Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Zenica kupuje 40 ekoloških autobusa i ukida loženje uglja u gradu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vijećnicima i zaposlenicima Gradske uprave Zenica elaborirano je mapirano stanje u raznim oblastima zaštite okoliša i prostornog planiranja te prezentirane dosadašnje urađene aktivnosti iz projekta “Green Cities Action Plan za Grad Zenicu”, čija je realizacija počela u listopadu prošle godine.

– Zenica je prvi grad u BiH koji je, zahvaljujući angažmanu Gradske uprave, ušla u projekt Zeleni gradovi. Eksperti Europske unije, koje financira EBRD, trenutno ispituju sve indikatore – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dodao je kako je današnji sastanak organiziran zbog želje da od samog početka u realizaciju projekta budu uključeni i gradski vijećnici.

– Eksperti su jučer imali sastanke s direktorima javnih poduzeća i svim zainteresiranim. Danas s ovim ekspertima imam sastanak, na kojem ćemo razgovarati o nabavci ekoloških autobusa za Grad Zenicu. To bi bili autobusi na plin ili električnu energiju, čime bismo riješili i problem “Zenicatransa”- istakao je Kasumović, koji je dodao kako je u planu nabavka 40 takvih autobusa.

Kasumović je dodao kako će projektom biti obuhvaćeno pet oblasti, ali da je on najzainteresiraniji za čist zrak.

– Grad je dobio grant da riješi otpadne vode, a u narednom ćemo periodu ulagati da dobijemo čist zrak. Veoma brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za privredne subjekte a zatim i za privatna ložišta. Dogodine ćemo imati i ekološko grijanje – napomenuo je Kasumović, koji je dodao kako će o pravcima ulaganja u zaštitu okoliša odluku donijeti Gradsko vijeće, jer će dio projekata morati financirati ili sufinancirati i sam Grad.

Projekt financira Federalno ministarstvo financija Austrije, uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira međunarodni konzorcij PwC – Arup.