Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Gripa u ZDK: Ove sezone evidentirani slučajevi s virusima H3N2 i H1N1, ali nema razloga za paniku

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
 
Na području Zeničko-dobojskog kantona povećan je broj pacijenata s gripom ove sezone, a evidentirani su i slučajevi s virusima H3N2 i H1N1, potvrđeno je za Klix.ba iz Kantonalne bolnice Zenica.

Broj pacijenata povećan je i na Odjelu pedijatrije gdje je za sedam dana primljeno više od stotinu djece.

Posjete u Kantonalnoj bolnici Zenica su reducirane, a na nekim odjelima već i u potpunosti zabranjene. Razlog toga je prema riječima načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednana Drljevića povećan broj oboljelih od gripe. Ističe da je najveći problem što iz Doma zdravlja u bolnice pristiže sve veći broj pacijenata kojima nije potreban bolnički tretman.


“Apeliramo na ljekare u domovima zdravlja da nam ne upućuju sve pacijente u bolnicu. Gripa kao gripa nema posebnog lijeka ako se dođe u bolnicu. Mi u bolnici liječimo samo komplikacije nastale gripom koje se ogledaju u visokoj temperaturi dužoj od tri dana, otežano disanje, poremećenoj svijesti”, govori Drljević.

Pojasnio je kako i pacijenti telefonom mogu zatražiti savjete od ljekara te da nema potrebe da se kreću po autobusima, domovima zdravlja i dodatno prenose viruse.

“Broj oboljelih od gripe je povećan i kod nas, dok je u Hrvatskoj proglašena sezona gripe i posjete u određenim bolnicama u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji su zabranjene. Kod nas još ništa nije službeno proglašeno, sve je na kantonima. Međutim, s obzirom na to da se kod nas to na većim nivoima i ne prati, mi pratimo regiju koja se vodi europskim preporukama. Oni već imaju smrtne slučajeve i pacijente s gripom koji su spojeni na aparate”, dodao je.

Do 31. prosinca broj pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica nije bio povećan. Međutim, u posljednjih sedam dana na odjel pedijatrije javilo se više od stotinu pacijenata dobi od 5 do 8 godina.

“Djeca od pet do osam godina najčešće obolijevaju od gripe tako da sada imamo pritisak na pedijatriji, ali i na drugim odjelima u manjem intenzitetu. Na odjelu za infektivne bolesti dnevno imamo po 20-ak pregleda i 7.8 prijema. Porast oboljelih se osjeti s obzirom na to da je gripa u cijeloj Europi uranila za mjesec dana”, kazao je Drljević.

Naglašava da mjesta za paniku nema, ali da je potrebna veća svijest građanstva i informiranost o značaju cijepljenja.

“Kampanja anti cijepljenja koja se kod nas provodi stvara najveće probleme. U Hrvatskoj je cijepljeno više od 300.000 osoba, a kod nas ni u bolnici nisu svi radnici cijepljeni. Potrebno je promijeniti svijest i primarno djelovati”, zaključio je Drljević.