim mjerama fizičkog i operativnog osiguranja, a nakon zatvaranja biračkih mjesta svi transporti izbornog materijala su osigurani policijskom pratnjom. Želimo da naglasimo da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, profesionalno i ozbiljno odgovorila na postavljene zahtjeve, te održavanje izbora osigurano na najbolji mogući način i svim biračima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim građanima, koji su slijedili naše upute, te mirno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost, čime su doprinijeli sigurnom održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. Godine, poručili su iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje ZDŽ.