Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Begić odustao, SDP odlučuje o mandataru Vlade ZDK-a

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
 
Drugi nastavak konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bit će zakazan tek nakon što Ustavni sud Federacije BiH donese odluku po apelaciji političkih stranaka za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH – kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK-a Ismet Sarajlić.

Sarajlić je ovu odluku donio nakon sastanka sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u.

-Bilo je planirano da se u četvrtak, 10. siječnja održi sjednica Kolegija Skupštine ZDK, ali s obzirom na to da nema političke volje za njenim sazivanjem, u četvrtak nećemo ni održati sjednicu – ističe Sarajlić.

Objašnjava, međutim, da bi se Kolegij kantonalne skupštine mogao sastati uskoro zbog redovne sjednice, koja je planirano da bude održana do kraja mjeseca.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, koji je bio glavni kandidat za mandatara Vlade ZDK, na sastanku “sedmorke“ službeno je obznanio kako neće biti kandidat za mandatara.

-Ja sam i bio najavio da ću odluku obznaniti nakon izbora delegata iz ZDK-a za Dom naroda FBiH, ali sam na direktno pitanje koalicionih partnera dao i konkretan odgovor da ja neću biti kandidat za mandatara. U četvrtak ćemo imati sjednicu kadrovske komisije i Predsjedništva KOSDP-a ZDK pa ćemo tada i donijeti odluku tko će biti naš kandidat za mandatara – kazao je Begić.

Vjeruje ipak da će Vlada ZDK biti formirana i prije izbora delegata za Dom naroda FBiH, jer očekuje da će SDP-ov kandidat za mandatara ZDK-a dobiti podršku zastupnika svih stranaka vladajuće koalicije u kojoj su, osim SDP-a, još Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranka za BiH i Naša stranka.