Subota, Listopad 19, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Gripa: Raste broj oboljelih u ZDK, po broju prijavljenih prednjače Visoko, Tešanj, Zenica i Zavidovići

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

INZ – Provodi mjere nadzora nad gripom u ZDK


Prema podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. tjednu raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Ono što raduje jeste da u Kantonalnoj bolnici Zenica tijekom prethodnog perioda nije bilo hospitaliziranih slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija (SARI).


Obradom podataka iz zdravstvenih ustanova općina koje su dostavile svoje izvještaje, od ukupnog broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja (929), najveći broj oboljelih s područja općina Visoko (308) , Tešanj (266), Zenica (138) i Zavidovići (104). U protekloj, 42. tjednu 2018. godine, svoje podatke nisu dostavili nadležni iz općina Kakanj, Doboj Jug i Usora.


Kako je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ranije najavio, u okviru mjera nadzora nad gripom u Zeničko-dobojskom kantonu u sezoni 2018. / 2019., donesena je odluka da se kontinuirano, svakog tjedna, objavljuju rezultati izvještaja o broju prijavljenih slučajeva gripe i oboljenja sličnih gripi na području ovog kantona, kao i povremene preporuke i sugestije koje se daju u prevenciji ovog i sličnih oboljenja.


Nadzor je započet, kako je uobičajeno, u 40. tjednu ove 2018. godine i trajat će najmanje dvanaest (12) tjedana.
Više informacija o globalnom stanju u ovoj temi može se pronaći u dvotjednim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).